3.7 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Új Cassini-fotók a Szaturnusz jeges holdjáról

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: NASA

A NASA Cassini űrszondája elkezdte hazaküldeni eddigi legjobb felvételeit a Szaturnusz jeges Enkeladusz holdjának északi tájairól.

A szonda az október 14-i közeli randevú során 1839 kilométerre közelítette meg a hold felszínét. A szakemberek szerint a következő néhány napban folyamatosan küldi majd haza fényképeit és egyéb adatait.

A kutatók arra számítottak, hogy az Enkeladusz északi sarki régiója kráterekkel sűrűn pettyezett lesz, legalábbis a Voyager-szonda korábbi, kis felbontású képeiből ítélve. A nagy felbontású Cassini-felvételek viszont éles kontrasztokkal tarkított tájat tárnak fel.

Új Cassini-fotók a Szaturnusz jeges holdjáról 1A Cassini október 14-i közeli randevúja során készítette a felvételt az Enkeladusz északi pólusáról. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

Paul Helfenstein, a vizsgálat szakembere szerint az északi régiókat a krátereken áthaladó, fátyolszerűen vékony repedések pókhálója díszíti. Ezek a vékony hasítékok mindenütt jelen vannak a holdon, és az új fotók szerint egészen az északi sarki régióig terjednek. A feldolgozott képek mellett a Cassini-misszió weboldalán nyers fotók is megtalálhatóak.

A következő közeli randevút október 28-ára tervezik, akkor 49 kilométerre közelíti majd meg a szonda a déli sarki területet. Az elrepülés folyamán az eddigi legmélyebb „merülést” is elvégzi a hold kilövellte jégpermetoszlopban, és mintát vesz a jég alatt elterülő óceán kémiai összetételéből.

Új Cassini-fotók a Szaturnusz jeges holdjárólA Cassini a 2015. október 14-i közeli randevúján szúrta ki a krátertriót az Enkeladuszon. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

A kutatók reménykednek benne, hogy a randevú során megszerzett adatok bizonyítékot nyújtanak arra, milyen mértékű hidrotermális aktivitás zajlik az óceánban, illetve részletesebb betekintést kaphatnak kémiájába. A két kérdéskör fontos az Enkeladusz potenciális lakhatósága szempontjából.

A Cassini utoljára december 19-én repül el a hold mellett, ekkor a belsejéből származó hő mennyiségét méri majd fel 4999 kilométeres távolságból.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Két miskolci rendőrt vert meg egy szlovák férfi: egyiküket páros lábbal rúgta fejbe

Egy szlovák férfi Miskolcon vert meg két rendőrt, akik egyikét páros lábbal rúgta fejbe. Szombat éjjel történt a bűncselekmény,...

Többszörösen törvényt sértett az a horgász, aki egy anyapontyot 300 ezer Ft-ért kínált eladásra!

A Nébih keddi közleménye kiemeli: a halat 300 ezer forintért kínálta feketén eladásra egy tiszanánai horgász, a tetemes...

Szőrnyű baleset Szabadegyházánál.., az idős sofőr a helyszínen elhunyt..

Borzalmas fotókon, ahogy átszúrta a kocsit a nyitott sorompó, esélye sem volt az idős sofőrnek Halálos kimenetelű közúti közlekedési...

Kitört a cukorhiány: Budapesten és vidéken is érdemes korán kelni, ha még vásárolnál

A budapesti és a vidéki üzleteket járva is az látszik, hogy lassan hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor,...