10.6 C
Budapest
2023. március. 31. péntek

Új atomstratégia formálódik Oroszországban

Dátum:

Megosztás:

Moszkva újra készenlétbe helyezte nukleáris kísérleti telepét.

Vlagyimir Putyin újraírta a nukleáris stratégiai fegyveregyensúly kérdését.

Felfüggesztette országa részvételét az utolsó megmaradt stratégiai fegyverzetkorlátozási egyezményben, az Új-Startban – ugyanakkor hangsúlyozta: felfüggesztésről és nem kilépésről van szó. Ezt ugyan egyes nyugati elemzők a tárgyalási készség jeleként értelmezik, az amerikai vezetés nyomban hangot is adott tárgyalási szándékának.

atom
Ballisztikus rakéták a Vörös téren – Moszkva várhatóan újraindítja atomkísérleteit.
Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Putyin, aki a hadsereg főparancsnoka is egyben, ukázban adta ki a Roszatomnak és a védelmi minisztériumnak, hogy helyezzék készenlétbe a Nyugat-Szibéria partjai előtt, az Északi-sarkkörtől jóval északabbra elhelyezkedő két óriás szigeten, Novaja Zemlján a több mint hetven éve működő atomfegyver-kísérleti telepet. Annak idején a Szovjetunió nukleáris kísérleteinek 95 százalékát itt hajtották végre.

A legfrissebb hírek itt!

A Roszatom hatalmas katonai-polgári konszernjének részelemei, kutatóintézetek, gyárak foglalkoznak az oroszországi atomfegyverek tervezésével, gyártásával. A védelmi minisztérium dolga a fegyverekkel kapcsolatos egyéb technikai, szervezeti, logisztikai kérdésekkel való törődés.

A Cár bomba

Novaja Zemlján robbantották fel 1961 őszén a valaha ember által épített legpusztítóbb fegyvert: az Izgyelije 602-es típusjelű Cár bombát. Ennek a háromlépcsős termonukleáris szerkezetnek (köznyelven hidrogénbombának) a hatóerejét 55-57 megatonnára (mintegy kétezer-ötszáz Hirosima-bomba erejére) becsülték.

A robbanás helyétől több mint ezer kilométerre, Észak-Norvégiában a légnyomástól betörtek az ablakok, látták az atomvillanást.

A lökéshullám többször megkerülte a Földet. Új-Zélandon egy kísérleti állomás jelentős légnyomás-emelkedést regisztrált.

Az ördög a részletekben rejlik. Szergej Rjabkov oroszországi külügyminiszter-helyettes, aki az atomfegyverekkel kapcsolatos kérdéseket felügyeli, értelmezte Putyin szavait. Moszkva sérelmeinek központjában két dolog áll, jelezte a Ria Novosztyi című Kreml-közeli médiumban megjelent cikkben. Először is az orosz felfogás szerint

 az USA becsapta őket,

amikor ötszáz, rendszerbe állított hidrogénbombáját átminősítette feltehetőleg taktikai (kisebb hatóerejű) atomfegyverré, amelyekre nem vonatkozott az Új-Start egyezményben meghatározott számszerű korlátozás. Másodszor pedig a hidrogénbombákkal felszerelkezett Nagy-Britannia (160 robbanófej) és Franciaország (300 robbanófej) nukleáris ütőerejét továbbra sem számolják bele az Új-Start egyezmény globális mérlegébe. Mindkét európai atomhatalom nukleáris ereje stratégiai (feltehetően a hirosimai bombánál egyenként 20-szor nagyobb pusztítóerejű) bombákból áll.

Másodszor, Kínával eddig nem számoltak:

ez utóbbi kapcsán Moszkvában arra gondolnak, hogy a hidegháború csúcsidőszakában, a múlt század hetvenes éveiben, nyolcvanas évei elején a Szovjetunió és az Egyesült Államok által rendszerben tartott, egyenként több tízezer nukleáris robbanófej korában a francia és az angol atomfegyverkészletek relatív súlya elhanyagolható volt. Ám a hidegháború  (első szakasza) lezárásával a két nukleáris szuperhatalom, az Egyesült Államok és Oroszország a huszadára csökkentette a stratégiai robbanófejek számát, miközben Párizs és London változatlanul fenntartotta atomütőerejét.

Azaz a két európai nukleáris hatalom relatív súlya a világon rendszerben tartott stratégiai nukleáris fegyverek számát illetően megnőtt.

Ám a tetszetős moszkvai számháborúnak van egy gyenge pontja: Kína. A Mennyei Birodalom továbbra sem hajlandó semmiféle tárgyalásra nukleáris ütőereje korlátozásáról. Az ezzel kapcsolatos pekingi magyarázat ásza: Kína nukleáris fegyvermennyisége (amelyet mintegy 400 stratégiai atomrobbanófejre becsülnek) még mindig olyan mértékben elmarad a két szuperhatalométól, hogy nem látják értelmét az ilyen irányú fegyverzetkorlátozási tárgyalásokban, egyezményekben való részvételnek.

A legfrissebb hírek itt!

És Kína, noha Pekingben sohasem mondták ki, gyakorlatilag az oroszok oldalán áll katonai kérdésekben. Ezt az általános politikai nyilatkozatok mellett a közösen végrehajtott szárazföldi, légi és tengeri hadgyakorlatok bizonyítják.

A francia és a brit arzenál

Sem Franciaországnak, sem Nagy-Britanniának nincsenek taktikai atomfegyverei. Franciaország több mint 200 kísérleti robbantást hajtott végre a múlt század közepén az algériai Szaharában és Francia Polinézia festői korallszigetein. Jelenleg a 300 francia robbanófej egy részét négy, erre a célra átalakított, kiképzett repülőszázad vadászbombázói, más részét pedig a négy atommeghajtású tengeralattjáróról felbocsátható ballisztikus rakéták hordozzák. Franciaország nukleárisfegyver-politikája feltételezések szerint nem illeszkedik teljes mértékben a NATO közös rendszerébe,

Párizs megőrizte a Charles de Gaulle tábornok idején megvalósított, bizonyos fokú autonómiát.

Ezzel együtt a francia atomütőerő egészében véve a nyugati katonai rendszer szerves elemét képezi.

Nagy-Britanniánál egyszerűbb a helyzet. Atomfegyvereit, amelyeket a múlt század hatvanas éveitől kezdődően alapvetően az Egyesült Államoktól kapott, négy atommeghajtású Trident II., egyenként több nukleáris robbanófejjel felszerelt ballisztikus rakétán tartják. A Trident II.-esek négy, Vanguard mintájú tengeralattjáróban vannak felszerelve. A négy tengeralattjáróból legalább egy (16 Trident II.-essel) állandó harckészültséget tart.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Törökország meglépte azt, amire a NATO és a finnek vártak

A török parlament csütörtök este jóváhagyta Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozását. A NATO 30 tagállamából már csak...

M3-as metró: Bemutatjuk a Vasúttechnika munkáját a két nemrég átadott állomáson – videó

Feladatai végéhez közeledik a vasútépítő cég a metróvonal felújításában. A SWIETELSKY Vasútechnika Kft. – mint arról korábban részletes cikkben is beszámoltunk – tavaly...

Vádat emeltek Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen New Yorkban – írja a The New York Times. Mint ismert, a...

Az Országgyűlés elfogadta a békepárti határozatot

Az Országgyűlés 130 igen, 24 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a Fidesz–KDNP által benyújtott, az orosz–ukrán háború egyéves...