26.5.2015 15.10
Lehtikuva/Pedro Armestre
Artikkelin kuva
Podemosin johtaja Pablo Iglesias juhlimassa Podemosin tukemien ehdokkaiden menestystä Espanjan paikallisvaaleissa sunnuntaina.

Arto Huovinen

Kreikan Syriza pystyi vaalivoitollaan murtamaan radikaalin vasemmiston uskottavuusongelman.

Onko Kreikan Syriza tavoittanut uuden vasemmistolaisen ”ajan hengen” Euroopassa? Toistuuko Syrizan menestys muissa maissa? Näin kysyi Edinburghin yliopiston tutkija Luke March tiistaina Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa Helsingissä.

Euroopan radikaali vasemmisto koostuu hyvin monenlaisista ryhmistä ja puolueista. Ensimmäisissä talouskriisin puhkeamisen jälkeen pidetyissä vaaleissa ne eivät näyttäneet saavan suurta lisäkannatusta.

Sitten alkoi tapahtua. Syrizan voitto tammikuun vaaleissa ja Espanjan Podemosin rakettinousu ovat antaneet aiheen kysyä, ovatko nämä puolueet löytäneet ”taikakaavan”, jonka voi toistaa.

Marchin mukaan on tekijöitä, jotka suosivat radikaalia vasemmistoa. Niihin kuuluvat taloustaantuman ankaruus ja valtapuolueiden sekä poliittisen eliitin uskottavuuskriisi.

Aivan erityisesti uskottavuuskriisi puree sosiaalidemokraattisiin puolueisiin. Niitä voi uhata muissakin maissa sama kohtalo kuin Kreikassa Pasokia: kuihtuminen pienpuolueeksi radikaalin vasemmiston noustessa.

Syrizan ja Podemosin kaltaisilla puolueilla on hyvät yhteydet sosiaalisiin liikkeisiin, ne pystyvät vetoamaan kansaan, ne ovat kotonaan uudessa viestintäteknologiassa ja niillä on pätevät, televisiossa erinomaisesti pärjäävät johtajat.

Syrizan menestystä vaikea toistaa

 

Toisaalta radikaalin vasemmiston menestyksen tiellä on myös esteitä. Niillä on helposti oma uskottavuusongelmansa: niitä on helppo syyttää taloudellisesta lukutaidottomuudesta. Ne jäävät usein julkisuudessa yksin ajatustensa kanssa.

Kaikilla ei ole vahvoja siteitä sosiaalisiin liikkeisiin, ja silloin niitä painaa vanhanaikaisuuden leima. Lisäksi radikaali vasemmisto on useissa maissa pahasti jakautunut.

March arvioi, että radikaalin vasemmiston puolueet ovat vakiintumassa, mutta ne ovat yhä puolustuskannalla.

Kriisin jälkeinen aika kasvattaa radikaalin vasemmiston mahdollisuuksia laajentaa kannatuspohjaansa. Kreikan Syriza pystyi vaalivoitollaan murtautumaan uskottavaksi poliittiseksi voimaksi.

March ei kuitenkaan usko, että Syrizan menestys olisi lyhyellä aikavälillä toistumassa muualla, ei edes Espanjassa. Tästä kertovat Syrizan voiton jälkeen pidetyt vaalit, muun muassa Suomessa.

Sen sijaan pitemmällä aikavälillä radikaalin vasemmiston mahdollisuudet ovat Marchin mukaan paremmat kuin mitä ne ovat koskaan ennen olleet.

Aiheesta enemmän perjantaina 29.5. ilmestyvässä Kansan Uutisten Viikkolehdessä.

Forrás: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3378998/tutkija-radikaalin-vasemmiston-nakoalat-hyvat-pitemmalla-aikavalilla