19.8 C
Budapest
2023. szeptember. 26. kedd

Túlléphet az EU a migrációs válságon?

Dátum:

Megosztás:

Négy nappal az európai állam-, és kormányfők találkozója előtt vasárnap szűkebb körben tanácskoztak Brüsszelben az uniós vezetők. A eredetileg nyolc országnak összehívott úgynevezett minicsúcsra további nyolc állam első embere is elment.

Daily Express

Jó és fontos tanácskozásnak nevezte a vasárnapit a német kancellár. Brüsszeli információk alapján a minicsúcsot Angela Merkel javaslatára hívta össze az Európai Bizottság elnöke. „Európai megoldást szeretnénk azokban a migrációs kérdésekben, ahol az lehetséges, és az egyes tagállamok közötti megoldást azokon a területeken, ahol az európai megoldás nem jöhet szóba” – fogalmazott a kancellár.

A német politikus hangsúlyozta, mindenkinek egyformán ki kell vennie a részét a migrációs válság megoldását célzó erőfeszítésekből. „Mielőbb meg kell erősíteni az unió határvédelmi ügynökségét, a Frontexet, és ki kell szélesíteni a mandátumát” – emelte ki. Angela Merkel szerint a migránsok nem választhatják meg azt, hogy melyik országban folyamodnak menedékjogért. Megállapodás megkötését szorgalmazta Líbiával és más származási országokkal is, amelyre példaként az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs egyezményt említette.

A francia államfő szerint az Európai Unió politikai válságot él át a migrációs helyzet miatt, ezért – mint mondta – a migrációs együttműködés megvalósulhat 28 uniós tagországgal vagy kevesebbel. Emmanuel Macron a találkozót követően kijelentette: van európai megoldás, ugyanakkor egyes országokban politikai nyomás mutatkozik a migrációs kérdésekkel összefüggésben.

Németországot megint rohamozzák a migránsok

Az olasz miniszterelnök még a találkozó előtt bejelentette, hogy a római kormány teljesen új javaslatcsomagot dolgozott ki a migrációhoz fűződő problémák megoldására. Giuseppe Conte szerint tervezetük az angol European Multilevel Strategy for Migration nevet kapta, és célja a migráció hatékony és fenntartható szabályozása és kezelése, a dublini rendszer túllépésével.

Az osztrák kancellár is a külső határok védelmére, valamint a Frontex megerősítésére helyezte a hangsúlyt. Sebastian Kurz közölte: nagyon sokan támogatták azt, a korábban, már 2015-ben felvetett javaslatot, amely alapján a Földközi-tengeren megmentett migránsokat nem az Európai Unióba, hanem azon kívüli államokba kell vinni.

A hétvégi minicsúcsra Ausztria, Bulgária, Görögország, Málta, Németország, Olaszország, illetve Spanyolország vezetői kaptak meghívást; később azonban Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Svédország és Szlovénia is jelezte részvételi szándékát. A visegrádi államok csütörtökön tudatták, hogy nem kívánnak részt venni a találkozón. Pénteken pedig Orbán Viktor miniszterelnök jogsértőnek nevezte az egyeztetést.

Forrás: infostart.hu

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megtette első balatoni útját a Komáromban készült új komp +fotók, videó

Bemutatták a BAHART új, Komáromban készített balatoni flottájának két már össszeszerelt darabját: a Tihany nevű kompot és a...

Ezért lehet fontos segítség a konyhában egy okosmérleg

Az SKS 707X konyhai mérleg akár okostelefonnal is párosítható Budapest, 2023. szeptember 25. –  A technológia fejlődésének köszönhetően egyes...

NAPÚT – 6: AZ Utolsó vacsora szereplői – Fülöp

A negyedik apostol Fülöp. A rák csillagjegynek sokszoros jelentése is van! Egyrészt ekkor van a nyári napforduló, vagyis június...

Az energia-tévedés – vagy inkább energia-átverés, és a világ kifosztásának egy remek modellje – 3

További egyszerű tények: A Földön mindenhol van kőolaj, csak a geológiai struktúrák miatt van, ahol sokkal gazdaságosabb kitermelni, mint...