4.6 C
Budapest
2024. április. 17. szerda
HomeTudástárJog, jogszabályok, törvények, törvényváltozásokTudtad, hogy a munkaviszony megszüntetésének is vannak alaki - és formai követelményei?

Tudtad, hogy a munkaviszony megszüntetésének is vannak alaki – és formai követelményei?

munkaviszony megszüntetésének jogellenessége az Mt. (2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről) alapján több tényezőtől függ. Itt van néhány fontos szempont:

 1. Indokolás hibája:
  • A munkáltató köteles megindokolni a felmondást, és az indoknak tisztességesnek és ésszerűnek kell lennie.
  • Például, ha a munkáltató azt állítja, hogy a munkavállaló nem alkalmas a munkakörre, akkor ezt részletesen és konkrétan kell indokolnia a felmondásban.
 2. Felmondási tilalmak:
  • A munkáltató nem szüntetheti meg a munkaviszonyt olyan időszakban, amikor a munkavállaló várandós vagy szülési szabadságon van.
  • Ezen tilalmak megsértése jogellenességet eredményez.
 3. Kártérítési kötelezettség:
  • Ha a munkáltató jogellenesen szünteti meg a munkaviszonyt, köteles megtéríteni a munkavállaló okozott kárt.

Említett szempontok alapján a bíróság állapítja meg, hogy a munkaviszony megszüntetése jogellenes volt-e vagy sem. Ha a munkavállaló úgy érzi, hogy a felmondás jogellenes volt, fordulhat az illetékes bírósághoz.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work