-2.6 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Tudod, mit kell tenni, ha mellékhatást okoz egy gyógyszer? Mutatjuk!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Mind a receptköteles, mind pedig a vény nélküli gyógyszerek alkalmazásakor felléphetnek mellékhatások. Azt azonban kevesen tudják, hogy erről nem csak az orvosnak érdemes beszámolni. A mellékhatások bejelentése ugyanis a többi beteg javát is szolgálja.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet már tavaly novemberben is igyekezett felhívni a betegek figyelmét arra, hogy ha egy gyógyszer alkalmazása során valamilyen mellékhatást tapasztalnak, érdemes arról jelentést tenniük, mint ahogyan azt is jó, ha jelentik, ha a gyógyszer nem hozta el a kívánt javulást.

A lehetséges mellékhatások ugyanis szerepelnek a gyógyszer betegtájékoztatójában, ám könnyen lehet, hogy ez a tájékoztató nem fedi le a mellékhatások teljes spektrumát. Ha új mellékhatásról teszel jelentést, azt a gyógyszer engedélyezési hatóságok, köztük az OGYÉI kivizsgálják, nyomon követik, és fontos következtetéseket tudnak levonni belőlük arról, vajon biztonságos-e az adott gyógyszer. Ezekkel az információkkal a többi beteget segítheted: az orvosoknak fontos támpontot ad a gyógyszerfelíráshoz, más betegeknek pedig abban segít, hogy ne kelljen a mellékhatások miatt megküzdeniük az esetleges kellemetlenségekkel.

A mellékhatások jelentése nem nehéz feladat, az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján akár online is megteheted . Az sem baj, ha a tapasztalt mellékhatás már szerepel a betegtájékoztatóban. A jelentés ilyenkor sem haszontalan, hiszen a mellékhatás előfordulásának gyakoriságáról ad fontos információt. Az is nagyon hasznos, ha a különféle gyógyszerek együttes alkalmazásakor, vagy a gyógyszerrel együtt fogyasztott étel, ital, illetve a hosszan tartó kezelés hatására kialakult mellékhatásokról is jelentést teszel. Az ilyen információk összegyűjtését szolgáló nemzeti mellékhatás-bejelentő rendszerek nagyon fontos szerepet játszanak a gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos információk pontosításában. A mellékhatások egy jó részéről ugyanis csak az adatbázisban való rögzítés során derül ki, hogy valóban kapcsolatban van egy-egy adott orvossággal, és kik azok a csoportok, akik a mellékhatás megjelenésére a leggyakrabban számíthatnak.

Tudod, mit kell tenni, ha mellékhatást okoz egy gyógyszer Mutatjuk! 1
Fotó: Pixabay

Az OGYÉI tapasztalati szerint minden mellékhatás-bejelentő rendszerbe kevesebb információ érkezik a kelleténél. Ezért is tartják az európai gyógyszerhatóságok kiemelten fontosnak, hogy mindenki figyelmét felhívják erre a lehetőségre. Jó tudni, hogy minden egyes bejelentés számít, és mindannyian segíthetünk, hogy a modern gyógyszerek alkalmazása egyre biztonságosabbá váljon.

Forrás: Ripost

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Vegyi fegyver bevetésével vádolták meg az ukrán hadsereget, nagyon sokan rosszul lettek, eddig halálos áldozatokról nincs hír..

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője, az orosz...

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...