23.3 C
Budapest
2022. augusztus. 8. hétfő

Tudod, hogy miért kerül horgolt polip a koraszülött kisbabák mellé?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Tudod, hogy miért kerül horgolt polip a koraszülött kisbabák mellé?

A babákon segítenek vele. Dániából indult az ötlet, de már Magyarországot is elérte.

Az ötlet eredetileg Dániából származik, de már Magyarországon sem számítanak furcsaságnak a koraszülött osztályokon a színes kis horgolt polipkák, a Koripok. Mégis kevesen tudják, mi a céljuk, és miért annyira fontosak.

A történet 2013-ban kezdődött, amikor Dániában egy csapat önkéntes kis polipokat kezdett horgolni a koraszülött kisbabák számára. Az önkéntesek szerették volna, ha a kis koraszülötteknek lenne mit ölelgetniük a csövek helyett az inkubátorokban.

Tökéletesen alkalmasak erre a polipkák karjai, amelyek

a köldökzsinórt is pótolják a kicsik számára, és amelyek megragadása megnyugtatja a kicsiket, mivel az anyaméh biztonságát eleveníti fel bennük.

A kezdeményezés először Dániában, majd a világ számos pontján nagyon pozitív visszhangot kapott, a kis polipok pedig hamarosan ellepték a koraszülött osztályokat. Magyarországon 2015-ben a KORE, vagyis a Koraszülöttekért Országos Egyesület munkatársai kezdték el készíteni őket, Varga Kati segítségével, és természetesen a dán ötletgazdák áldásával.

Itthon tavaly júliusban kerültek a koraszülött osztályokra az első “Koripok”.

Az Egyesület tagjai természetesen neonatológusokkal is konzultáltak, külön odafigyelve például a horgolt polipok tisztíthatóságára és sterilizálására. A végleges minta megalkotásánál persze az is fontos szempont volt, hogy a kis polipok ne csak tapintásra, hanem külsőleg is kellemesek legyenek. A horgolt figurák a KORE színeiben ekkor kapták meg a Korip nevet.

A Koripok a koraszülött osztályokon még az inkubátorban válnak a babák első barátjává, és társuk maradnak a hazamenetelük után az otthonukban is – írják a KORE Facebook-oldalán.

A KORE azóta rendszeresen szervez horgolórendezvényeket,

ahol bárki segíthet az Egyesületnek a küldetésükben.

De nemcsak így segíthettek. Az Egyesület adományokat is elfogad, például minőségi pamutfonalat, (Amigurumi horgolására alkalmas 100% pamut, 125/50g, 2-3-as horgolótűhöz), amit személyesen vesznek át a rendezvényeken.

A további felajánlásokat a [email protected] címre, vagy a Koraszülöttruha-gyűjtés Facebook-csoportban várják.

forrás: Szeretlekmagyaroszág

Ha tetszik a kezdeményezés, kattints a megosztásra!

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Gyönyörű nő lett Geronazzo Mária! .. Szerinted is?

Maria Geronazzot azóta jegyzi a celebvilág, amióta plasztikáztatta arcát. Ennek nagy részét felduzzasztott ajkai foglalják el. Ha nem is...

Kapaszkodjatok meg! Jakab követői szerint a Jobbik frakciójának tagjai megélhetési politikusokká váltak (Jakab még a frakció tagja)

A Nép Pártján szerint a Jobbik vezetősége és frakciója megélhetési politikusokból áll. A dolog szépséghibája: jelenleg Jakab Péter...

További elsőajtós felszállós buszok jönnek, szombaton a 7-es..

Bliccelés kizárva, most már egyre több lesz azoknak a buszoknak a száma a fővárosban, ahol az első ajtón...

Hat hengerrel is halhatatlan – Mercedes-Benz 250 (1971) veteránteszt – képek

Elnyűhetetlen technika egyszerű, de harmonikus csomagolásban, igényes futóművel és minőségi kidolgozással: az „állólámpás Merci" mércének számított új korában,...
facebook