10.9 C
Budapest
2023. március. 26. vasárnap

Trump visszautasítja Putyin javaslatát

Dátum:

Megosztás:

Donald Trump amerikai elnök szombaton lényegében elutasította Vlagyimir Putyin orosz elnök előző napi javaslatát, hogy hétoldalú csúcstalálkozón vitassák meg Irán helyzetét, kijelentve, hogy valószínűleg nem menne el egy ilyen találkozóra.

Donald Trump, amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Chris Kleponis)

A bedminsteri (New Jersey) golfklubjában tartott sajtóértekezleten Trump azt is mondta, intézkedni fog a jövő héten annak érdekében, hogy az ENSZ-ben életbe léptessék a 2015-ös bécsi atomalku azon mechanizmusát, amely lehetővé teszi, hogy „visszaállítsák” az Irán elleni korábbi szankciókat, az iszlám köztársaság jelentős nem-teljesítésre hivatkozva.

„Vissza fogjuk állítani” a szankciókat – mondta Trump újságíróknak egy nappal azután, hogy

az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította az Iránnal szembeni fegyverembargó meghatározatlan idejű meghosszabbítására tett amerikai javaslatot.

„Meglátják majd a jövő héten” – tette hozzá. Washington annak ellenére fenyegetőzik a lépéssel, hogy Trump 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat az Iránnal kötött többoldalú megállapodásból. „Valószínűleg nem” – válaszolta Trump, amikor arról kérdezték, elmenne-e a Putyin által kezdeményezett csúcstalálkozóra.

Az orosz elnök pénteken egy hétoldalú konferencia megszervezését javasolta az ENSZ BT öt állandó tagja, valamint Németország és Irán részvételével, hogy felvázolják azokat a lehetőségeket, amelyek révén „konfliktusok nélkül megoldhatók lennének” az iráni fegyverembargó miatt újból felmerült problémák.

A Biztonsági Tanács aznap zárult szavazásán Oroszország és Kína ellenezték az októberben lejáró fegyverembargó meghosszabbítását. A testület 11 tagja tartózkodott, köztük Franciaország, Németország és Nagy-Britannia, míg a mindössze két igen szavazatot az Egyesült Államok és a Dominikai Köztársaság adta le.

Haszan Róháni iráni elnök szombaton azt mondta, az Egyesült Államok „megalázó vereséget” szenvedett a BT-ben.

„Nem emlékszem olyan esetre, amikor az Egyesült Államok hónapokig készített elő egy határozatot, hogy csapás mérjen az Iráni Iszlám Köztársaságra, hogy aztán végül mindössze egy szavazatot gyűjtsön be” – mondta Róháni egy televíziós beszédben, országa számára nagy sikernek nevezve az ENSZ BT-ben született döntést.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter „megbocsáthatatlannak” minősítette a döntést. „Ez egy súlyos hiba, sajnáljuk” – jelentette ki szombaton, a lengyelországi látogatásán tartott sajtóértekezleten. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter a BT-szavazás eredményére reagálva azt mondta, az Iránnal szembeni fegyverembargó meghosszabbításának elutasítása további instabilitást fog okozni a Közel-Keleten.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Sarkvidéki hideg jön, elfagyhat a termés

Akár 15 fokot is csökkenhet a hőmérséklet. Sarkvidéki hideg érkezik a jövő héten, akár 15 fokot is csökkenhet a...

Itt a bejelentés a drámai mozgósításról

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese az orosz hadsereg létszámának 1,5 millió főre való növelését szorgalmazza. A politikus...

Nagyon közel van az atomháború

A brit védelmi miniszter-helyettes nemrég bejelentette, hogy akár szegényített urántartalmú lövedékeket is szállítanának Ukrajnának. Ezzel az Egyesült Királyság egy...

Esti torna – videó

Egész héten tornásztunk, ma még lesz 16 perc, de a vasárnap szabad, .. holnap pihenünk! Átmozgató torna időseknek! -...