26.1 C
Budapest
2022. július. 2. szombat

Trump Közel-Kelet-politikáját bírálta Macron

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A palesztinok jogainak lábbal tiprása és az egyoldalú kezdeményezések erőltetése nem oldja meg az izraeli-palesztin konfliktust – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának kedden kezdődött általános vitájában.

Emmanuel Macron francia elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2018. szeptember 25-én (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

„A kétállami megoldásnak nincs hiteles alternatívája” – tette hozzá a francia elnök a független palesztin állam és Izrael egymás mellett élésére utalva. Emmanuel Macron az ENSZ-közgyűlés ülésszakán felszólalva hangsúlyozta, hogy „az egyenlőtlenség elleni harc” lesz a hét legfejlettebb ipari ország, a G7 2019-es francia elnökségének középpontjában. Hozzátette, hogy szeretné „mélységében átgondolni” a G7 formáját, más országok felé nyitva, de konkrét neveket nem mondott. Macron hangsúlyozta: minden kereskedelmi megállapodást a párizsi klímaegyezmény betartásától tesz függővé.

„Nem írunk alá kereskedelmi megállapodásokat olyan országokkal, amelyek nem tartják be a párizsi klímaegyezményt” – mondta Macron, aki nem nevezte meg név szerint az Egyesült Államokat, amely 2017-ben felmondta a megállapodást. Hangsúlyozta, hogy kötelezettségvállalásokkal és új, „nagyratörő” klímaegyezmény révén kell szembeszállni az olyan nézetekkel, amelyek szerint túl késő hatékonyan fellépni az általános felmelegedés ellen. A francia elnök az iráni válság „párbeszéd és többoldalúság” alapján történő megoldását javasolta röviddel azután, hogy Donald Trump az „iráni rendszer elszigetelését” szorgalmazta.

Az egyoldalúság „egyenesen a visszaeséshez és konfliktusokhoz” vezetett – mondta, ismét burkoltan az amerikai elnökre utalva, aki májusban felmondta az iráni atomprogramról 2015-ben Teherán és hat nagyhatalom között 2015-ben megkötött szerződést. „Ma – ahogyan egy éve is mondtam –, ahelyett, hogy tovább súlyosbítanánk a térségbeli feszültségeket, bővebb napirendet kell javasolnunk, amely képes kezelni az iráni politika által keltett, atomfegyverekkel, ballisztikus rakétákkal, regionális feszültségekkel kapcsolatos összes aggodalmat, de a párbeszéd és a többoldalúság keretein belül” – tette hozzá Macron.

Donald Trump amerikai elnök beszél az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2018. szeptember 25-én (Fotó: MTI/AP/Richard Drew)

A francia elnök beszédében bírálta az önző vezetőket, hozzátéve, hogy a „nacionalizmus mindig vereséghez vezetett”. Beismerte, hogy a régi világrend nem volt képes megoldani a nagyarányú egyenlőtlenséget, és „emberarcú új világrendet” szorgalmazott. Macron megjegyezte, hogy növekszik az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek iránti szkepticizmus. Hozzátette: „belefáradhattak a többoldalúságba”. Ugyanakkor óva intett az önelégültségtől és az elszigetelődés politikájától.

Forrás: MTI

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Újra bálna tűnt fel a Szajnában – képek

Nagy méretű bálna tűnt fel a Szajnában, egy hónappal azután, hogy egy másik tengeri emlős, egy kardszárnyú delfin...

Észak-Korea vezetése hajmeresztő bejelentéssel állt elő

A szakértők értetlenül állnak az északi, a koronavírus érkezésével kapcsolatos álláspont előtt. Észak-Korea lakosságát eközben arra figyelmeztette az...

A magyar katona nem társadalmi termék, hanem védelmező. A magyar hadsereg nem költségvetési kérdés, hanem a nemzeti megmaradás őre.

Amióta az eszemet tudom, mindig a hadsereg jelentette a rend végső bizonyosságát. Amikor hazánk határvidékén dörögtek a fegyverek,...

100 hektáron lángol egy fenyőerdő a Bükkben

Mintegy száz hektáron ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, hogy...
facebook