11.1 C
Budapest
2024. március. 1. péntek

Trónra lépett Dánia új királya – fotók, videó

Dátum:

Megosztás:

Hivatalosan trónra lépett vasárnap X. Frigyes, Dánia új királya, aki 52 éven át uralkodó édesanyját, II. Margit királynőt követi a trónon.

A 83 éves királynő újévi televíziós beszédében jelentette be lemondását és azt is, hogy idősebb fia, az 55 éves Frigyes követi őt a trónon. A dán monarchia fennállásának csaknem 900 éve alatt II. Margit az első uralkodó, aki önként mondott le a trónról. A királynő nem indokolta lemondását, de nemrégiben egy nyilatkozatában elmondta, hogy miután tavaly februárban átesett egy komoly hátműtéten, elgondolkodott a jövőjéről.

Koppenhága, 2024. január 14.
A II. Margit dán királynőt szállító hintó halad a királyi rezidenciáról, az Amalienborg-palotából a Christiansborg-palotába Koppenhágában 2024. január 14-én. A 83 éves II. Margit ezen a napon, trónra lépésének 52. évfordulóján adja át a trónt idősebb fiának, Frigyes hercegnek. A csaknem 900 éves dán uralkodóház történetében először fordult elő, hogy egy uralkodó lemondott.
MTI/EPA/Ritzau/Nils Meilvang
A II. Margit dán királynőt szállító hintó halad a királyi rezidenciáról, az Amalienborg-palotából a Christiansborg-palotába Koppenhágában 2024. január 14-én. MTI/EPA/Ritzau/Nils Meilvang
Koppenhága, 2024. január 14.
A II. Margit dán királynőt szállító hintó halad a királyi rezidenciáról, az Amalienborg-palotából a Christiansborg-palotába Koppenhágában 2024. január 14-én. A 83 éves II. Margit ezen a napon, trónra lépésének 52. évfordulóján adja át a trónt idősebb fiának, Frigyes hercegnek. A csaknem 900 éves dán uralkodóház történetében először fordult elő, hogy egy uralkodó lemondott.
MTI/EPA/Ritzau/Claus Bech
MTI/EPA/Ritzau/Claus Bech

Az utódlás hivatalossá vált, amikor II. Margit aláírta a lemondó nyilatkozatát az államtanácsnak a parlamentben tartott ülésén – hozta nyilvánosságra a királyi palota. Az ülésen a kormány képviselői vettek részt, valamint a királyi családból a trónról távozó királynő, az új uralkodó, Frigyes és ausztráliai születésű, 51 éves felesége, Mária, valamint legidősebb fiuk, a 18 éves Keresztély, aki mostantól az új trónörökös.

Itt megnézhetők a legfontosabb momentumok

Az aláírás után Mette Frederiksen miniszterelnök a parlament erkélyéről kiáltotta ki, hogy Dániának új uralkodója van.

COPENHAGEN, DENMARK - JANUARY 14: King Frederik X and Queen Mary of Denmark arrive at Amalienborg after being proclaimed as King and Queen Denmark on January 14, 2024 in Copenhagen, Denmark. Her Majesty Queen Margrethe II steps down as Queen of Denmark and and entrusts the Danish throne to His Royal Highness The Crown Prince, who becomes His Majesty King Frederik X and Head of State of Denmark. (Photo by Martin Sylvest Andersen/Getty Images)
X. Frigyes király és Mária királyné a szertartás után megérkezik az Amalienborg-palotába. (Photo by Martin Sylvest Andersen/Getty Images)

Az eseményre tízezrek utaztak fel a fővárosba a közel hatmillió lakosú ország minden részéből, ami a monarchia intézményének népszerűségét mutatja. Egy felmérés, amely Margit lemondásának bejelentése után készült, azt az eredményt hozta, hogy a dánok 82 százaléka szerint Frigyes jó uralkodója lesz az országnak.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Csak harmincezer távfűtéses lakás lehet most túlfűtött a fővárosban, de ott is van megoldás – hanganyag

A fővárosi távfűtés rugalmas, a megfelelő beállításokkal a külső hőmérséklethez igazítva biztosítja a megfelelő hőmérsékletet – mondta a...

Kikerült Alekszej Navalnij arcképe a Szabadság téri szovjet emlékműre – videók

A posztert kirakó aktivisták között sok a párhuzam az orosz és a magyar politikai helyzet között. Videó Egy Alekszej Navalnijra...

Ma este Silvester Stallone nagysikerű sorozata: Tusla királya (1-5. részek) – videók

Teljes film magyarul: Tusla királya 1 Tusla királya 2 Tusla királya 3 Tusla királya 4 Tusla királya 5 Kellemes szórakozást a filmekhez! Holnap a 6-9....

Omara Portuondo, a kubai zenei legendák egyike, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét – videó

Omara Portuondo, a kubai zenei ikon, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét. Bár pontos okokat nem...