14.3 C
Budapest
2022. május. 23. hétfő

Trió-barlang

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Mecsek hegység
Orfű
Trió-barlang

Kalandos barlangtúráinkon lehetõséget biztosítunk, hogy bárki kipróbálhassa a barlangászást, próbára tegye magát egy igazi, overallos barangtúrán. A látogatók számára kiépített barlangok szépségeit kiegészítve itt egy igazi barlangi kaland vár a jelentkezõkre, ahol képzett vezetõk segítségével egymagának kell a barlangi terepviszonyokkal megküzdeni, és ügyességét próbára tenni. A túra során rengeteg érdekességet tudhatnak meg a barlangjárással, barlangkutatással, a barlangok keletkezésével, fejlõdésével kapcsolatban.
Tehát egy másfél-két órás túrát ajánlunk egy nem kiépített, de mégis nagyon biztonságosan járható barlangba, amely igazi kaland: csapatok, családok öszetartását erõsítõ csapatjáték, ezáltal bárkinek a barlangászat szépségeit bemutató maradandó élményt jelenthet.

A barlangtúrán való részvétel nem igényel elõzetes felkészültséget és átlagon felüli fizikumot, állóképességet.
Ajánljuk baráti társaságoknak, családoknak, cégeknek egyaránt.

A túra célpontja

Trió-barlang

A Trió-barlang (kataszteri száma: 4120-71) a Nyugat-Mecsekben, a Szuadó-völgyben található, az Orfûi Vízfõ-forrásbarlangtól mintegy 2,48 km-re délre a völgytalp keleti szélén. Koordinátái: YEOV = 580 772 XEOV = 86 347 ZBf = 297 m. Hossza 255 m, mélysége -55 m, így a Mecsek második legmélyebb és hatodik leghosszabb barlangja.
A Trió-barlang a karsztos és a nemkarsztos kőzethatáron kialakult víznyelők egyik legtipikusabb példája. A Jakab-hegy északi oldalának vízfolyásait összegyűjtő Orfűi-patak vizét vezeti a mélybe, ami közel 3,5 km2-es vízgyûjtõterülettel rendelkezik. A kõzethatár néhány 100 m-rel feljebb található a völgyben. A Trió-barlang a triász anizuszi korú Lapisi Mészkõ Formációban alakult ki. A barlang elõtt még két víznyelõ ismert, a Szuadó-barlang és a Gilisztás-barlang, de ezen három nyilvánvaló megcsapolási ponton kívül a patakmederben feltehetõen a kõzethatártól egészen a Trióig jelentõs elszivárgás tapasztalható. Mindhárom barlang az Orfûi Vízfõ-forrásbarlang vízgyûjtõjéhez tartozik. A B-típusú karsztperemi víznyelõk közel egykorúak lehetnek, semelyiknek sincs kitüntetett szerepe, természetes körülmények között a legfelsõ (Szuadó) mindig aktív, de középvíz felett már nem gyõzi nyelni a patak vizét, és az továbbfolyik a lentebbi nyelõkbe. A továbbfolyó víz megoszlása a nyelõk illetve a túlfolyás között mindig az aktuális feltöltöttség és a vízhozam függvénye.

A Trió-barlang részei:
1. Felsõ, bejárati szakasz
2. Hármas aknasor
3. Agyagos-ág
4. Vizes-ág

1. Felsõ, bejárati szakasz

A Trió-barlang feltárását 1997-ben kezdtük. A barlang felsõ szakaszára, hasonlóan a Szuadó-barlang Nagy-omlásig terjedõ szakaszához, a szûk, vízvezetõ járatok jellemzõek, 1-2 m-es lépcsõkkel és köztük egyenletes lejtésû folyosószakaszokkal. A járatok két É-D irányú párhuzamos tektonikus vonal mentén alakultak ki, amelyek között az Ablak jelenti az összeköttetést. A bejárati szakasz (Csúzda) két réteglap között indul. A járatok mindvégig követik a rétegdõlés irányát.

2. Hármas aknasor

A Liftaknát követõ szûk kuszoda után, egy kisebb omladéktömeg átbontásával a barlang kezdeti szûk szakaszából 2001. február 22-én jutottunk be a folytatást jelentõ lényegesen tágabb járatrendszerbe. Itt is, mint a Szuadó-barlangban, megfigyelhetõ a feltolódási zóna, ami mentén a hármas aknasor kialakult. Az erõteljes tektonikus preformáltságot sûrû és fejlett réshálózat kíséri. Zivatarok idején a beszivárgó vizek igen hamar, néhány óra leforgása alatt megjelennek a repedések mentén. Állandó, száraz idõszakokban is mûködõ vízcsepegés csak a harmadik aknában található, amely a réshálózat gyors kiürülésén keresztül szintén annak fejlett voltát bizonyítja. A sûrû repedéshálózatnak köszönhetõ a barlangot ékesítõ számos cseppkõképzõdmény, amelyek közül kimagaslik az Elsõ-akna és a Rétes-terem találkozásánál található Búboskemence és a felette csokorban függõ zászló cseppkövek. A Búboskemence kora 4.800 ± 250 évre tehetõ, 234U/230Th kormeghatározás szerint (Kopasz I.), tehát viszonylag fiatal. Az innen vett fúrómag izotóp-geokémiai vizsgálata az utolsó 30 évben jelentõs urán felhalmozódást mutat (Siklósy Z.). Az egymás alatt elhelyezkedõ aknák erõsen megnyúltak. A két felsõ akna ÉNY-DK irányultságú, míg a legalsó akna közel É-D irányú, hasonlóan a barlang felsõ szakaszaihoz. Érdekesség, hogy az aknák falát alkotó vékonyréteges mészkõben (Lapisi Mészkõ Tagozat) akár 4-5 cm-re kipreparálódott puhább, agyagos üledékrétegek találhatók fekete mangánbevonattal. A néhány mm-es, fél cm-es rétegek a fal síkjától 2-3 cm-rel beljebb átmennek üde kõzetbe. Ez valószínûsíti, hogy olyan nagy agyagtartalmú márgarétegekkel állunk szembe, amelyek a mésztartalom kioldódása után is megmaradhattak. Emellett az oldódás szerepét egyértelmûen bizonyítja az is, hogy a vízben oldhatatlan, de puha agyagrétegek preparálódtak ki. Természetesen a rendszeresen vízjárta helyeken ezeket nem találjuk meg, vagyis a fõbb járatokat kialakító erózió utáni másodlagos oldódásról lehet csakis szó, amelyet a járatfalakon lecsorgó víz végez. Az I.-akna mélysége -4,8 m, a Tamás-akna -,3 m, a III.-akna -8 m. A harmadik akna után megfigyelhetõ a feltolódást bizonyító rétegváltás. A vékonyréteges Lapisi Mészkõ Tagozat alatt találjuk a vastagpados Tubesi Mészkõ Tagozatot, amely idõben késõbb fejlõdött ki.

3. Agyagos-ág

A harmadik akna aljáról 2-3 fokos lejtésû járat indul keleti irányban, amely görnyedve könnyedén járható. A járat alján 2-3 l/perces vízhozamú patak csordogál. A patakmeder két oldalán agyagkitöltést találunk, sõt az agyag több helyen hídként záródik a víz felett, amely egyértelmûen arra utal, hogy korábban a járat kb. harmadáig fel volt töltve hordalékkal, és a vízfolyás ezen agyaghordalék alatt talált magának utat. Ez viszont azt is jelenti, hogy a legutóbbi feltöltés óta nagyobb vízhozam nem folyt végig a barlang ezen szakaszán, vagyis a feltöltés a legutóbbi nagyobb árvizet jelzi. 27 m hosszan tudunk ebben a folyosóban haladni, majd egy barlangi mélységi lefejezést láthatunk. Az egyenletes lejtésû vízvezetõ járat hirtelen meredekké válik és kettéágazik. A K-re folytatódó, az elõzõ járathoz képest magasabban elhelyezkedõ, szûk, agyaggal erõsen feltöltött járat közel vízszintesen halad tovább. Ezt az eredeti vízvezetõ járatot viszonylag fiatalon egy hasadék mentén erõsen hátravágódó folyosó fejezte le. Az okok kiderítéséhez további vizsgálatok szükségesek, feltehetõen a karsztvízszint gyors süllyedése idézte elõ a barlangi batükaptúrát. Az Agyagos-ág nagyfokú feltöltöttsége és a benne található két kisebb terem cseppkövesedettségének mértéke a járat elaggott voltára utal. Aktív vízfolyása nincsen, de viszonylag egyenletes lejtése, keresztmetszete és határozott iránya alapján feltételezhetjük, hogy valaha aktív vízvezetõ járat volt. Az Agyagos-ág jelenlegi végpontja egy sáros, laza réteglapok közti szûkület. Huzatot nem észleltünk.

4. Vizes-ág

Az elágazástól É-ra tartó Hasadék szelvénye lefelé szûkül, nehezen járható szálkövekkel határolt járat. 2 m-es tereplépcsõvel csatlakozik a 7,5 x 9,5 m alapterületû Õrszem-teremhez.

Szükséges felszerelések

A túrához szükséges sisakot és fejlámpát, elemet és a szakvezetést a túravezetõk biztosítják minden résztvevõnek.

Ruházat:
Lehetõség van – elõzetes jelzés alapján – az egyesülettõl barlangász overallt bérelni. Ez egy erõs, nehezen szakadó anyagból készült, viszonylag vízálló overall.

A barlangász overall viszont nem elengedhetetlen, bármilyen erõs játszós ruha alkalmas barlangászatra. Olyan ruha használata javasolt, ami erõs, nehezen szakad, és legfõképpen nem sajnálja a viselõje.

Két réteg ruha javasolt, hiszen az overall vagy külsõ ruha alá kell egy aláöltözet, mivel a barlangban csak 10 fok van. Erre a legjobb egy strapabíró melegítõ ruházat. Szintén olyan, amit nem sajnálnak, mert a barlangi sár trükkös és bekúszik még az overall alá is.

Aláöltözetre akkor is szükség van, ha overallt bérelnek!

Lábbeli:
A barlangászok általában gumicsizmát használnak, de ebbe a barlangba nem olyan fontos (nincsen állandó patak benne). Igazából ide bármilyen zárt cipõ megteszi, amit nem sajnálnak, ha sáros lesz. A régi idõkben a barlangászok pl. tornacipõt használtak.

A túra indításához minimum 4 fõ szükséges. Minimum korhatár: 10 év.

Költségek:
A túra ára 3.000 Ft/fõ

Lehetõség van barlangász overall bérlésére is, ennek díja: 1000 Ft.
Nagyobb csoportok számára (20 fõ felett) 10 % kedvezményt biztosítunk

Forrás:Wikipédia; Képek: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu;

Cím: Trió-barlang.
Tel: 0036705322177
E-mail: [email protected]
Web: www.hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Zelenszkij szerint természetes, hogy az ukrán férfiaknak háborúba kell menniük (és meghalni dicsőség), és ez miatt nem hagyhatják el Ukrajnát, erről rendelet szól, a...

Az elnök össze-vissza beszél, szerinte Őhelyette inkább „talán a fiukat elvesztő szülőkhöz” kellene címezni a petíciót..., de ezt...

Horvátországban a rendőrök simán lelőttek két szurkolót..

A Hajduk Split labdarúgócsapatának több száz szurkolója került összetűzésbe a rendőrséggel szombaton Zágráb közelében. A bajnokság utolsó fordulójában a...

Ez nagyon csúnya dolog volt: Joe Biden megint összevissza beszélt, az orosz vezetők kinevették, nem hogy orvost küldtek volna hozzá! Szégyelljék el magukat!..- Szólj...

Joe Biden amerikai elnök nehezen tudja ellátni feladatait. Ezt május 22-én, vasárnap jelentette be Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció...

Oroszlánnal játszott az elmebeteg látogató, leharapta az újját – videón a szőrnyű tragédia (18+)

Vérfagyasztó pillanatoknak lehettek szemtanúi az állatkert látogatói Horrorfilmbe illő jelenet játszódott le a Jamaicán található állatkertben. Az egyik látogató túl...