13.6 C
Budapest
2022. szeptember. 26. hétfő

Tragédia a magyar expedíció során: lezuhant és meghalt Szlankó Zoltán hegymászó társa, Alex Goldfarb.. – Isten nyugosztalja!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Életét vesztette a METE Broad Peak Téli Expedíció orosz-amerikai hegymászója. A magyar szervezésű nyolcezres expedíció egyik tagja, Alex Goldfarb akklimatizációs mászás közben zuhant le a 6209 méter magas Pastore Peaken.

December végén Szlankó Zoltán és orosz-amerikai társa, Alex Goldfarb a 8051 m magas Broad Peak téli megmászására indult Pakisztánba. Kétfős, szponzori háttér nélküli expedíciójuk nem használt magashegyi teherhordókat, és pótlólagos oxigén nélkül tervezték megmászni a hegyet.

A páros január 8-án érkezett meg a Broad Peak alaptáborába. Mielőtt fő céljuknak nekifutottak volna, a szomszédos Pastore Peaket szemelték ki akklimatizációs csúcsnak, hogy a szervezetük alkalmazkodjon az oxigénszegény magaslati levegőhöz – írja a tragédiáról beszámoló közleményében a Magyar Expedíciós Társaság. A 6209 méter magas csúcs, bár hegymászótechnikailag nem nehéz, sok veszélyt rejt, és télen még senki sem mászta meg.

Szlankó és Goldfarb a kedvező időjárást kihasználva indult a hegy megmászására. Már a Pastore Peak alaptáborának megközelítése sem volt egyszerű, rengeteg volt a gleccserhasadék. A hegyet közelebbről szemügyre véve Szlankó úgy ítélte meg, hogy túlságosan magas kockázattal járna feljebb mászniuk, mivel a tervezett mászóútjukon is rengeteg hasadék volt látható. Hegymászó oktatóként, korábbi magashegyi mentések résztvevőjeként Szlankó volt a tapasztaltabb kettejük közül, legtöbbször ő hozta meg a döntéseket a hegyen. A visszafordulás mellett döntött, Goldfarb azonban ennek ellenére egyedül folytatta a mászását.

Miután Szlankó visszatért a Broad Peak alaptáborába, rádión tartották a kapcsolatot. Goldfarb utoljára a Pastore Peak magas táborából, körülbelül 5900 méterről jelentkezett be azzal, hogy a csúcsra indul, és szombat estig visszatér a Broad Peak alaptáborába. Mivel nem tért vissza a megbeszélt időben, és semmilyen módon nem tudtak vele kapcsolatba lépni, a helyi hatóságok elrendelték a keresést. Vasárnap felszíni keresőcsapat indult a Pastore Peakhez, amelynek Szlankó Zoltán is tagja volt. A keresés eredménytelenül zárult, csakúgy, mint egy drónos felderítés.

Alex Goldfarb holttestét a helikopteres mentés résztvevői találták meg / Fotó: Magyar Expedíciós TársaságAlex Goldfarb holttestét a helikopteres mentés résztvevői találták meg / Fotó: Magyar Expedíciós Társaság

Goldfarb családja heliopteres keresést szervezett, amely január 19-én, hétfőn zajlott. A helikopterek három repülést hajtottak végre a Pastore Peak körül. A második repülés során látták egy sátor nyomait a magaslati tábornál. A harmadik repülés alkalmával mintegy 5800 méteres magasságban láttak egy lezuhant holttestet, aki a ruházata színéből és felszereléséből ítélve csak Goldfarb lehetett. A baleset körülményeiről jelenleg nem lehet tudni részleteket.

A Magyar Expedíciós Társaság közlése szerint a holttest esetleges lehozataláról az elhunyt családja intézkedik. Szlankó Zoltánt nagyon megviselték a történtek, jelenleg az ilyenkor szükséges ügyintézést végzi, és hazaérkezése előtt nem szeretne nyilatkozni a tragédiáról.

Alex Goldfarb 57 éves volt, két doktori címet szerzett. Tanított a világhírű Harvard Egyetemen, számos orvosi témájú könyvet publikált. A COVID-19 világjárvány kitörése után New Yorkban a frontvonalban segített a betegek gyógyításában.

A hegymászás volt az egyik szerelme, járt a 7134 m magas Ibn-Szína csúcson (korábban Lenin-csúcs), az Aconcaguán, és tavaly télen Szlankó Zoltánnal közös nepáli expedíciójuk során megmászta a 6812 m magas Ama Dablamot.

Halála mindannyiunkat megrázott, ezúton is őszinte részvétünket kívánjuk a hozzátartozóinak – zárul a közlemény.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi általános hírekről: bűnügy, balesetek, gazdaság, vállalkozás, esélyegyenlőség, kormány, ellenzék, koronavírus, EU, politika, tudomány, kultúra, művészet, bulvár, Insta-hírek, Facebook-hírek, ingatlanpiac, energia, energetika, hungarikumok, magyarok, feltalálók, találmányok, autók, motorok, hajók, csillagászat, űrkutatás, technika, kommunikáció, képek, videók és minden más érdekességek, mintegy 75 tárgyban,  kövesd a Facebook-oldalunkat!

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Arzénos családirtásra épített praxist: Gerzsány Mária, a sorozatgyilkos hátborzongató története (18+)

Megdöbbentő történet egy kegyetlen emberről. Sokáig azért nem sikerült lebuktatni, mert a falubeli megrendelői összejátszottak vele. Sok hátborzongató történetet...

Megtartotta körzetét a baloldal Újpesten

Győzött az ellenzék a IV. kerületben. Egy baloldali körzetet hozott a vasárnap tartott időközin az ellenzék, Maholányi Zsolt, a DK, az...

X-Faktor 2022: tényleg valóságshow lett a tehetségkutató műsorokból?

2004. január 10-én a Megasztár első élőben közvetített döntője új fejezetet nyitott a hazai kereskedelmi tévézés történetében. A műsor hat...

Hiába ment Gyurcsány Miskolcra kampányolni, a Fidesz jelöltje nyert

Barta Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje közösségi oldalán köszönte meg a választók bizalmát. Barta Gábor nyerte Miskolc 3. számú egyéni választókerületében...