8.8 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

Tőzsdei szakértő: egyre nagyobb a különbség az USA és Európa között

Dátum:

Megosztás:

Nem változtatott az irányadó kamat célsávján szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, miközben a legfrissebb uniós GDP-adat a várt stagnálás helyett csökkenést mutatott a harmadik negyedévben. Ennek következményeiről is kérdeztük Korányi G. Tamás tőzsdei szakértőt.

Az euróövezeti GDP csökken, míg az amerikai növekszik; „egyre jelentősebb a különbség a világgazdaság két fő térsége között” – állapította meg az InfoRádió Üzleti reggeli című műsorában csütörtökön Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő.

„Ennek ellenére, a tankönyvi szabályoktól eltérően, a dollár gyengült. Kezdetben, amikor a 4,9 százalékos amerikai GDP-adat napvilágot látott, még erősödött, de Jerome Hayden Powell Fed-elnök beszédéből kiderült, ez

a 4,9-es növekedés egy folyamat csúcsa”

– tette hozzá; jövőre már az a kérdés, hogy lesz-e recesszió, illetve ahhoz közeli állapot az amerikai gazdaságban is, hasonul-e az európai gazdaság állapotához.

Ebben az ügyben egyelőre nem lehet előre látni. Mint Powell is elmondta, „adatvezérelt üzemmódban működik” a Fed, tehát még nem tudni, lesz-e decemberben szigorítás, vagy marad-e a mostani – egyébként szintén rekordot jelentő 5,25–5,5-ös kamatszint.

Elemésében Powell kijelentette: a Fed mindenképpen el akarja érni a 2 százalékra leszorított inflációs szintet, még ha rögös is lesz az út, mert ez a legfőbb célja (ettől azonban még messze vannak, „beragadtak” egy 4 százalékos szinten), ettől viszont esni kezdtek az amerikai 10 éves kötvénypiaci hozamok.

„Többen tudják most már elképzelni, hogy decemberben már nem lesz további kamatemelés, ha a gazdaság túlfűtöttségére utaló jelek megszűnnek vagy csökkennek. A kamatcsökkenés a jövő évben indulhat be” – fejtegette. Ez volt az, ami miatt szerinte a dollár árfolyama esett az euróéhoz képest.

További kérdés, hogy a gazdaságnak a 3. negyedévben megmutatkozó ereje annak tulajdonítható-e, hogy 2021-ben és 2022 elején nagyon sok pénz került a lakossághoz (állami segítségként, „helikopterpénz” formájában) és most még van miből költeni.

„Amennyiben igen, akkor ha ez elfogy, akkor az erőteljes fogyasztásnövekedés-vezérelte GDP-növekedés visszafordul. Ekkor az inflációs veszély is kisebb lesz és a Fed sem fog tovább szigorítani. Az amerikai infláció most ugyanis beragadt a 4 százalékos szintre, és ha így marad, a Fed lépni fog. Ha az infláció csökken, akkor más a helyzet” – mutatott rá Korányi G. Tamás.

Arany

A tőzsdei szakértő arról is beszélt, hogy a nehézségek közepette sokan az aranyat találják a legbiztonságosabb befektetésnek, különösen azért, mert mintha esne az ár, visszatért a 2000 dollár alatti szintekre unciánként.

„Nem sokkal van 2000 alatt. Október 27-én láttunk egy napra 2000 dollár feletti árat, ehhez képest a mostani 1985 egy százalékkal gyengébb, nyilván függ a dollár mozgásától is. De azért arra érdemes gondolni, hogy az elmúlt egy hónapban 8 százalékos aranyár-növekedést láttunk,

az elmúlt egy évben 20 százalékot, az elmúlt 20 évben pedig ötszörösére emelkedett az arany ára,

ami messze meghaladja a dollárinflációt. Ez pedig azt jelenti, az arany nem vesztette el értékmegőrző szerepét. Ha pedig megindulnak a kamatcsökkenések, az újult erőt ad az aranynak.”

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...