13.6 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

Továbbra is keresi a majomhimlő új nevét a WHO: a Trump-22 is felmerült

Dátum:

Megosztás:

Június közepe óta lázasan dolgozik rajta az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy új nevet találjon a majomhimlőnek.

A WHO a betegségek nevét gyakran zárt ajtók mögött dönti el, most viszont a nyilvánosságot is bevonta a keresésbe. A döntés vicces és különös helyzeteket teremtett, a szervezet ugyanis beszámolt arról, hogy rengeteg ajánlás érkezett hozzájuk, köztük a félrevezető Trump-22 is.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Korábban a Blikk is írt róla, hogy Egészségügyi Világszervezet (WHO) június óta tervezi átnevezni a majomhimlőt. A döntés azután született, hogy harminc nemzetközi szervezet nyílt levet írt, amelyben sürgették a vírus nem diszkriminatív, nem megbélyegző osztályozását, hiszen a járvány már nem csak Közép- és Nyugat-Afrikában terjed.

A WHO végül rábólintott az ötletre, és bár az elején kevés ajánlás érkezett, nem sokkal utána névötletek garmadája árasztotta el őket, köztük akadémikusoktól, orvosoktól és egy meleg közösség aktivistájától.

Poxy McPoxface, Mpox, Trump-22

– többek között ezek azok az ötletek, amelyeket az Egészségügyi Világszervezetnek küldtek.

A technikai jellegűtől egészen a bohókás elnevezésig sokféléét kaptak, mindenesetre az új név megtalálása miatt egyre nő nyomás a szervezeten. Ennek részben az az oka, hogy a kritikusok szerint a majomhimlő elnevezés félrevezető, mivel nem a majmok a vírus eredeti terjesztői.

– Nagyon fontos, hogy új nevet találjunk a majomhimlőnek, mert ez a legjobb gyakorlat, hogy ne sértsünk etnikai csoportot, régiót, országot, állatot – mondta Fadela Chaib, a WHO szóvivője kedden.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

– A WHO-t nagyon aggasztja ez a kérdés, és szeretnénk olyan nevet találni, amely nem megbélyegző – tette hozzá.

Eddig az egyik legnépszerűbb névötlet az Mpox, amelyet Samuel Miriello, a RÉZO nevű férfi egészségügyi szervezet igazgatója nyújtott be.

– Amikor eltávolítjuk a majomképeket, úgy tűnik, az emberek gyorsabban megértik, hogy vészhelyzet van, amelyet komolyan kell venni – mondták a Reutersnek.

Egy másik népszerű javaslat a TRUMP-22. Úgy tűnik, mintha utóbbi az FBI-botrányba keveredett Donald Trump volt amerikai elnökre utalna, aki a sokat vitatott „kínai vírus” kifejezést használta az új koronavírusra, a név kiötlője szerint ez nem így van:

a név egy 2022-es, fel nem ismert, rejtélyes eredetű mérgező kiütést

jelent (Toxic Rash of Unrecognized Mysterious Provenance of 2022 – A szerk.).

Korábban a meleg közösséget kigúnyoló javaslatokat is lehetett olvasni a WHO hivatalos odalán, ám ezeket időközben eltávolították.

Már használnak „új neveket”

A WHO-nak felhatalmazása van arra, hogy nemzetközi osztályzás alapján új neveket rendeljen a meglévő betegségekhez. A majomhimlő vírusváltozatokat és kládokat már átnevezte: afrikai régiókról római számokra változtatta őket.

A WHO közölte, a javaslatok közül több szempont alapján választják majd ki a legjobb nevet: ezek között szerepel a tudományos érvényesség, az elfogadhatóság és a kiejthetőség.

– Biztos vagyok benne, hogy nem „nevetséges” nevet választunk – mondta Chaib.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A majomhimlőt először 1958-ban fedezték fel, és az első tüneteket mutató állatról, a majomról nevezték el. A WHO a múlt hónapban közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a jelenlegi járványt, miután több mint 32 000 esetet jelentettek több mint 80 országból.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Berki Mazsi: “A tánc egy olyan műfaj, amely kifejezi az érzelmeinket” – videó

Kimondta Berki Krisztián özvegye. A hétvégén indul a TV2 Dancing with the Stars című show-ja. A celebvilág történéseit követők...

Melyik csapatnak van a legnagyobb esélye, hogy megnyerje a 2022-es világbajnokságot a fogadási oldalak szerint?

A 2022-es világbajnokság idén Katar által kerül megrendezésre, mely a helyi szélsőséges időjárás miatt idén télen, november 20-án...

Tömeges elbocsátás: a rezsiárak emelkedése miatt 110 ember vesztette el a munkáját Miskolcon – videó

Az elszállt energiaárak újabb elbocsátási hullámot okoztak Miskolcon. A város próbál segíteni a munkájukat elvesztő embereken. Annak ellenére, hogy...