5.4 C
Budapest
2023. február. 4. szombat

Több százan vannak idegenrendészeti őrizetben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: hirado.hu/M1/MTI

Hétvégén ismét több ezer migráns érkezett az országba, és úgy tűnik, megvan az utánpótlás is: a héten újabb 30 ezer bevándorló érkezhet Dél-Szerbiába és jöhetnek tovább, Magyarország felé. Eközben a Horvátországgal közös határon épül a kerítés, határzárról azonban még nem döntött a kormány. Líbiában csaknem száz migráns holttestét vetették partra a hullámok az utóbbi napokban.

Ezrek várnak a presevói befogadóállomás előtt 

(18:58) Továbbra is több ezres tömeg áll egykilométeres sorban a szerb-macedón határon lévő presevói befogadóállomás előtt – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában. A tudósítás szerint a rendőrök nemcsak verbális, de fizikai erőszakot is alkalmaznak, erre például akkor van szükség, amikor a migránsok a kordonon átugrálva akarnak előrébb jutni a hosszú sorban. Ezeket a migránsokat mindig visszaállítják a sor végére. Másokat viszont azért kellett kiemelni a tömegből, mert különben összetaposták volna őket – mondta a tudósító. A tudósítás szerint a helyzet mind a migránsok, mind a lakosság körében növeli a feszültséget.

Törökországban tízszer annyi menekült van

(17:30) A török államfő brüsszeli tárgyalásain arra emlékeztetett, hogy Törökország az elmúlt években 2,5 millió menekültet fogadott be, míg egész Európába összesen 250 ezret.

Románia eddig megúszta

(16:50) Nem nehezedik különleges migrációs nyomás Romániára, nagyjából ugyanannyi menekültkérelem érkezett a román hatóságokhoz, mint egy évvel korábban – jelentette ki Victor Ponta román miniszterelnök. Az idei első kilenc hónapban 944 menekültkérelmet jegyeztek a tavalyi 900-hoz képest, és augusztusban csak 18 ilyen kérelem érkezett a román hatóságokhoz. Közölte még, hogy a román hatóságok az idén 172 külföldit küldtek vissza hazájukba a tavalyi 111-hez képest.

A lengyel segítség már érkezett 

(16:41) Lengyelország egy helikoptert küldött Magyarországra a magyar-horvát határvédelem megerősítésére. A misszió része az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) által a migrációs nyomás megoldására tett erőfeszítéseknek.

Segítenek a csehek 

(16:34) Csehország 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében. A cseh katonák két hónapig lesznek Magyarországon – közölte Martin Stropnicky védelmi miniszter.

Több százan vannak idegenrendészeti őrizetben

(15:06) Jelenleg mintegy 300 férfi van idegenrendészeti őrizetben az ország kijelölt büntetés-végrehajtási intézeteiben. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közlése szerint az idegenrendészeti őrizet hatálya alatt lévő emberek befogadása a szervezetnek nem okozott problémát, az elhelyezési körülményeik a legenyhébb büntetés-végrehajtási rezsimszabályokhoz hasonlóak. Az őrizeteseket a többi fogvatartottól elkülönítve helyezik el, jogaik gyakorlása, kapcsolattartásuk, valamint a vallásuknak megfelelő étkezés egyaránt biztosított számukra.

Nincs európai vezérfonal 

(15:00) Nincs egységes európai uniós álláspont a migránsválsággal kapcsolatban, és a tagjelölt Szerbiának el kell dönteni, melyik uniós ország példáját akarja követni – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök. A kormányfő szerint Görögország, Horvátország, Magyarország és Németország példáját figyelembe véve látszik, hogy az uniós bevándorlási politikának nincs vezérfonala.

Közeledne a lengyel ellenzék 

(14:21) Az október 25-i lengyel parlamenti választások fő esélyese, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányfőjelöltje szorosabb együttműködést akar a visegrádi országokkal egyebek között a migrációval kapcsolatban, annak ellenére, hogy Lengyelországgal ellentétben Csehországnak, Szlovákiának és Magyarországnak jó a kapcsolata Oroszországgal.

Tagadnak a németek

(14:15) A német kormányban nem ismert olyan előrejelzés, amely szerint az idén akár 1,5 millió menedékkérő is érkezhet Németországba – közölték hétfőn Berlinben a Bild című lap vonatkozó írására reagálva. A Bild hétfőn azt írta, egy bizalmas minősítésű kormányzati prognózis szerint az október-decemberi időszakban további 920 ezer menedékkérő érkezhet az országba, számuk így elérheti a másfél milliót. A cikkben nincs szó arról, hogy mely kormányzati intézmény készítette az előrejelzést.

Továbbra is működik a horvát folyosó Magyarország felé

(13:48) A migránsok számára kialakított folyosó Magyarország felé továbbra is rendben működik, azon híresztelések ellenére, hogy Magyarország lezárhatja Horvátországgal közös határát – jelentette ki Ranko Ostojic. A horvát belügyminiszter a hét végén többször is elmondta: amennyiben Magyarország a jövőben nem engedi be a migránsokat területére, Szlovénia felé irányítják őket.

Szijjártó: az elvándorlási nyomás erősödni fog 

(13:36) Az elvándorlási nyomás mint globális probléma várható erősödéséről beszélt a külgazdasági és külügyminiszter a New York-i ENSZ-közgyűlésről beszámolva az Országgyűlésben.

Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy az Európára háruló bevándorlási nyomásnak két fő oka van: egyrészt az Iszlám Állam terrorszervezettel szembeni nemzetközi fellépés áttörő sikere “továbbra is várat magára”, másrészt a közel-keleti és az észak-afrikai térség jelentős részei instabillá váltak utólag rossznak bizonyult nemzetközi politikai döntések miatt.

A miniszter szerint globális kihívásról van szó, amire globális választ kell adni, ezzel kapcsolatban ismertette az ENSZ-közgyűlésben tett ötpontos magyar megoldási javaslatát. Ennek része az Iszlám Állam elleni nemzetközi szerepvállalás erősítése, a közel-keleti helyzet stabilizálása, világkvóták bevezetése, továbbá az ENSZ békefenntartó műveleteinek megerősítése és a fenntartó fejlődési célok érvényesítése.

Presevóban ismét áttörték a kordont

(13:05) Ismét áttörték a kordont a migránsok a szerb-macedón határnál lévő Presevoban. A befogadóközpontnál egyre feszültebb a helyzet, több ezren torlódtak fel, arra várnak, hogy regisztrálják őket a hatóságok, enélkül ugyanis nem indulhatnak tovább. A szerb hatóságok egyre nehezebben tudják fenntartani a rendet. Csak az elmúlt 24 órában több mint négyezren érkeztek Macedónia felől Presevóba.

Ma is több ezer migráns lépte át az osztrák határt Hegyeshalomnál

(13:01) Hegyeshalomra ma hajnalban két, a reggeli órákban pedig egy vonat érkezett, összesen mintegy 3500 migránssal – számolt be az M1 híradója.

A csoportok gyalogosan, rendőri kísérettel indultak tovább Ausztriába. A hegyeshalmi közúti kishatárnál lévő magyar segélyszervezet étellel és itallal látta el őket. Közben egy német önkéntes több nyelven hangosbemondóval arról tájékoztatta a migránsokat, hogy Nickelsdorf már nincs messze, és ott fognak ellátást kapni.

További határőröket kért az EU-tagországoktól a Frontex 

(12:00) Az újonnan alkalmazandó határőrök elsősorban a görög és szicíliai határvédelmi egységeket segítik majd a vízi úton érkező migránsok regisztrálásában, de egy részük az unió szárazföldi határainak védelmében is részt fog venni – közölte az AFP-vel Eva Moncure, az ügynökség szóvivője. A 775 új határőr érkezésével a Frontex létszáma a hatszorosára növekszik a térségben, és eléri a 920 főt.

Presevo megtelt

(11:36) Az M1 aktuális csatorna információi szerint a szerbiai Presevo megtelt migránsokkal, új befogadóállomást nyitnak.

Köztéri plakátkiállítást nyitott a CÖF Budapesten

(10:56) Plakátkiállítást nyitott a Civil Összefogás Fórum a (CÖF) a budapesti Olimpia parknál. A tizenkét képen ellenzéki politikusoknak az illegális bevándorlással kapcsolatban tett kijelentéseit kívánják szembesíteni a valósággal – közölte Csizmadia László CÖF-alapító. A plakátokon ismert szocialista, DK-s és jobbikos politikusok arcképei és idézett szavai mellett a fotók másik felén gyülekező, kiabáló, köveket dobáló migránsok láthatók.

A Képviselői Irodaház közelében felállított köztéri plakátkiállítás megnyitóján Csizmadia László felidézte, hogy eddig – embercsempészek segítségével – már 300 ezer illegális bevándorló lépte át a magyar határt. Arra figyelmeztetett, hogy ha az európai vezetők nem cselekszenek időben, akkor a most ismert Európa el fog tűnni, belháborúk lehetnek és növekedhet a terrorveszély.

Év eleje óta több mint 312 ezer illegális bevándorló lépte át a magyar határt

(09:30) Év eleje óta 312 ezer 111 illegális bevándorlóval szemben intézkedett a rendőrség – mondta Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1 aktuális csatornán.

Vasárnap 5925 ember lépte át a határt, ebből a magyar-szerb határszakaszon 43-an, a magyar-horvát határon át pedig 5878-an érkeztek – ismertette.

Szeptember 15. óta 563, a határzárral kapcsolatos bűncselekmény miatt indított eljárást a rendőrség, 542 esetben határzár tiltott átlépése, 21 esetben határzár megrongálása miatt – tette hozzá.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) általános főigazgató-helyettese a műsorban elmondta, hogy vasárnap 42 menedékjogi kérelmet nyújtottak be, ezek közül azonban egyet sem a tranzitzónákban regisztráltak. Január óta összesen 176 ezer 168-an kértek menedékjogot.

Hozzátette, a befogadóintézményekben jelenleg 638 ember tartózkodik.

Kiss Attila beszélt arról is, hogy az eddig regisztrált kérelmezők 80 százaléka férfi, 51 százalékuk a 18-34 éves korosztályba tartozik. Év eleje óta több mint 8600 kísérő nélküli kiskorú kérelmét is regisztrálta a BÁH – fűzte hozzá.

Harminchárom ítéletet hozott a Szegedi Járásbíróság határzár tiltott átlépése miatt 

(09:13) Harminchárom ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság szombaton és vasárnap. A bíróság tizennégy vádlottat egy, tizenkilencet két évre kiutasított Magyarország területéről.

A vádlottak többségében szír, afgán, illetve iraki állampolgárságúnak vallották magukat, de volt köztük olyan is, aki koszovói vagy pakisztáni személyi adatokat közölt.

A vádlottak a mások által korábban megrongált határzáron keresztül vagy a kerítés alatt és felett átmászva léptek illegálisan magyar területre. A bíróság ítéleteit a vádlottak és védőik tudomásul vették, azok tehát jogerőre emelkedtek. A terheltek úgy nyilatkoztak, hogy nem kérik a tolmács által lefordított ítélet írásbeli kézbesítését anyanyelvükön.

Ötvenegy eljárást kezdeményezett az ügyészség

(08:48) Ötvenegy újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésének bűntette miatt szombaton és vasárnap – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn. Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a migránsok többsége Ásotthalom és Mórahalom térségében érkezett Magyarország területére. Harmincheten a már mások által megrongált határzáron keresztül, a többiek a kerítés alatt vagy azon átmászva lépték át illegálisan a határt.

A vádlottak közül – akik valamennyien elismerték a bűncselekmény elkövetését – 17 iraki, 13 afgán, 12 szír, négy koszovói, három albán és kettő pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.

Németh Szilárd: Csak a világ összefogásával kezelhető a migráció

(08:00) Csak világszintű és uniós összefogással állítható meg a migráció. Magyarország ezt az álláspontot képviselte az ENSZ közgyűlésében is – jelentette ki Németh Szilárd az M1 aktuális csatorna műsorában.

A schengeni egyezmény arra kötelezi Magyarországot, hogy megvédje Európa határait – közölte a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A kormánypárti politikus felelőtlennek nevezte a baloldal azon álláspontját, hogy a migráció lehetőséget nyújt Európa és Magyarország demográfiai problémáinak megoldására. Ez a kijelentés ugyanis migrációra biztatja azokat is, akik még nem indultak útnak a Közel-Keletről vagy Afrikából. Olyan emberek kapnak így meghívót a baloldali politikusoktól, akik egész más kultúrát képviselnek. Ez pedig oda vezethet, hogy később nem lehet majd ráismerni Európára és Magyarországra – tette hozzá.

A migrációról folytatott nemzeti konzultációban kiderült: Magyarország nem kér abból, hogy az illegális migráció révén oldja meg a demográfiai problémákat – mondta Németh Szilárd.

Berlin másfél millió menedékkérővel számol

(07:50) Akár másfél millió menedékkérő is érkezhet idén Németországba, a menekültügyi ellátórendszer pedig összeomolhat egy nem nyilvános kormányzati előrejelzés szerint – írta a Bild című német lap.

A bizalmas minősítésű dokumentum alapján a berlini vezetés azzal számol, hogy októbertől az év végéig újabb 920 ezer menedékkérő érkezhet az országba. A migrációs nyomás tovább emelkedik az utolsó negyedévben, az illegális határátlépések száma naponta hét- és tízezer között alakulhat.

Folyamatosan érkeznek a bevándorlók Hegyeshalomra

(07:30) 3200 bevándorló érkezett az éjszaka folyamán Hegyeshalomra – számolt be az M1 aktuális csatorna.

Csaknem tizenhétezer migránst fogtak el hétvégén a rendőrök

(06:35) A rendőrök 2015. október 2-án 0 óra és október 4-én 24 óra közötti időszakban tiltott határátlépés miatt 16878 főt fogtak el – olvasható a police.hu-n.

DBZOL201510040232
Migránsok ékeznek Törökországból gumicsónakon a görög Leszbosz szigetére Mithimna közelében 2015. október 4-én. MTI-fotó: Balogh Zoltán

 

Még vasárnap történt…

Közel száz menekült holttestét vetették partra a hullámok Líbiában

Legkevesebb kilencvenöt menekült holttestét vetették partra a hullámok az utóbbi öt nap során Líbiában.

Nyolcvanöt holttestet Tripoli, tízet pedig Szabrata város közelében találtak meg. A halottak túlnyomó többsége afrikai országokból érkezett.

Szabrata az egyik legfőbb kiindulási pontja az Európába tartó csempészhajóknak Líbiában.

A Frontex szerint év eleje óta már mintegy 630 ezren érkeztek illegálisan Európába

Az európai uniós tagállamok határellenőrzési ügynökségének (Frontex) legfrissebb adatai szerint az év eleje óta már mintegy 630 ezren érkeztek illegálisan Európába. A legtöbben Szíriából jönnek, de sokan érkeznek Irakból, Afganisztánból, Afrikából és máshonnan.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legfrissebb jelentése szerint az idén már legkevesebb 2600 ember veszítette életét a Földközi-tengeren a veszélyes átkelés közben, a tavalyi egész évi 3279-cel szemben.

Sokan várakoznak Presevóban

Szinte mindennaposak a verekedések a szerb-macedón határ mellett, Presevoban. Több ezren torlódtak fel az ottani befogadóközpontnál, mivel egy nemzetközi ellenőrzés miatt csak lassabban engedik tovább az embereket. A helyiek arra számítanak, hogy ezen a héten újabb 30 ezer bevándorló érkezhet Dél-Szerbiába. És jönnek tovább, Magyarország felé.

Több mint 4700 katona van a déli határon

Több mint 4700 katona teljesít szolgálatot a déli határ mentén a vezérkari főnök tájékoztatása szerint. Benkő Tibor az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorfolyamában felidézte: a katonák kettős feladatot teljesítenek, egyrészt az ideiglenes biztonsági határzár kiépítésében vesznek részt, másrészt a rendőrség munkáját segítik.

Liberális támadás Magyarország ellen

Újabb támadásra készülnek a liberálisok Magyarország ellen – ezt mondta a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke, a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Rogán Antal szerint az európai liberálisok már a héten kezdeményezni fogják, hogy függesszék fel Magyarország uniós szavazati jogát. Rogán Antal azt mondta: ezt a magyar kormány meg fogja akadályozni.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mi az a tisztatér és milyen szabályozás vonatkozik rá?

A tisztatér fogalma sokak számára ismeretlenül cseng, pedig mind az egészségügyben, élelmiszeriparban, mind a kutatásban hatalmas jelentőségű. Emellett pedig...

A gőz jótékony hatásai – hogyan gőzfürdőzzünk?

Megfelelő használat esetén a gőzfürdő hatékonyan oldja a stresszt, relaxál, felfrissít, szebbé teszi a bőrt, javítja az általános...

Mély szakadékba zuhanhat a bitcoin, és nincs, ami visszahúzza

Tizenkilencezer dollár alá esett szerda reggel a bitcoin árfolyama, és ezzel egy nagyon fontos támasz alá nézett be....

Egymilliárd dollárt rejtő aranylelőhelyet találtak Boszniában

Világviszonylatban is figyelemre méltó aranylelőhelyet találtak Bosznia-Hercegovina nyugati részén. A Jajca környéki telér különlegesen magas nemesfémtartalma miatt több...