12.2 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

Törzsek, amelyek nem akarnak kapcsolatba lépni a külvilággal

Dátum:

Megosztás:

A Survival International nemzetközi szervezet szerint többségük az Amazonas sűrű erdeiben laknak.

Az elszigetelten élő törzsek a legtöbb esetben minden közeledést bizalmatlanul kezelnek és akár látogatójukra is rátámadhatnak. Így járt egy fiatal hittérítő is, akit bennszülöttek ragadtak el, teste pedig máig nem került elő.

A Survival International nemzetközi szervezet szerint világszerte több mint száz olyan elszigetelt törzs él, amelyek nem akarnak kapcsolatot létesíteni a külvilággal. Sokan az Amazonas sűrű erdeiben laknak, de Dél-Amerikán kívül élnek még más törzsek Óceániában, Ázsiában és Észak-Amerikában is.

José Carlos Meirelles brazil antropológus arra tette fel az életét, hogy ezeket a törzseket segítse a túlélésben. De vajon miért van ehhez szükség arra, hogy időről-időre megzavarjuk azokat az embereket, akik félnek tőlünk, és nem akarnak kapcsolatot létesíteni velünk?

Egyetlen róluk készült képnek nagyobb hatása van, mint riportok ezreinek. A felvétel ugyanis az egyetlen módja annak, hogy meggyőzzük a világot arról, hogy valóban itt vannak ezek az emberek – mondta el az antropológus az M1 Világ című műsorában.

A Föld legsebezhetőbb népei

A szakértő szerint azért fontos, hogy a világ tudjon ezekről a törzsekről, mert ők a Föld legsebezhetőbb népei, hiszen egy egyszerű vírus végezhet akár egy egész törzzsel. Ezen kívül életüket a kizsákmányoló szándékkal érkező betolakodók is nagyban veszélyeztetik.

Ha illegális fakitermelők, vagy bányászok kapcsolatba lépnek velük, akkor nem képeket készítenek róluk, hanem tüzet nyitnak rájuk puskájukkal – szögezte le José Carlos Meirelles.

Feszültség a világ több pontján

Éppen ezért az elszigetelten élő törzsek a legtöbb esetben minden közeledést bizalmatlanul, vagy támadólag kezelnek. Az érintett területen élő civilek akkor is konfliktusba kerülhetnek az elzártan élő népekkel, ha közeledésük nem rossz szándékú, ez pedig a világ több pontján okoz feszültséget.

Az elmúlt napokban bejárta a nemzetközi sajtót annak a fiatal hittérítőnek a fényképe, aki gyerekkora óta arra készült, hogy a modern civilizáció számára a mai napig teljesen érintetlen Északi-Szentinel-szigeten élő szentineléz népcsoporttal kapcsolatba kerüljön.

John Allen Chau többszöri próbálkozás után jutott el a tiltott szigetre. Az őt a közelbe szállító halászok később azt látták, hogy a testét a bennszülöttek vonszolják, aztán eltűnnek vele az erdőben. A rendőrség néhány nap után leállt a test keresésével, mert túl veszélyesnek ítélte az akciót.

Vannak, akik nyitottak

Vannak azonban olyan törzsek, amelyek a civilizációtól elzártan élnek, mégis nyitottak a kapcsolatteremtésre. A kutatócsapatok és segélyszervezetek világszerte azon dolgoznak, hogy a modernkor olyan vívmányait, amelyek az elzárt népcsoportokat segíthetik a túlélésben, megismertessék ezekkel a törzsekkel.

Sajnos az erdők kiirtása nagyban veszélyezteti a törzsek élőhelyeit. A legtöbb elzárt törzs Brazíliában él, a kormány szerint legalább 77, független kutatók szerint akár 84 ismeretlen népcsoport élhet az országban.

forrás: M1

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este Sandra Bullock egyik utolsó filmjét vetítjük, a 2021-ben bemutatott megható drámát – Megbocsáthatatlan – videó

Teljes film magyarul: Megbocsáthatatlan Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you for...

Messi hatalmas botrányt okozott azzal, hogy nem lépett pályára sérülten – videó

Ez a legjobban a kínai focirajongóknak fájt! Videó Hirmagazin.eu

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert megoperálták, az operáció sikerült – videó

A rehabilitáció időszakában a parlamentben és a kormányüléseken Panyi Miklós államtitkár és miniszterhelyettes látja el a feladatait. Rövid közleményt...