1.1 C
Budapest
2022. november. 29. kedd

Történelmi lépés után – jöhet a 350-es euró?

Dátum:

Megosztás:

A pénteki napot valószínűleg sokáig nem felejtik el azok, akik a forint árfolyamát és az azt alakító tényezőket közelről figyelik.

Óriásit fordult ugyanis a világ a magyar fizetőeszközzel, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívüli bejelentésében nagyot szigorított a monetáris kondíciókon. A kérdés most az, hogy a történelmi lépés után van-e esély a tartós erősödésre.

ERŐTELJES FELLÉPÉSRE FORINTERŐ

Pénteken Virág Barnabás, az MNB alelnöke jelentette be a jegybank lépéseit, melyeket a pénzpiacok stabilizálásának érdekében tesz. Egynapos betéti gyorstendert hirdetett meg az intézmény, melynek kamatszintje 18 %, valamint bevezetésre kerül egy szintén egynapos, devizalikviditást nyújtó swapeszköz is 17 %-os kamatozás mellett. A kamatfolyosó felső szélét pedig 25 %-ra emelte a jegybank.

mnb5 shutterstock 1681006783
Nagyot lépett a jegybank, meg is lett az eredménye (www.shutterstock.com)

A lépések meglehetősen erőteljesek, és számottevő támaszt jelenthetnek a forintnak. A hazai pénznem óriási erősödésbe is kezdett, míg csütörtökön még 434 felett is járt az EUR/HUF kurzus, addig pénteken 416 alatti euróárfolyamot is láthattunk. A forint erősödése nomimálisan nézve példa nélküli, nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy effektív volt az MNB rendkívüli bejelentése a pénzpiacokra nézve. Bár ma délelőtt némileg gyengült a forint, még így is nagyon messze vagyunk az előző heti mélypontoktól.

SOK TÉNYEZŐS A FOLYTATÁS

Egyértelmű, hogy az MNB nem nézi jó szemmel, hogy folyamatosan gyengüljön a forint, és határozott lépéseket tesz a pénzpiaci turbulenciák letörésére. További jó hír a hazai fizetőeszköz szempontjából, hogy a jegybank vállalja, hogy a következő hónapokban biztosítja az energiaimporthoz kellő devizalikviditást. A gázárak miatt is némileg kevésbé kellhet tehát aggódnia a forintnak, ugyanakkor a folytatás sok tényezős még. Az uniós pénzek körüli bizonytalanság, az orosz-ukrán háború, az ingadozó tőkepiaci hangulat, valamint a külkereskedelmi egyenlegünk romlása mind jelen vannak még. A következőkben tehát az lehet a kérdés, hogy a jegybank eszközei, vagy pedig a negatív hatások lesznek erősebbek – utóbbiak eltűnése, vagy csökkenése nélkül viszont egyelőre nagyon távolinak tűnhet még a 350-es euróárfolyam.

0
Technical charts are powered by Investing.com & TradingView.

A jegybank pénteki bejelentése megtekinthető az MNB csatornáján:

tozsdehirek

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Veszélyes, közel sem ártatlan gyerekjátékot hív vissza az egyik nagy kereskedőlánc

Minőségi gondok vannak a KiK egyik íj- ls nyílkészletével A KiK íj és nyílkészletet hív vissza a boltláncban forgalmazott...

Varga Judit szerint már több mint 700 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet

Eddig több mint 700 ezren töltötték ki és küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet – jelentette ki Varga Judit...

Újrahasznosított fűtőelemeket használhatnak Pakson

Az újrahasznosított nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemek használata összességében olcsóbbá teheti a hazai atomerőművi energiatermelést. Zajlanak az egyeztetések a Paksi...

Apró dolgokról… – About small things…

Úgy tűnik, sokan furcsának találják, ha az ember boldogsága az élet apró dolgaiból fakad, holott az valójában nem...