12.1 C
Budapest
2022. május. 23. hétfő

Történelmi esemény: sikeresen fellőtték a Crew Dragont, irány az ISS – VIDEÓK

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Ezúttal jók voltak az időjárási körülmények a fellövéshez, az űrhajó úton van a Nemzetközi Űrállomásra. A videókon visszanézhetik az eseményeket, alattuk olvashatják a percről percre közvetítést, és fotógalérián láthatják a főbb állomásokat. Amerika történelmet írt – vasárnap kora délután a sikeres dokkolásért lehet szorítani. Aki pedig szeretne, addig egy, a dokkolást szimuláló játékkal múlathatja az időt – link a cikk végén!

Május 27-én készült először arra a Tesla-gyáros Elon Musk-féle SpaceX, valamint az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA), hogy a Nemzetközi Űrállomásra juttassanak két amerikai űrhajóst a Crew Dragon űrhajón. A startot akkor a fellövés előtt negyed órával a trópusi vihar és a tornádóriadó miatt elhalasztották, a tartalék időpontok közül a szombat magyar idő szerint 21:22-es az első.

Az esemény azért számít történelminek, mert a NASA ezúttal nem önerőből, hanem először a történelemben egy magánvállalkozással, a dél-afrikai születésű amerikai milliárdos üzletember, Elon Musk cégével közösen indítja az asztronautáit az űrbe. A SpaceX Crew Dragon űrhajójának fedélzetén Robert Behnken és Douglas Hurley veterán űrhajósok várják az indulást.

Ha a küldetés sikerrel jár, az USA függetlenedhet a Szojuzoktól, ugyanis 2011, az űrsiklóprogram leállítása óta csak az orosz űrrakétákkal tudtak el jutni a NASA asztronautái a Nemzetközi Űrállomásra.

Alább élő videókon voltak követhetők az események, sorrendben a NASA és a SpaceX angol nyelvű, valamint a Svábhegyi Csillagvizsgáló magyar nyelvű élő közvetítésén, alatta pedig a szöveges beszámoló.

A fellövést a Kennedy Űrközpont Launch Complex 39A állásáról hajtják végre, ugyaninnen indult utolsó útjára kilenc éve az Atlantis űrsikló is. A helyszínen van Donald Trump amerikai elnök is.

Érdekesség, hogy a Crew Dragon fellövése után elhalad Magyarország fölött is, Floridától Magyarország vonaláig mindössze 23 perc alatt jut majd el.

Ha valami esetleg közbejönne a szombati fellövésen, akkor vasárnap magyar idő szerint 21 óra 00 perckor (15:00 EDT, 19:00 UTC) következik a második a tartalék időpont.

Magyar idő szerint háromnegyed kilenckor a startállás tornyának gyaloghídját elvonták az űrhajótól, az űrhajósok lezárták sisakjaikat. Ez még 27-én is így történt.

Este kilencre tovább javultak az időjárási körülmények, már kerozinnal töltik fel az űrhajó tartályait.

A fellövés után először Föld körüli pályára áll a rakéta, majd az űrhajó elhagyja és elindul a Nemzetközi Űrállomás felé.

Az ISS-hez való kapcsolódás körülbelül egy nappal a fellövés után történik meg, ehhez több manővert is végrehajtanak:

A Falcon-9 rakéták első fokozatai jól bejáratott rendszer szerint visszatérnek a Földre, a Demo-2-é az Atlanti-óceánon várakozó drónhajóra száll majd le.

Sikeres fellövés, úton az ISS felé

21:20: két perc van a fellövésig, minden rendben zajlik.

21:22: A Crew Dragon, a SpaceX Falcon-9 orrán rendben elhagyta a kilövőállást, rendben emelkedik

21:28: Levált az első fokozat, amely visszatér néhány perc múlva a Földre

21:33: az első fokozat már rendben le is szállt az Atlanti-óceánon lévő drónhajóra, amelynek neve: Of Course I Still Love You

21.35: 12 perccel és 20 másodperccel a fellövést követően a SpaceX Dragon űrhajója rendben levált a második (felső) fokozatról és útnak inult a Nemzetközi Űrállomásra.

21:36: Ahogy a fellövéskor, úgy búcsúzóul is elhangzik a Godspeed! (Jó utat!) jókívánság, amerikai űrhajósok amerikai rakétával és amerikai űrhajóval haladnak a Nemzetközi Űrállomásra.

21:40: Magyarországról is látszik a Crew Dragon, a Svábhegyi Csillagvizsgáló közvetítése alatt a kommentelők írják, hogy Székesfehérvárról, Esztergomból, Békéscsabáról, Szolnokról, sőt Budapestről, Óbudáról is látszik az űrhajó.

21:50: Véget is értek az élő videók, remélhetőleg vasárnap délutánig semmi izgalmas nem fog történni. Mintegy 19 óra múlva éri el a két amerikai űrhajós a Nemzetközi Űrállomást, az űrhajó automatikusan dokkol majd, várhatóan magyar idő szerint 16:20-kor.

Az események képgalérián (az élő videók nézőképei, magyar leírással):

És ahogy ígértük, íme a link (vagy katt a képre), amelyen kipróbálható az ISS-dokkolási szimulátor – a Crew Dragon fedélzetén is hasonlót fognak látni az asztronauták:

Forrás: iss-sim.spacex.com/
Forrás: iss-sim.spacex.com/
Nyitókép: NASA
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Zelenszkij szerint természetes, hogy az ukrán férfiaknak háborúba kell menniük (és meghalni dicsőség), és ez miatt nem hagyhatják el Ukrajnát, erről rendelet szól, a...

Az elnök össze-vissza beszél, szerinte Őhelyette inkább „talán a fiukat elvesztő szülőkhöz” kellene címezni a petíciót..., de ezt...

Horvátországban a rendőrök simán lelőttek két szurkolót..

A Hajduk Split labdarúgócsapatának több száz szurkolója került összetűzésbe a rendőrséggel szombaton Zágráb közelében. A bajnokság utolsó fordulójában a...

Ez nagyon csúnya dolog volt: Joe Biden megint összevissza beszélt, az orosz vezetők kinevették, nem hogy orvost küldtek volna hozzá! Szégyelljék el magukat!..- Szólj...

Joe Biden amerikai elnök nehezen tudja ellátni feladatait. Ezt május 22-én, vasárnap jelentette be Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció...

Oroszlánnal játszott az elmebeteg látogató, leharapta az újját – videón a szőrnyű tragédia (18+)

Vérfagyasztó pillanatoknak lehettek szemtanúi az állatkert látogatói Horrorfilmbe illő jelenet játszódott le a Jamaicán található állatkertben. Az egyik látogató túl...