16.9 C
Budapest
2022. július. 6. szerda

Történelmi csúcs a hazai napenergia-termelésben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Április 16-án a déli órákban megdőlt Magyarországon a napenergia-termelési csúcs. Azon a napon a villamosenergia-felhasználáshoz mintegy 6,7 százalékkal járult hozzá a napenergia – mondta az InfoRádiónak Tihanyi Zoltán, a Mavir rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese.

Negyedóráig a hazai összes villamosenergia-felhasználás 6,7 százalékát adták a naperőművek április 16-án a déli órákban – mondta az InfoRádiónak Tihanyi Zoltán, a Mavir rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Kifejtette: a napelemek termelése jelentősen változik akár egy nap alatt is, kezdve azzal, hogy napkeltétől csak napnyugtáig termelnek. De még ezen az időszakon belül is jellemzően a déli, kora délutáni órákban érik el a napi csúcskapacitásukat.

“A rendszer számára is ez a kihívás, hogy ezt a változékonyságot a többi termelővel, vagy a fogyasztók rugalmas részével hogyan tudjuk kompenzálni”

– tette hozzá.

A hazai villamosenergia hálózatokhoz – és itt nemcsak a Mavir nagyfeszültségű országos hálózatát kell érteni, hanem a lakásokig elérő elosztóhálózatokat is – csatlakoznak fel a termelőberendezések. A napelemek esetében jellemzően inkább az alacsonyabb feszültségszinten, mivel ezek a nagy erőművekhez képest relatíve kisebb teljesítményű telepek. Ezért ezek az elosztóhálózatokra csatlakoznak – magyarázta a szakember.

Hozzátette: igen nagy arányt képviselnek ma már a naperőművek a hazai energiastratégiával és a klímavédelmi tervvel összhangban. A nagyobb 50 kW teljesítmény feletti erőművek esetében a hazai összkapacitás meghaladta már az ezer megawattot. A háztartási kiserőművek – ezek a jellemzően háztetőkre helyezett, egyenként néhány kilowattos teljesítményű napelemek – összteljesítménye közelíti az 500 megawattot.

Durván egyharmad a kicsi, háztartási méretű, és kétharmad a kifejezetten termelési céllal, üzleti megfontolásokból létrehozott naperőmű telepek aránya a szakember szerint.

Napon belül a kora délutáni órákban adják le a legnagyobb teljesítményt a berendezések, szezonálisan pedig a tavasztól őszig tartó időszak a legkedvezőbb teljesítmény szempontjából. Érdekes tulajdonsága ezeknek a berendezéseknek, hogy a túlzott kánikula és felforrósodás csökkenti a leadott teljesítményüket – hívta fel a figyelmet Tihanyi Zoltán.

Szavai szerint az igazi nagy meleg nyári napokon valamivel kevesebbet produkálnak és kevésbé lehet kihasználni a teljesítményüket. Ehhez képest most ez az április-május, vagy az augusztus-szeptemberi időszak talán az ideális – tette hozzá Tihanyi Zoltán.

Nyitókép: Forrás: Pixabay.com
infostart, Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Hivatásos szélhámos: Nőgyógyásznak, majd ügyvédnek és közjegyzőnek adta ki magát egy 24 éves férfi, rentgeteg embert csapott be és sok millió forintot “zsákmányolt”..

Nőgyógyásznak, majd ügyvédnek és közjegyzőnek adta ki magát egy 24 éves férfi Pécsett. Rendőreink kezdeményezték a letartóztatását. A hivatásos szélhámos...

Most érkezett: megtalálták a Dunába borult egyik kutyakiképző fegyőrt

Az idősebb, 34 éves férfi holttestét a tragédia helyszínén találták meg a kutatást végző szakemberek. A rendőrség és a...

Jakab Péter átköltötte a Tankcsapda slágerét, majd az Országházból üzent: „Ez itt a Parlament, ahová utálok bejönni, mivel tele van sz*r emberrel”..

Jakab Péter ezúttal sem rejtette véka alá a véleményét: kendőzetlenül kitálalt a parlamentben helyet foglaló politikusokról. Jakab Péter ezúttal...

Öt varázslatos magyar kastély, amely újra teljes pompájában várja látogatóit

Ha kirándulnánk és bővítenénk történelmi tudásunkat, érdemes kastélytúrára indulnunk! Hazánk csodálatos kastélyai a Nemzeti Kastélyprogramnak köszönhetően újra teljes...
facebook