6.5 C
Budapest
2023. február. 2. csütörtök

Törölte? Így hozhatja vissza adatait a mobilról 1. rész

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: BZI/hirado.hu

Néha figyelmetlenül, egy mozdulattal kidobjuk az amúgy fontos SMS-eket, képeket, videókat az okostelefonról. Remek hírünk van: szinte biztosan visszakaphatunk mindent. (I. rész)

A visszaállításhoz jó tudni, hogy amikor törlünk, akkor valójában semmilyen tényleges törlés nem történik, minden marad ugyanúgy. Csupáncsak a rendszer felülírhatóként jelöli meg a „törölt” állományt: míg nem történik újraírás az adott szektorban, addig az adatok helyreállíthatóak. Magyarán szólva, ha töröltünk volna véletlenül valami fontosat, akkor az a legbiztosabb, hogy amíg a visszaállító szoftvert működésre nem bírjuk, ne csináljunk semmit a telefonon. Kapcsoljuk ki a telefon- és az adatforgalmat egyaránt.

Számos szoftveres megoldás áll a rendelkezésünkre: ezek ritka kivétellel fizetős alkalmazások, bár köztük is akad olyan, amelyiknek egyes szolgáltatásai díjmentesek (például a képek visszanyerése), vagy kipróbálási időszakot nyújtanak, mialatt akár ingyen visszanyerhetjük az adatainkat (vagy nagy részüket).

Nagyjából ízlés és pénztárca kérdése, hogy melyik szoftvert választjuk: például rendelkezésre áll PC-n a Stellar Phoenix Data Recovery for Android, az Easeus, a Dr. Fone, Macre és Windowsra egyaránt a Yodot.

A visszaállítás menete szinte egységesen a következő: telepítsük a szoftvert a számítógépre, majd csatlakoztassuk a mobilt USB kábelen keresztül. Indítsuk el a szoftvert: a törölt fájlok helyreállítását a telefon szkennelése előzi meg, majd láthatjuk is a visszaállítható anyagainkat.

adatvisszaallitas

Mobilról fut a Undeleter Recover Files & Data, melyben alkalmazáson belüli vásárlással dönthetjük el, hogy pontosan milyen eszközöket veszünk meg a visszaállítás procedúrájához. Az app megkeresi és helyreállítja a letörölt dokumentumokat, képeket, videókat, zenéket, archívumokat a memóriakártyáról és a belső memóriából egyaránt. A visszaállított fájlokat menti közvetlenül a Dropboxra és a Google Drive-ra. A GT Recovery szintén segíthet visszaállítani többek között a törölt képeket, hanganyagokat, videókat, névjegyeket, SMS-eket, wifijelszavakat, chatüzeneteket.

Adódik a kérdés: ha ennyire könnyen és gyorsan vissza lehet szerezni a törölt adatokat, akkor a megunt, eladásra szánt mobiljainkról még a számítástechnikailag képzetlen vevő is éppen ilyen könnyen vissza tudja állítani a fájljainkat, jelszavainkat? Sajnos a válasz igen, a „Gyári beállítások visszaállítása”, amit nyomunk a telefonon eladás előtt (már aki legalább ennyit megtesz), egyáltalán nem szünteti meg a hozzáférést bizalmas vagy kevésbé bizalmas adatainkhoz.

Hogy mégis mit tehetünk, cikkünk II. részében lesz olvasható.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Döntött a kormány, módosította az adósságrendezés szabályait

Több, a családi csődvédelem szempontjából meghatározó törvényt is felülírt a kormány legfrissebb határozatával, amelyben átírták az adósságrendezés szabályait.   Rendeletben...

HRW: Ukrajna a nemzetközi jog által tiltott aknákat vetett be Izjumnál – írja az euronews.com

Nemzetközi jog által tiltott aknákat használ Ukrajna - állítja a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet. A tiltott...

Hatvan házkutatás – Újabb orvosok és cégvezetők kerültek rendőrkézre

A gyógyászati segédeszközös csalási ügyben 250 rendőr csapott le 6 orvosra, 8 cégvezetőre és 3 alkalmazottra. Újabb 17 embert...

Időjárás! .. Holnap jön a havazás, és aztán olyan lehűlés, amely nem engedi elolvadni a havat – videó

Nagy esély van arra, hogy hosszú, kemény tél áll előttünk.. Napos idő várható február 2-án, a hagyomány szerint pedig...