1.4 C
Budapest
2023. január. 27. péntek

Torokszorító pillanatok: felavatták az egy éve elhunyt Székhelyi József sírkövét

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A Jászai Mari-díjas színművész hosszú betegség után tavaly augusztusban távozott, gyermekei pedig egyedi emléket készíttettek neki, amelyet a múlt vasárnap állítottak fel a Kozma utcai izraelita temetőben.

A Blikknek a színész fia, Dániel mesélt a torokszorító pillanatokról.

– A sírkő állítása a hagyomány része, így egyértelmű volt, hogy apunak is készíttetünk. Nagyon sokan eljöttek, megindító volt látni, mennyien szerették őt, milyen fontos volt sokaknak – mondta lapunknak Székhelyi Dániel.

Székhelyi József hosszú betegség után tavaly augusztusban hunyt el / Fotó: Fuszek Gábor

Az avatáson – a hagyományoknak megfelelően – Fekete László kántor énekelt, beszédet pedig Verő Tamás rabbi mondott, majd a színész másik fia, Márton idézte az elhunyt szavait.

– Apu sok egyéb szöveg mellett verseket írt. Volt egy, amit valamiért nem mutatott meg nekünk, és valószínűleg amikor a halála után rendeztük a dolgait, Marci rátalált, vagy nem tudom pontosan, hogyan került hozzá. Ez a vers már a rák biztos tudatában született, amikor apu tudta, mi vár rá. Sok mindenről szól a vers: a halállal való szembenézésről, az élet végességéről, a szeretett gyerekekről és imádott hazájáról. Sok mindenről, ami fontos volt neki, és bár tényleg felkavaró volt, mégis egy kicsit olyan volt, mintha még mindig itt lenne köztünk – folytatta Dániel.

Székhelyi József elkészült sírköve / Fotó: Fuszek Gábor

A fehér márványból készült sírkövön a színész aláírása látható, valamint egy hanyagul odavetett zakó, mintha valaki éppen a kő peremére akasztotta volna. A család szerint a népszerű színművészre kimondottan jellemző volt a mozdulat, amikor ledobta valahova a kabátját.

– Együtt találtuk ki, hogyan nézzen ki a kő, és ez jellemzi a legjobban aput, akinek alapkelléke volt a zakó. Még a melegítőfelső fölé is képes volt felvenni, maga volt a hanyag elegancia. Ahogyan a sírkövön van odatéve, egy kicsit olyan, mintha még visszajönne érte – árulta el Dániel, aki mindennap gondol szeretett édesapjára. 

Székhelyi József emléktáblája / Fotó: Varga Imre

Emléktáblát is kapott

Az Élet Menete Alapítvány nemrégiben a Dohány utcai Zsinagógánál avatott táblát Székhelyi József emlékére. – Az alapítvány szlogenje: Emlékezni és emlékeztetni, szerintem ez tökéletesen leírja, miért fontos ez számunkra. Fantasztikus érzés, hogy jegyzik a társadalmi és kulturális szerepét és hogy az alapítványnál gondoltak rá. Jó érzés, de fájó, hogy ilyen korán kellett megélnünk az elvesztését – mondta a színművész fia, Dániel.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis egyik utolsó filmje: Távfelügyelő (Wire Room) – videó

Bruce Willis egyik utolsó filmje (2022), izgalmas, fordulatokban gazdag thriller..   Teljes film magyarul: Távfelügyelő (Wire Room) Kellemes szórakozást a filmhez! Még több...

A napenergia előnyei – a szolárzuhany mindenki számára gazdaságos megoldás

Sokba kerül a meleg vizes zuhanyzás? Attól függ! Ugyanis létezik olyan energiabarát megoldás, ami nyáron a napban rejlő...

Egy órán keresztül próbálták újraéleszteni azt a taxisofőrt, aki vezetés közben kapott infarktust a Keleti pályaudvarnál…

Ismerősök és ismeretlenek is hősnek tartják Istvánt - írja a ripost.hu Katonák és rendőrök árasztották el a Keleti pályaudvar környékét –...

Mutatjuk, mik lesznek 2023 szextrendjei (18+)

Ahogy az élet minden egyéb területén, úgy szex téren is jönnek-mennek a trendek. De vajon mik jellemzik 2023-at,...