14.4 C
Budapest
2023. március. 31. péntek

Törökország nem engedi át légterén az Örményországnak szánt segélyt?

Dátum:

Megosztás:

Örményország azzal vádolta meg csütörtökön Törökországot, amely szövetségese a karabahi konfliktusban vele szemben álló Azerbajdzsánnak, hogy nem engedi át légterén a neki szánt segélyszállítmányt, miközben az azeri erők újabb támadásai humanitárius válságba sodorhatják a térséget.

Mind Örményország, mind Azerbajdzsán azzal vádolja a másikat, hogy nem tartja be a múlt szombaton életbe lépett tűzszüneti megállapodást. Szerdán Jereván is elismerte, hogy az azeri erők sok települést elfoglaltak Karabahban.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága figyelmeztetett, hogy a konfliktus miatt, amelyet súlyosbít a koronavírus-járvány, a következő hónapokban több tízezer ember szorulhat segélyre a térségben.

Örményország az Egyesült Államokból kapna száztonnányi segélyt, de az első szállító repülőgép, a Qatar Airways gépe nem tudott elindulni Los Angelesből, mert Törökország nem engedte át a légterén
– közölte Zareh Szinanjan, a diaszpóra ügyeivel foglalkozó örmény főbiztos. Az örmény polgári légiforgalmi hatóság megerősítette, hogy a gép nem tudott felszállni, de csak következtetni tudnak arra, hogy azért nem, mert nem engedték be a török légtérbe. Így a gépeknek most kerülő útvonalat keresnek Grúzián át – tette hozzá.

Törökország egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között.
Hegyi-Karabah Örményország támogatásával az 1992-1994-ben vívott háborúban elszakadt Azerbajdzsántól, a harcokban 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Mind Azerbajdzsán, mind Örményország saját területének tekinti az enklávét.

Közben csütörtökön is folytatódtak az összecsapások Hegyi-Karabahban és környékén. Jerevánban megint arról adtak hírt, hogy azeri drónok – megsértve a humanitárius tűzszünetet – Örményország területén, Satvan közelében mértek légicsapást örmény haditechnikai eszközökre, és életet vesztette két örmény katona, tízen pedig megsebesültek. Ezután a drónok lakott területeket támadtak, egy gyereket súlyos sebesülésekkel szállítottak kórházba.

Arajik Harutjunján hegyi-karabahi elnök csütörtökön a rendkívüli állapot miatt korlátozta az enklavén belüli utazásokat, és a kiutazást a területről.

A címlapfotó illusztráció.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Budapesti embervadászat: újabb három német szélsőbaloldali antifát köröznek – képek, videó

Már tíz lehetséges embervadászt azonosított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a februári budapesti brutális támadók közül. Újabb három német szélsőbaloldali...

Harrison Ford; Ray Liotta; Ashley Judd; – A szabadság határai – videó

Nap mint nap ezrek és ezrek próbálnak a jobb élet reményében illegálisan bejutni az Egyesült Államokba a mexikói...

Kate Winslet; Liam Hemsworth; – A ruhakészítő – videó

Mély érzelmű, ausztrál romantikus dráma, Rosalie Ham bestseller regénye alapján. Egy gyönyörű nő visszatér szülővárosába, ahol varrógépével és egyedi...

Liam Hemsworth; Harrison Ford; Amber Heard; Gary Oldman; – Paranoia – videó

New York közepén a toronyházak labirintusában számtalan mamutcég ontja magából a dollármilliárdos megbízásokat. Ha ott egyszer is hibázol,...