23.3 C
Budapest
2022. augusztus. 13. szombat

Törökország elítélte, hogy az USA orosz rakéták vásárlásáért szankciókkal sújtotta

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A török külügyminisztérium hétfőn elítélte, valamint jogtalannak nevezte, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a török fegyverzetek beszerzését intéző, Hadiipari Elnökség (SSB) nevű hivatalát, illetve annak négy vezetőjét, amiért Ankara orosz Sz-400 típusú légvédelmi rendszert vásárolt.

A török tárca kiemelte: „mindenki számára nagyon jól ismertek azok a körülmények, amelyek Törökországot annak idején az Sz-400-as rendszerek beszerzésére vezették. Donald Trump amerikai elnök maga is számos alkalommal igazat adott Törökországnak ebben a témában” – emlékeztettek.

Kijelentették: „mindemellett műszakilag nem megalapozottak azok az amerikai állítások, amelyek szerint az Sz-400-asok a NATO-rendszerek szempontjából sebezhetőséget jelentenek majd”.

A török külügyminisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy Ankara többször javasolta műszaki munkacsoport létrehozását a NATO részvételével, hogy az ügyet „politikai előítélettől mentesen, tárgyilagos és valós alapon vizsgálják meg”.

A török tárca közleményében rámutatott: Washington nem fogadta el a javaslatot, amely „két szövetségeshez illő módon”, párbeszéden és diplomácián keresztül kívánta megoldani a témát. Az Egyesült Államok mindennemű megértést nélkülöző viselkedéssel egyoldalú szankciókhoz folyamodott – tették hozzá.

Jelezték: elkerülhetetlen, hogy az amerikai döntés negatívan befolyásolja a kapcsolatokat. Egyúttal aláhúzták: Törökország megteszi a szükséges lépéseket, a megfelelő módon és időzítéssel viszonozni fogja azt. Ankara nem vonakodik meghozni a szükségesnek talált óvintézkedéseket a nemzetbiztonság szavatolása érdekében –szögezték le.

A török külügyminisztérium arra szólította fel Washingtont, hogy vizsgálja felül a szankciókról szóló döntést, és mihamarabb álljon el e „szörnyű tévedéstől”. Törökország kész a szövetségi lelkületnek megfelelően, párbeszéden és diplomácián keresztül megvizsgálni a kérdést – írta a tárca a közlemény zárómondatában.

Az amerikai szankciók között szerepel, hogy tilos amerikai exportengedélyek kiadása az SSB részére, és befagyasztották Ismail Demir, a török hivatal vezetőjének bankszámláit és vízumkorlátozásokkal sújtották.

Ismail Demir a hivatalos Twitter-fiókján hétfőn azt írta, hogy Törökország eltökélt a célja, egy „teljesen független védelmi ipar” megteremtésében. Nyomatékosította: a török védelmi ipart, valamint az ő és a csapata kiállását semmilyen módon nem akadályozza vagy változtatja meg egy, a személye vagy az intézményük ellen irányuló külföldi döntés.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy Törökország annak ellenére döntött az orosz légvédelmi rendszer beszerzése mellett, hogy rendelkezésére álltak alternatív, a NATO-szabványoknak megfelelő rendszerek védelmi szükségletei kielégítésére.

Pompeo felszólította Ankarát, hogy minél előbb oldja meg az Sz-400 rendszerekkel kapcsolatos problémát az Egyesült Államokkal együttműködve.

Recep Tayyip Erdogan török elnök még egyik pénteki beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak olyan mélyreható politikai és gazdasági kapcsolatai vannak Törökországgal, amelyeket sem figyelmen kívül hagyni, sem teljesen elveszíteni nem tud vagy akar egyik fél sem. A szankciók kilátásba helyezése politikai indíttatású, és semmilyen racionális alapja nincs, valamint minden fél számára csak kárt okoz, senkinek nem kedvez – vélte Erdogan, majd hozzáfűzte: nincs olyan közös ügy, amely ne oldódna meg párbeszéden és együttműködésen keresztül.

Törökország 2019-ben szerezte be az Sz-400-as ütegeket. Az ügyletet Washington élesen bírálta, és válaszul kizárta a kis-ázsiai országot az F-35-ös harci repülőgép fejlesztési programjából, felfüggesztette a vadászbombázók eladását is Ankarának, és a jövőre vonatkozóan szankciókat helyezett kilátásba.

Az amerikai kormányzat amiatt aggódott, hogy a repülővel kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek.

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Energiapánik Németországban: ősztől csak 19 fokig lehet fűteni

Már az ősszel szigorú energiatakarékossági előírások lépnek életbe Németországban, amelyek – egyebek mellett – azt írják elő, hogy...

Megszűnik a világ leghíresebb hintőpora, mert rákot okozhat

A Johnson & Johnson 2023-tól világszerte leállítja a talkumalapú hintőpor gyártását. A vállalat több tízezer perrel néz szembe,...

Összefog a kerület – nyerjünk egy játszóteret!

Figyelem! A Budapest, 18. kerület indította el az "Összefog a kerület!" szavazást! Szavazz Te is, ha szeretnéd, hogy...

40 éve halt meg Henry Fonda – képek, videók

Henry Jaynes Fonda (Grand Island, Nebraska, 1905. május 16. – Los Angeles, Kalifornia, 1982. augusztus 12.) Oscar-díjas amerikai...
facebook