23.3 C
Budapest
2022. augusztus. 14. vasárnap

Törésvonal húzódik Közép-Magyarország alatt is: veszélyben van Paks a földrengések miatt?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A szakemberek szerint további utórengések is várhatóak.

Soha ennyi lakossági bejelentés nem érkezett földrengésről a hazai szeizmológiai központba, mint az elmúlt két napban. Több mint háromezren töltötték ki az internetes kérdőívet, miszerint érzékelték a horvátországi földrengéseket, ebből több százan Budapesten.

Sokan kétségbeestek, amikor mozogni kezdett a föld, a szék, az ágy vagy a házfalak. Az ország nyugati felétől nagyjából a főváros vonaláig érkeztek a kétségbeesett beszámolók, s sokan az utcára szaladtak, nehogy rájuk dőljön a ház.

Hátradőlni azonban még nem tudunk, hiszen tegnap reggel is érezni lehetett egy-egy horvátországi utórengést, ráadásul a szakemberek szerint még messze nincs vége, sőt azt sem zárják ki, hogy akár hasonló méretű vagy ennél is nagyobb mértékű földmozgások követik az eddigieket. Bár Magyarországon eddig elvétve fordult elő hasonló természeti jelenség, de például éppen a Paksi Atomerőmű alatt is húzódik egy tektonikai törésvonal.

A Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumában a nap 24 órájában minden földmozgást rögzítenek a műszerek, s az ügyelet is folyamatos.

– Már elkezdtük kollégáimmal a bejelentések kiértékelését. Ilyen nagy számban még nem kaptunk, ezért ez hosszabb időt vesz igénybe. Folyamatosan kapcsolatban állunk a katasztrófavédelemmel – mondta a Blikknek Szanyi Gyöngyvér, az intézet szeizmológusa. Mint említette, a keddi 6,3 amplitúdójú legnagyobb rengést egy nappal korábban már előre jelezte pár kisebb földmozgás, mint ahogy azután szerda reggel 6.15-kor számos másik között két olyan utórengést is regisztráltak, amelyeket ismét lehetett érezni Magyarországon is.

A Paksi Atomerőmű alatt is húzódik egy törésvonal / Fotó:MTI Fotó Sóki TamásA Paksi Atomerőmű alatt is húzódik egy törésvonal / Fotó:MTI Fotó Sóki Tamás

Kérdésünkre, hogy idehaza is léteznek-e törésvonalak, s esetleg Paksi Atomerőmű is ezen helyezkedne el, a szakember azt mondta: – Valóban ismerünk hazai törésvonalakat, ám ezek aktivitásának feltérképezése napjainkban is zajlik. Paks a közép-magyarországi zóna mentén helyezkedik el, ez a hazánk aljzatát felépítő nagy tektonikai lemezek határzónája. Ugyanakkor komolyabb szeizmikus tevékenységet itt még nem tapasztaltak.

Tény, hogy az atomerőműben is érezhető volt a rengés, ezt közleményben tudatták. „Az üzemeltetés zavartalanul folytatódik. Jelenleg minden berendezésünk rendben üzemel, ugyanakkor kollégáink az összes biztonsági rendszert ellenőrzik” – írták. Hozzáfűzték, a Paksi Atomerőműben a korábbi években biztonságnövelő intézkedéseket hajtottak végre, amelynek keretében a földrengésállóságot is jelentősen megerősítették. „Kijelenthető, hogy a Paksi Atomerőmű a térségünkben előforduló földrengéseknél jelentősen erősebbeket is képes biztonsággal elviselni.”

Házak dőltek össze Zágráb környékén, ahol heten meg is haltak a keddi földrengés miatt / MTI EPA Antonia BarHázak dőltek össze Zágráb környékén, ahol heten meg is haltak a keddi földrengés miatt / MTI EPA Antonia Bar

Lapunk megkérdezte, hogy a Horvátországban mért rengéseket is képes lenne-e üzemzavar nélkül átvészelni az erőmű, illetve, hogy tesztelték-e bármikor is ilyen körülmények között a rendszert, ám erre lapzártánkig nem érkezett válasz.

Házak dőltek össze Zágráb környékén, ahol heten meg is haltak a keddi földrengés miatt / MTI EPA Antonia BarHázak dőltek össze Zágráb környékén, ahol heten meg is haltak a keddi földrengés miatt / MTI EPA Antonia Bar

– Egy ilyen nagy, 6,3-as földmozgás után akár hónapokig is eltarthatnak utórengések. Nagyon bízunk abban, hogy ennél nagyobbak már nem lesznek, de sajnos nem lehet kizárni – mondta Szanyi Gyöngyvér. – Alapvetően az európai és az afrikai lemezek közeledése határozza meg ebben a térségben a földmozgást. 1763-ban volt már idehaza is a horvátországihoz mérhető földrengés – tette hozzá.

Kevés kárt jelentettek be

Németh Péter, a CLB biztosítási alkuszcég kommunikációs igazgatója azt közölte, hogy legtöbben betört ablakokról, megrongálódott ingóságokról, ritkábban pedig a lakás falán keletkezett kisebb-nagyobb repedésekről számoltak be. A szakember kiemelte: érdemes az ingatlanban keletkezett kárt fényképpel dokumentálni, ugyanis a biztosítók ezt is kérhetik.

Zágráb és Paks között légvonalban 238 km a távolság, a rengéshullámok több száz kilométerre is eljutnakZágráb és Paks között légvonalban 238 km a távolság, a rengéshullámok több száz kilométerre is eljutnak

Folyamatos utórengések

Hétfő reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg a horvátországi Zágrábot és környékét, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás követett. Kedden kora délután 6,3-as magnitúdójú földrengést regisztráltak a területen, epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt. A keddi természeti katasztrófának hét halálos áldozata van, köztük egy gyermek. Huszonhat sérültet vittek kórházba. Szerda reggel újabb két utórengést regisztráltak, amelyeket szintén érezni lehetett hazánk több területén is.

blikk

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Energiapánik Németországban: ősztől csak 19 fokig lehet fűteni

Már az ősszel szigorú energiatakarékossági előírások lépnek életbe Németországban, amelyek – egyebek mellett – azt írják elő, hogy...

Megszűnik a világ leghíresebb hintőpora, mert rákot okozhat

A Johnson & Johnson 2023-tól világszerte leállítja a talkumalapú hintőpor gyártását. A vállalat több tízezer perrel néz szembe,...

Összefog a kerület – nyerjünk egy játszóteret!

Figyelem! A Budapest, 18. kerület indította el az "Összefog a kerület!" szavazást! Szavazz Te is, ha szeretnéd, hogy...

40 éve halt meg Henry Fonda – képek, videók

Henry Jaynes Fonda (Grand Island, Nebraska, 1905. május 16. – Los Angeles, Kalifornia, 1982. augusztus 12.) Oscar-díjas amerikai...
facebook