-4.4 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Tömeges éhhalál jöhet a hortobágyi földmutyi miatt

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 03 18 082717

40 000 anyajuh és mintegy 4000-5000 szarvasmarha halhat éhen a Hortobágyi Nemzeti Park legelő pályázatainak elmutyizása miatt, írta levelében Rezes Gábor károsult gazda. Szétverik Magyarország nemzeti parkjait és a hazai természetvédelmet.

Rezes szerint a nagy létszámú állatállomány pusztulása biológiai katasztrófát eredményezhet.

A pályáztatás végeredményének köszönhetően nagy állatlétszámmal rendelkező, legelőre alapozott állattartást végző gazdák nem nyertek legelőterületet. Ennek következtében anyajuhok ( a 40 000 anyajuh az országos anyajuhlétszám 5 %-a) és a szarvasmarhák ezrei maradtak legelőterület nélkül a 2015-ös áprilisi kihajtás idejére. A téli takarmány minden gazdának fogytán, így áprilistól a fenti állatlétszámnak nincs takarmányozási lehetőség, ilyen nagyságrendű élőállatot vágásra nem lehet leadni, ami komoly állatelhulláshoz vezet, írta a gazda. Keressük az ügyben a Földművelésügyi Minisztériumot- írta az index.hu.

Szétverik Magyarország nemzeti parkjait és a hazai természetvédelmet

Az LMP szerint mintegy 300 ezer hektárnyi földterületet “húz ki” a nemzeti parkok alól – veszélyeztetve azok természeti értékeinek megóvását – az állami földvagyon kezelésével kapcsolatos törvénymódosítás, amelynek tárgyalását ma kezdte meg a Ház.

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője szerint szétveri a hazai természetvédelmet a földművelésügyi miniszter előterjesztése, amely védett területeket von ki a természetvédelmi vagyonkezelés alól, és a nemzeti földalapkezelőhöz rendeli azokat.
Mindez azért veszélyezteti a természetvédelmi célok megvalósulását, mert eddig a természetvédelmi őrszolgálat felügyelte a környezet megóvását célszó szabályok betartását ezeken a területeken, a jövőben azonban a természetvédelem elveszíti a rendelkezési jogát ezen területek felett – fejtette ki. Kétségbeejtőnek nevezte a folyamatot azért is, mert az új vagyonkezelő felmondhatja a korábbi bérleti szerződéseket, az új kontraktusoknak pedig Sallai R. Benedek szerint már nem lesznek részei a természetvédelmi kötelezettségek.
Példaként hozta a Hortobágyi Nemzeti Park területét, ahol az eddigi 60 ezer hektárból mindössze ezer hektárnyi marad a nemzeti park kezelésében, itt kellene megőrizni a többi közt őshonos magyar állatállományokat, ami a képviselő szerint lehetetlen.

2015 03 18 082812

Forrás: greenfo; Kép: greenfo;

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright; Igaz történet alapján – A beszállító – videó

Tom Cruise új filmje egy elképesztő igaz történetet dolgoz fel. Barry Seal amerikai pilóta volt, aki a Pablo Escobar-féle...

Előkerült a nő, aki elvette Harry herceg szüzességét egy kocsma mögött – fotók

2001-ben történt az eset, hamar végeztek. Nemrég meg Harry herceg könyve, amely több érdekes, eddig nem hallott történetet tartalmaz,...

Ukrajna legitim katonai célpontnak tekinti Moszkvát..

Ha a háború úgy alakul Kijev egy percig sem fog hezitálni, hogy tűz alá vegye az orosz fővárost. Legitim...