11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeIdőjárásKlímaváltozásTökéletes születésnapi ajándék: faültetéssel a klímaváltozás ellen

Tökéletes születésnapi ajándék: faültetéssel a klímaváltozás ellen

Sokan legyintenek rá, mások az életüket szentelik a bolygónk megmentésének. Ma már vitathatatlan tény, hogy a klímaváltozás a nyakunkon van. Tehetünk lépéseket a lassítása érdekében, mégsem teszünk annyit amennyit lehetne. Pedig olykor sok apró emberi mozzanat adná meg azt a lökést, mely nagyot alkothatna. Az előrelépés érdekében például kérhetünk facsemetéket születésnapra vagy szervezhetünk faültetéseket csapatépítő programként is.

erdő 10 millió fa földadomány
erdő 10 millió fa földadomány

Mit tehetünk egyénileg a klímaváltozás ellen?

A klímahelyzet változtatása érdekében ezernyi dolgot tehetünk a hétköznapokban. Sok tényezőt ismerünk is és sokan tesszük is. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, nem folyatjuk feleslegesen a vizet, nem dobáljuk el az utcán a szemetet, ügyelünk a műanyag zacskók kiiktatására vagy újrafelhasználására. Biciklivel, esetleg gyalog járunk munkába, tudatos energiahasználókká válunk. Ha tehetjük, napelemre váltunk és a ruhásszekrényünk tartalmát sem cserélgetjük havonta, megtanulunk az alapdarabokkal gazdálkodni. A klímaváltozásért mindannyian felelősek vagyunk, éppen ezért mindannyian tehetünk is a javulás érdekében! 

Hogyan tehetünk faültetéssel a klímaváltozás ellen?

A faültetés azon túl, hogy rendkívül jó csapatépítő tevékenység, legyen szó családi, baráti vagy munkahelyi összejövetelről, a klímaváltozás lassításában is nagy szerepet játszik. Bolygónk alapvetően annyi szén-dioxidot termel, amennyit el is tud nyelni. Azonban ebben nincs benne az ember által termelt plusz mennyiség, ami már küzdelemre sarkallja a környezetünket. Ezért egyéni szinten is nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a karbonlábnyomunk csökkentése, kompenzálása érdekében.  

faültetés 10 millió fa alapítvány
faültetés 10 millió fa alapítvány

Viszont mielőtt a tények hatására belevetnénk magunkat a facsemeték telepítésébe, meg kell jegyezzük, hogy a random faültetés nem feltétlenül hozza meg a várt eredményt. Az ökoszisztéma egyensúlya érdekében látni kell, hogy milyen terület, milyen fajta fát bír el, melyik lesz a leghasznosabb és melyik marad életben. 

A 10 Millió fa közössége mindezek ismeretében, ​ökológus és erdészeti szakmérnökök bevonásával karöltve​ dolgozik már 2019 óta hazánk erdősítésén. Az alapítvány célja, hogy a közösség erejével minél több fát és erdőt telepítsen Magyarország számos szabad területén. A segítségükkel ültethetünk fát Budapest vonzáskörzetében, de vidéken is lehetőséget kapunk erre. Munkájukkal sok kis lépést fognak össze nem kevesebb nagy lépéssé, amivel segítik az ökoszisztéma regenerálódását, valamint felveszik a harcot a klímaváltozás folyamatai ellen. 

10 millió fa alapítvány
10 millió fa alapítvány

Az alapítvány munkáját támogathatjuk adományozóként, de részt vehetünk faültetéseken is. Utóbbira rendszeresen hirdetnek meg eseményeket, melyekhez csatlakozhatunk és kétkezi munkával vehetünk részt a bolygónk megmentésében. Ha Tolvaj Vicához hasonlóan nagyobbat álmodnánk, szervezhetünk saját, például születésnapi kampányt is. A 10 Millió fa közössége rendkívül támogató és nyitott a már bevált vagy új ötletekre is.

A 10 Millió fa közösségéről további információkat honlapjukon, a 10milliofa.hu oldalon találsz. Aktuálisan futó Alkossunk egy saját erdőt! elnevezésű születésnapi projektjükhöz pedig ITT csatlakozhatsz. Ha te is szeretnél ilyen születésnapi kampányoldalt, írj egy üzenetet a [email protected] email címre!

10 millió fa 1% alapítvány
10 millió fa 1% alapítvány

Tudni szeretnéd, mekkora karbonlábnyommal lépdelsz a bolygónk felszínén? IDE kattintva a hvg.hu segít kiszámolni.

Szükségünk van egymásra: nekünk a fákra – a fáknak miránk!

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem