26.9 C
Budapest
2022. július. 6. szerda

Todt: Legrosszabb esetben megszűnik a ma ismert Forma-1

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak következményeként néhány Forma-1-es csapat csődbe megy.

Jelenleg azonban azon vannak, hogy ezt elkerüljék, amihez több forgatókönyvet is felvázolt.

Napjaink Forma-1-ének legégetőbb kérdése az, hogy miként tudja átvészelni a sportág a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot. Az FIA, a jogtulajdonos és a csapatok már egy sor költségcsökkentő intézkedésben egyeztek meg, a legfontosabb kérdésben, a költségplafon csökkentésének mértékében azonban még nem tudtak megállapodni.

A kisebb csapatok a 175 millió dolláros plafon drasztikus csökkentését szeretnék, míg a hírek szerint a Ferrari és a Red Bull nem hajlandó ebbe belemenni. Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke az Auto Motor und Sportnak adott interjújában felvázolta a lehetséges forgatókönyveket.

Todt elmondta, milyen forgatókönyvek léphetnek életbe a költségplafon terén. FORRÁS: NURPHOTO VIA GETTY IMAGES/XAVIER BONILLA/NURPHOTO/NURPHOTO

Zak Brown, a McLaren ügyvezetője a legutóbbi megbeszélés után világossá tette, hogy több kis- és középcsapat számára is életbevágóan fontos a költségek csökkentése, és a tűzzel játszik a Forma-1, ha ezt nem lépi meg. Brown arról beszélt, hogy két topcsapat nem hajlandó 150 millió alá menni, miközben ő 100 milliót tartana üdvözítőnek. Todt az AMuS-nak kifejtette, hogy előbbi opció is nagy előrelépés lenne, noha az csak a kiscsapatoknak jelentene valódi segítséget,

a nagyok ugyanis a költségplafonba nem beleszámító kivételekkel együtt (például a pilóták és a magas beosztású csapattagok fizetése) továbbra is 300 millió felett költenének.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne üdvözítő, Todt elmondta, a legjobb megoldás az F1 struktúrája miatt nem megvalósítható, majd felvázolta a két lehetőséget. „Csak akkor állhatunk elő észszerű számokkal, ha elfelejtjük a ma Forma-1-ét, és tiszta lappal kezdünk. De egy 50 millió dolláros, kivételek nélküli költségplafonnal semmi nem lenne olyan, mint előtte. Egy teljesen új Forma-1-et kapnánk, egy szuper Forma-2-t. Amiatt, ahogy a Forma-1 jelenleg felépül, egy ilyen új kezdet nem lehetséges. Túl sok csapatot veszítenénk el, még a nagyokat is.”

Két lehetőségünk van. Az egyik 130 millió dolláros plafon minden kivétellel együtt, a másik pedig egy lépcsőzetes terv az első évben 140 millióval, utána 130-cal, végül pedig 120-szal. Mindezt ugyanúgy kivételekkel.Nem vehetjük ki az extrákat, úgyhogy megmarad a jelenlegi állapot, csak alacsonyabb plafonnal. Ha nem lenne a mostani válság, 175 milló lenne a határ, mi azonban most a válság utáni új kezdetről beszélünk.”

Az FIA elnöke nem tart attól, hogy csapatok mennek csődbe, de nem zárta ki ezt a lehetőséget sem. FORRÁS: GETTY IMAGES/2019 GETTY IMAGES/BRYN LENNON

A McLaren ügyvezetője szerint akár négy csapat is lehúzhatja a rolót, ha nem cselekszenek megfelelően. Todt elismerte, valóban benne van ez is a pakliban, a jelenlegi tárgyalások alapján azonban nem számít arra, hogy ez valóban bekövetkezne.Az egyetlen forgatókönyv, ami utólagos változtatást követelne meg a költségplafonban, az az lenne, ha elveszítenénk néhány csapatot, amit nem zárhatunk ki.Remélem, hogy nem kerülünk ilyen helyzetbe. Amennyiben igen, akkor olyan alapvető kérdéseket kellene feltennünk a kereskedelmi jogok birtokosának, mint az, hogy »miként kellene kinéznie a jövő Forma-1-ének?« A legrosszabb esetben a Forma-1, ahogyan ma ismerjük, többé nem létezhetne.”

origosport, Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Jöhet a rák elleni, személyre szabott védőoltások kora

A vírusvektoron alapuló vakcinához a beoltandó személy saját DNS-éből vesznek mintát. Nyaki és feji ráktípusokban szenvedő páciensek kaphatják meg...

Egyszerű palackcsapda szúnyogok, legyek és darazsak ellen

A rovarcsapda elkészítése: vágjunk ketté egy PET palackot. Az alsó felébe töltsünk 2 dl vizet, 5 dkg barna...

A vízvezeték-rendszer felmérése – elkerülhet-e ingatlanvásárlás után?

Mikor új ingatlant vásárolunk, a beköltözés esetén érdemes meggyőződnünk a vízvezeték-rendszer megfelelő működőséről. Sokak számára ez viszont pusztán abból...

81 éves Kovács P. József, a Magyar Televízió legendás bemondója.. Isten éltesse! – videó

Kovács P. József számára fájdalmas volt, hogy a kétezres évek elején véget ért a szakmai pályafutása, de mivel...
facebook