Home Főhírek Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó Többszörösen törvényt sértett az a horgász, aki egy anyapontyot 300 ezer Ft-ért...

Többszörösen törvényt sértett az a horgász, aki egy anyapontyot 300 ezer Ft-ért kínált eladásra!

0
Többszörösen törvényt sértett az a horgász, aki egy anyapontyot 300 ezer Ft-ért kínált eladásra! Hirmagazin.eu (Kép: Hirmagazin.eu)

A Nébih keddi közleménye kiemeli: a halat 300 ezer forintért kínálta feketén eladásra egy tiszanánai horgász, a tetemes vételár helyett azonban százezres nagyságrendű halvédelmi bírságra, valamint a horgászattól való több hónapos eltiltásra számíthat.

A nagytestű tiszai anyapontyot sikerült hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.

A Magyar Horgászrend ezt írja:

I. Általános szabályozási előírások

1. A horgász a horgászat megkezdése előtt köteles megismerni és a horgászat során betartani a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény (Hhvtv.) és a végrehajtására kiadott 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet (Vhr.) rendelkezéseit, valamint a helyi horgászrend szabályait.

Az adott vízterület gazdákodói, kezelői határozzák meg, hogy mekkora az anyahal, és az anyahalat milyen mértékben kívánják védelmezni! Az, hogy az anyahalat milyen mérettől kell visszaengedni a vízbe, attól függ, hogy az adott vízterületen melyen a természetes szaporulat, hogyan érzik magaukat a halak, milyen egészségesek, hogy fejlődnek, és mekkora súlyra érik el ivarérettségüket.

A legfrissebb hírek itt!

Magyarországon változó, a 4 kg -, 5 kg -és 6 kg feletti súlyú halak (pontyok, amúrok), vízterülettől függően, már nem vihetőek el, azokat kíméletesen, az Országos Horgászrendben és a helyi szabályokban megfelelő módon vissza kell engedni az adott vízbe.

Ennek alapján, az anyahalak, kereskedelmi forgalomba sem helyezhetők, a tiltás azokra is érvényes, akik halkereskedelmi engedéllyel rendelkeznek!

Nyitókép illusztráció: Hirmagazin.eu

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás