10.9 C
Budapest
2024. február. 26. hétfő

Több tucat migráns kerül rács mögé Tijuanában

Dátum:

Megosztás:

Az Egyesült Államokba igyekvő közép-amerikai migránskaraván 34 férfi tagját tartóztatták le a mexikói hatóságok az amerikai határ melletti Tijuana városban – közölték az illetékes hatóságok kedden.

A tájékoztatás szerint a migránsokat kábítószer birtoklása, alkoholos befolyás alatti nyilvános randalírozás, a közrend megzavarása és rendvédelmi személlyel szembeni ellenállás miatt tartóztatták le. A mexikói hatóságok hozzátették, a migránsokat vissza fogják toloncolni származási országaikba.

Becslések szerint mintegy 6 ezer migráns tartózkodik Tijuanában. A város polgármestere, Juan Manuel Gastélum már múlt héten kifejezésre jutatta, hogy a város lakóinak egy része elégedetlen a kialakult helyzettel. Ezt a mintegy 500 helyinek a migránskaraván elleni hétvégi tiltakozása is alátámasztani látszik.

A polgármester a 2016-ban érkezett haiti bevándorlókkal példálózott, akik számára, miután elutasították menedékkérelmüket az amerikai hatóságok, munkát és megélhetést találtak a nagyjából 1,6 milliós Tijuanában. A haitiak érvényes okmányokkal és határozott céllal érkeztek, nem kértek sem enni, sem menedéket, idővel munkát találtak és beilleszkedtek a város gazdaságába – fogalmazott a polgármester.

Bár az elsősorban Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó emberek alkotta migránskaraván csaknem 3 ezer tagja élt a mexikói hatóságok nyújtotta lehetőséggel, és menedékkérelmet nyújtott be, nagy többségük ragaszkodik ahhoz, hogy megpróbáljon átjutni az Egyesült Államokba.

Az amerikai határellenőrzési hatóságok nagyjából napi 100 menedékkérelmet vesznek át, így a migránsok hónapokra a határ menti városban rekedhetnek. A helyiek attól tartanak, hogy a kérelem benyújtására várók egy idő után elvesztik türelmüket, és megrohamozzák az amerikai határt.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium tisztségviselői a Fox News hírtelevíziónak azt mondták, hogy a karaván tagjainak többsége nem nő és gyermek, hanem egyedülálló fiatal férfi, ráadásul több mint 500 bűnöző van köztük.

A migránsok több mint egy hónapja indultak el a hondurasi San Pedro Sulából, egy részük már megérkezett az Egyesült Államok és Mexikó közötti határövezetben található Tijuanába.

Hondurasban az egyik legnagyobb a gyilkosságok aránya a világon, 100 ezer lakosra “átlagosan” 43,6 olyan halott jut, aki emberölés áldozata.

Francesca Fontanini, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) mexikói irodájának szóvivője szerint humanitárius válság robbant ki Tijuanában. “Humanitárius válsággal állunk szemben. Ezek az emberek a szegénység, az erőszak és üldöztetés elől menekültek el. Nagyon is tudatában vannak a kockázatoknak és annak, hogy nehéz útra vállalkoznak mind a fizikai részét, mind az időjárással kapcsolatos – magas hőmérsékletek nappal és alacsony hőmérsékletek éjszaka – részét tekintve” – mondta.

„Ami megváltozott, az a humán mobilitás típusa. Ezek az emberek azzal, hogy karavánokba szerveződnek, azt akarják demonstrálni, hogy együtt akarnak utazni, annak érdekében, hogy biztonságosabb útban legyen részük” – tette hozzá.

Forrás: MTI

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megható pillanatok közepette köszöntötték a világbajnoki hősöket – videó

Kitörő lelkesedéssel és egyedi ajándékokkal várták a DFVE utánpótlás csapatai a világbajnokságon ezüstérmes és olimpiai részvételét kiharcoló női...

Óriási tűz Budapesten, rohantak a helyszínre a fővárosi hivatásos tűzoltók – 15 embert kellett menekíteni..

Tűz volt egy társasházi lakásban Budapest III. kerületében, a Hévízi úton. Az első emeleti lakás nappalijában öt négyzetméteren berendezési tárgyak...

Orosz drón üldözte a német külügyminisztert – videók

Annalena Baerbock német külügyminiszter az orosz–ukrán háború második évfordulóján Ukrajnába látogatott. Odesszában további német támogatást ígért ukrán kollégájának....

Vérfürdő Bécsben: öt nőt öltek meg (18+)

Pénteken összesen öt erőszakos halált halt nő holttestére bukkant a rendőrség Bécsben két helyszínen. Egy 51 éves nő és...