22.2 C
Budapest
2022. augusztus. 11. csütörtök

Több százezres bírság jár Grófo temetéséért

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Szolnok — A helyszínen kegyeleti okból nem intézkedett a rendőrség, utólag büntetett.

A búcsúztatón jóval többen jelentek meg a megengedettnél, és maszkot sem viselt mindenki /Fotó: Varga Imre

A búcsúztatón jóval többen jelentek meg a megengedettnél, és maszkot sem viselt mindenki /Fotó: Varga Imre

Ahogy az sejthető volt, nem úszta meg büntetés nélkül Kis Grófo édesapja temetését. Mint arról a Blikk is beszámolt, a múlt szombaton helyezték örök nyugalomra a szolnoki temetőben Grófót, azaz idősebb Kozák Lászlót, aki koronavírus-fertőzés következményeként hunyt el. Az autentikus roma hagyományoknak megfelelő szertartásra több százan érkeztek az ország minden tájáról, hiszen a muzsikus nagy tiszteletnek örvendett, ám a hatályos járványügyi szabályok értelmében ötvennél többen nem lehettek volna a búcsúztatón.

A rendőrség kegyeleti okoból akkor nem intézkedett, ám később kiszabta a bírságot.

„Nem tartotta be a védelmi intézkedéseket a Grófo művésznéven ismertté vált idősebb Kozák László temetését végző szolgáltató, ezért pénzbírsággal sújtották”

– tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

Grófo fiai (balra Gyémi, jobbra Kis Grófo) számolhattak az érkező bírsággal /Fotó: Varga ImreGrófo fiai (balra Gyémi, jobbra Kis Grófo) számolhattak az érkező bírsággal /Fotó: Varga Imre

A szóvivő a bírság mértékét nem ismertette, ugyanakkor hangsúlyozta: a temetés ideje alatt a rendőrök kegyeleti okból – a szükségesség és arányosság elvét is figyelembe véve –, tekintettel az egyházi szertartásra is, a gyászolókkal szemben nem intézkedtek.

A november 11-ével életbe lépett kormányrendelet értelmében a temetésen jelen lévők száma nem haladhatja meg az ötven főt, ám ennél jelentősen többen jelentek meg a szombati szertartáson, amelynek során végső búcsút vettek a zenésztől. A kormányrendelet rögzíti azt is, hogy ennek a védelmi intézkedésnek a betartatásáról a rendezvény szervezője, illetve a rendezvény helyszínéül szolgáló intézmény vagy helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni.

Amennyiben ezeket megszegik, a rendelet értelmében 100 ezertől 1 millió forintig terjedhet a pénzbírság.

Kerestük Kis Grófót, hogy megtudjuk, mit szól a döntéshez, illetve kifizeti-e ő a büntetést, ám eddig nem értük el.

Grófo, azaz idősebb Kozák László december elején hunyt el a koronavírus szövődményei miatt /Fotó: Varga ImreGrófo, azaz idősebb Kozák László december elején hunyt el a koronavírus szövődményei miatt /Fotó: Varga Imre

Hintó vitte a koporsót

Pompás temetést kapott idősebb Kozák László, akinek fehér selyembe tekert üvegkoporsóját vörös szőnyegen négylovas hintó húzta a kriptájáig, amelybe különleges hangszerét, kedvenc székét, ételt és italt is temettek a szerettei.

A mintegy négyórás búcsúztatón több százan vettek részt.

Itt a rendőrség közleménye:

Gál Kristóf közölte: a rendőrség a járványügyi szabályok betartásának ellenőrzése során megállapította, hogy a rendezvény szervezője – jelen esetben a temetkezési szolgáltató – a vonatkozó kormányrendelet előírásainak nem tett eleget, ezért közigazgatási hatósági eljárás keretében a védelmi intézkedések be nem tartása miatt a szolnoki rendőrkapitányság pénzbírságot szabott ki.

A szóvivő a bírság mértékét nem ismertette. Ugyanakkor hangsúlyozta: „a temetés ideje alatt a rendőrök kegyeleti okból – a szükségesség és arányosság elvét is figyelembe véve –, tekintettel az egyházi szertartásra is, a gyászolókkal szemben nem intézkedtek”.

A november 11-én életbe lépett kormányrendelet értelmében a temetésen jelenlévők száma nem haladhatja meg az ötven főt. A kormányrendelet rögzíti azt is, hogy ennek a védelmi intézkedésnek a betartatásáról a rendezvény szervezője, illetve a rendezvény helyszínéül szolgáló intézmény vagy helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni.

A december 3-án 49 éves korában koronavírus okozta szövődmények következtében elhunyt Kozák Lászlót négylovas hintóval kísérték az utolsó útjára.

Mint megírtuk, tucatnyi biztonsági emberrel, kordonokkal próbálták a több száz fős gyászoló tömeggel betartatni a járványügyi szabályokat, ami lehetetlen küldetés volt. A meghatározott ötven embernél jóval többen kísérték utolsó útjára idősebb Kozák Lászlót, a közkedvelt muzsikust. Az ország különböző szegleteiből érkeztek a gyászolók, százak siratták a folklór mesterét.

blikk

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Nem jött össze a bravúr, a Qarabag megérdemelten verte a Fradit a BL-selejtezőben 3:1-re – fotók

A Ferencváros 3-1-es vereséget szenvedett az azeri bajnok Qarabag csapatától. Ezen a meccsen a védelmi hibák sorozata hozta...

83 ezer család számára hatalmas segítség a kamatstop

A kamatstop hatása pedig az emelkedő hozamkörnyezetben egyre jelentősebb A BUBOR mutató értéke ugyanis a magas infláció és az...

Az ukránok magukra vállalták a krími légibázis felrobbantását

Azonban az homályba borul, hogy ezt milyen katonai eszközökkel vitték véghez. Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden nagy robbanás történt egy...

Ezért nem érdemes üzemanyagot bespájzolni otthon

Az átlagos forgalomhoz képest az elmúlt nagyjából egy hétben jelentősen megnövekedett a benzinleszívó csövek forgalma. Ebben mintegy 200...
facebook