Kezdőlap Főhírek Külföld Több száz lázadó vonult ki Homszból (Videó)

Több száz lázadó vonult ki Homszból (Videó)

A szíriai rezsim elleni lázadás fellegvárában, Homszban újból esélyt kapnak a hétköznapok.

Több száz lázadó vonult ki Homszból

A hajdan egymilliós nagyvárosból kivonulnak az ellenzéki fegyveres csoportok, és velük tart több száz civil is.

Az első szerdai fuvarokkal körülbelül 750 meber kelt útra Homszból a lázadók ellenőrizte Hama és Idlib tartományok felé.

A kormányhadsereg és a lázadók tűzszüneti megállapodása megfigyelők szerint utóbbiaknak kedvez, mert nem egy csapásra kell föladniuk a várost, és minimális létszámban maradhatnak is az eddig megszállt negyedben.

A tartományi kormányzó arról beszélt az újságíróknak szerdán, hogy körülbelül 300 fegyveres és 100 család hagyja el estig a várost. Nagyjából 400 nő és gyerek van köztük, és mennek velük olyan civilek is, akik nem családtagok.

Diplomaták szerint ez volna a megoldás, vagyis sok-sok helyi tűzszünettel lehetne véget vetni a több mint négy éve folyó véres polgárháborúnak.

A nemzetközi közösség Bécsben tárgyalt ősszel a szíriai polgárháború befejezésének lehetőségéről.

A békéltetés keretében Szaúd-Arábia a szíriai ellenzéki csoportok konferenciájának ad otthont a héten.

2011 tavasza óta 250 ezernél is többen haltak meg, és legalább 11 millióan váltak földönfutóvá Szíriában, amely mostanra a polgárháborúban megerősödött egyik szunnita terrorszervezetnek, a magát Iszlám Államnak nevező dzsihadista hadseregnek is fészke lett.

Így aztán a rezsim haderege és a lázadók közötti összecsapások mellett a lakosságnak el kell viselnie a terrorellenes nemzetközi koalíció bombázását és a terroristák brutális akcióit is.

 

Forrás: euronews

Exit mobile version