20.6 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Több száz civil lakos halt meg Harkovban, amiután Moszkva fokozta a nyomást, tüzérséggel támadta Harkov lakónegyedeit…. – képek, videók

Dátum:

Megosztás:

Egyre hevesebb harcok folynak Ukrajnában, az orosz csapatok minden oldalról támadnak, de az ukrán védők ellenállása is folytatódik.

Oroszország láthatóan egyre keményebb eszközökhöz nyúl: hétfőn már tüzérségi támadást indítottak Harkov lakónegyedei ellen, amely számos civil életet követelt.

Erős rakétatámadás Harkov ellen

Legfrissebb hírek a háborúról..

Minden eszközzel, akár a civil lakosság életének kioltásával is, de az oroszok el akarják foglalni Ukrajna második legnagyobb városát, Harkovot!

külföld,háború,orosz agresszió,Putyin,gátolások,Google,YouTube,visszautasítás,hirdetések,blokkolás,hirdetések blokkolása,megrendelések visszautasítása,orosz állami televízió,Ukrajna,áldozat,ukrán inluenszerek,TikTok,előny,információk,hadállás,előrenyomulás,Kijev,támadás,gyermekek,családok,halál,háborús bűnök,portfolio,mti,reuters,twitter,kedd,friss hírek,erős nyomás,EU,USA,NATO,támogatás,fegyverszállítmányok,Erdogan,tengeri hadműveletek,veszély,Európa,Moldova,Grúzia,Kína,evakuáció,részletek,képek,videók,Hirmagazin.eu

Erős rakétatüzérségi tűz alá került Harkov, a második legnagyobb ukrán város. Napközben már visszavertek az ukránok egy kisebb támadást a térségben, de úgy néz ki, most indul csak igazán meg a fontos iparközpontért vívott csata.

Legfrissebb hírek a háborúról..

Ma nap közben több, kisebb támadás is volt Harkov körül, melyet az ukrán haderő visszavert.

Grad rakétatüzérséggel bombázzák az oroszok a várost, ráadásul úgy tűnik, szabályos össztűz alá került a település.

A lakosság egy része a menekülés közben az utcákon lelte halálát, egy másik részük, szerencsésen, a tüzérségi tűz elől a metrókba menekült.

Az orosz haderő szinte teljesen körbevette már a várost, az ukrán védők azzal próbálnak védekezni, hogy felrobbantották az Oszkol folyó felett áthaladó hidat Szenkovo településnél (ráadásul pont akkor, amikor egy jármű áthaladt rajta).

Az ilyen intenzív tüzérségi tűz jellemzően átfogó támadás előjele. Célja, hogy demoralizálja és fedezékbe kényszerítse egy adott térség védekezőit az eszközök és élőerő pusztítása mellett.

Könnyen lehet, hogy ma éjjel, hajnalban lesz az oroszok fő offenzívája Harkov és Kijev ellen is.

A főváros bevételére pedig jelentős erőt indítottak útnak, hatalmas orosz páncélos konvoj ért Kijev közelébe. Míg Vlagyimir Putyin a harctéren fokozza a nyomást, a világ országai korábban soha nem látott szankciókról döntöttek és döntenek folyamatosan, amellyel az orosz gazdaságot döntenék romba.

Ilyen körülmények között került sor az első hivatalos tárgyalásokra az orosz-ukrán delegáció között, amely az előzetes várakozásoknak megfelelően áttörés nélkül ért véget, de nyitva hagyta az ajtót az újabb körös egyeztetések előtt.

A legfontosabb tudnivalók az elmúlt órák történéseivel kapcsolatban: 

1. Vlagyimir Putyin készültségbe helyezte az orosz nukleáris elrettentő erőket.

2. A lépésre reagálva az ukrán vezetés szinte azonnal megállapodott az előfeltételek nélküli tárgyalások megkezdéséről. Az egyeztetések első köre áttörés nélkül zárult hétfőn.

3. A Nyugat korábban soha nem látott szankciós csomagról döntött, amely olyan súlyos elemeket tartalmazott, mint több orosz bank SWIFT-rendszerről történő leválasztása, vagy éppen az orosz légitársaságok EU-ból történő kitiltása. A legmesszebbre eddig Kanada merészkedett, amely betiltotta az orosz kőolajimportot. Ezzel egy időben megkezdődtek a fegyverszállítások Ukrajnának.

Legfrissebb hírek a háborúról..

4. A határozott nemzetközi fellépésre és az ukrán védők egyre elszántabb ellenállására reagálva Moszkva fokozta a nyomást, tüzérséggel támadta Harkov lakónegyedeit, amely rengeteg civil áldozatot követelt.

5. Az ukrán főváros körüli harcok is egyre hevesebbek, Kijev külvárosát hatalmas robbanás rázta meg hétfőn.

6. Hatalmas orosz páncélos konvoj ért Kijev közelébe. A korábbi műholdfelvételek mintegy 64 kilométeres menetoszlopról számoltak be, amely több száz páncélozott járművet, harckocsit, vontatott tüzérséget és logisztikai támogató járművet tartalmazott.

7. Törökország bejelentette, lezárja a Fekete-tengert minden hadihajó előtt.

8. Magyarország nem engedi át az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat a területén, határait viszont nyitva tartja az egyre nagyobb számban érkező ukrán menekültek előtt, akiknek minden humanitárius segítséget megad.

Legfrissebb hírek a háborúról..

Oroszország kitiltotta a svájci repülőket a légteréből

Az orosz légügyi hatóság megtiltotta a Svájcban bejegyezett repülőgépek számára Oroszország légterének használatát. Ez a válasza az oroszoknak arra, hogy Svájc bejelentette, alkalmazni fogja az EU-s szankciókat. (CNN)

Repüléstilalmi zónát követel a NATO-tól az ukrán parlament

Arra hivatkozva, hogy Ukrajnában számos atomerőmű üzemel, az ukrán parlament arra kérte „külföldi barátait” – vagyis a NATO-országokat, NATO-barát országokat, hogy vezessenek be repüléstilalmi zónát Ukrajna felett.

Tokió továbbra is elutasítja az atomfegyvereket

Tokió nem kezd nukleáris megosztásról szóló tárgyalásokba az Egyesült Államokkal, Japán továbbra sem gyárt atomfegyvereket, a területén pedig nem engedi őket tárolni – szögezte le kedden Kisi Nobuo védelmi miniszter.

A tárcavezető újságírók előtt emellett kizárta azt is, hogy japán repülőgépek vészhelyzet esetén, akár békeidőben amerikai nukleáris fegyvereket szállítsanak. (MTI)

Legfrissebb hírek a háborúról..

Már 350 ezer ukrán menekült érkezett Lengyelországa

A lengyel belügyminiszter-helyettese kedden arról adott tájékoztatást, hogy az orosz támadás múlt heti kezdete óta mintegy 350 ezer ember lépett be Ukrajnából Lengyelországba. (The Guardian)

Fellélegezhetnek valamelyest a befektetők, de így is eséssel indulhat a nap

Az elmúlt hetekben elsősorban az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatos hírek határozták meg a piaci hangulatot, tegnap a negatív híráram mellett jelentős esést lehetett látni a tőzsdéken, részben az orosz bankok elleni szankciók miatt elsősorban a bankpapírokat büntették a befektetők, illetve az olyan vállalatok részvényeit, amelyeknek van kitettsége Oroszországban. Mindezek után az ázsiai tőzsdéken már úgy látszott, hogy valamelyest fellélegeztek a befektetők, hiszen jellemzően emelkedtek a vezető indexek, és az előjelek alapján az látszik, hogy az európai tőzsdéken is csak mérsékelt eséssel indulhat a nap.

Herszon utcáin már megjelentek az orosz katonák

Legfrissebb hírek a háborúról..

Az ukrán állami média korábban azt jelentette, hogy a déli Herszon város ostroma is elkezdődött. A Twitteren több videó is kering arról, hogy már meg is jelentek az orosz katonák a város utcáin.

https://twitter.com/YWNReporter/status/1498469970648387588?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1498522379450044419%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es3_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.portfolio.hu%2Fglobal%2F20220301%2Fputyin-az-ukran-hadsereget-zuzna-szet-a-nyugat-az-orosz-gazdasagot-dontene-romba-itt-vannak-a-legfontosabb-hirek-kedden-529903

Legfrissebb hírek a háborúról..

Mariupolt körbezárták az orosz csapatok

A Mariupol eseményeket a következő napok valószínűleg kiemelt figyelem övezi majd. Úgy tűnik, az ottani ukrán erőket a Donbász és a Krím felől érkező orosz erők bekerítették, amely nagyon súlyos városi összecsapásokhoz vezethet.

https://twitter.com/i/status/1498539337620893701

 

A britek szívesen fogadják az ukrán menekülteket a munkaerőpiacukon

A brit belügyminiszter szerint százezer ukrán állampolgár telepedhet le Nagy-Britanniában családegyesítés révén. Priti Patel a londoni alsóháznak küldött, a tárca által hétfő este ismertetett tájékoztatásában közölte: a brit kormány

MINDEN BRIT ÁLLAMPOLGÁRNAK, ÉS MINDENKI MÁSNAK IS, AKI TÖRVÉNYESEN TELEPEDETT LE NAGY-BRITANNIÁBAN, LEHETŐSÉGET NYÚJT ARRA, HOGY UKRAJNÁBAN ÉLŐ KÖZVETLEN HOZZÁTARTOZÓIT NAGY-BRITANNIÁBA HOZASSA.

Patel szerint ez az intézkedés önmagában százezer ukrán állampolgárnak teszi lehetővé, hogy menedékre leljen, munkát vállalhasson és igénybe vehesse a közszolgáltatásokat Nagy-Britanniában. A brit belügyminiszter közölte: a kormány lehetővé tette azt is, hogy a brit állampolgárok Ukrajnában élő közvetlen rokonai, akiknek vízumra van szükségük a nagy-britanniai beutazáshoz, az ukrajnai Lvivben kialakított ideiglenes elfogadóhelyen, illetve a Magyarországon, Lengyelországban, Moldovában és Romániában működő brit vízumosztályokon is beadhatják Nagy-Britanniába szóló vízumkérelmüket.

A brit belügyminiszter hozzátette: a brit kormány az érintett ukrán állampolgárok esetében enyhítette a bevándorlási törvényben előírt angol nyelvismereti követelményeket és a letelepedéshez szükséges javadalmazási minimumot is.

A brit kormány mindemellett legalább 2022 decemberéig meghosszabbítja azoknak az ukránoknak a tartózkodási engedélyét, akik átmeneti munkavállalási engedéllyel dolgoznak a brit gazdaság bizonyos szektoraiban.

A brit EU-tagság megszűnése után a brit kormány új bevándorlási szabályozást honosított meg, amely főleg a szakképzettség és az angol nyelvtudás alapján pontozásos kritériumrendszert alkalmaz a külföldiek nagy-britanniai letelepedési és munkavállalási kérelmeinek elbírálásához, függetlenül attól, hogy a kérelmezők az Európai Unióból vagy máshonnan érkeznek.

A lépés hozzájárult ahhoz, hogy egyre nagyobb a munkaerőhiány a brit gazdaság egyes szektoraiban. (MTI/Portfolio)

Orosz-ukrán háború: éjjel is folytatódott Kijev és Harkov heves ostroma

Az orosz hadsereg Ukrajna elleni háborújában hétfőn éjjel is folytatta a főváros, Kijev és a keleti Harkiv ostromát, még ha kisebb intenzitással is, mint napközben, valamint műholdképek tanúsága szerint egy több mint 60 kilométer hosszú orosz katonai járműoszlop tartott Kijev felé – jelentették hírügynökségek.

Legfrissebb hírek a háborúról..

Lengyelországba és Észtországba látogat kedden Boris Johnson

Johnson utazását a Downing Street tájékoztatása szerint az indokolja, hogy a két országot kiemelten érinti a jelenlegi ukrajnai válság.

Nagy-Britannia és a két kelet-európai ország egyaránt olyan értékeket vall, amelyek védelme most fontosabb, mint eddig bármikor, a humanitárius helyzet ugyanakkor romlik

– idézte a kormányfő nyilatkozatát a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője.

Johnson hozzátette: Nagy-Britannia külföldi szövetségeseivel együtt továbbra is maximális nyomást fejt ki Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjére, annak érdekében, hogy Putyin érezze ukrajnai cselekedeteinek következményeit.

Boris Johnson Lengyelországban Mateusz Morawiecki kormányfővel találkozik. A Downing Street szerint a látogatás célja a Közép-Európának nyújtott brit pénzügyi és diplomáciai támogatás megerősítése, mivel ez a térség humanitárius válság kilátásával kénytelen szembenézni.

Johnson Észtországban Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral együtt az ott állomásozó brit katonai kontingens tagjaival találkozik. Tárgyal emellett Kaja Kallas észt miniszterelnökkel és Alar Karis államfővel, mindenekelőtt az európai biztonság és stabilitás kérdéseiről – közölte kedden a Downing Street szóvivője.

Nagy-Britannia nemrégiben 350 katonát vezényelt Lengyelországba, és megkezdte az Észtországban állomásozó, eredetileg 900 fős brit katonai kontingens létszámának megkétszerezését is. (MTI)

Kína megkezdte állampolgárai evakuálást

Kína ukrajnai nagykövetsége bejelentette, megkezdték állampolgáraik evakuálását az országból – írja a The Guardian.

Legfrissebb hírek a háborúról..

Súlyos tüzérségi csapás ért egy katonai támaszpontot

Több mint 70 ukrán katona meghalt, miután az orosz tüzérség csapást mért egy katonai támaszpontra a Harkov és Kijev között fekvő Ohtirka városában.

Újra kialakulnak a hidegháborús frontvonalak, de Vlagyimir Putyin egyedül maradt

Az egyre feszültebb orosz–ukrán háborúban egyre inkább újjáéledni látszik a hidegháborús szembenállás, miután a Nyugat súlyos szankciókkal sújtotta Moszkvát, Ukrajnát pedig most már az Európai Unió egésze is nyíltan fegyverekkel támogatja. Az észak-amerikai és nyugat-európai országokhoz csatlakozott a semlegességére eddig kényes Svájc, Japán, Dél-Korea, Szingapúr és Ausztrália is. Kína egyelőre vonakodó álláspontot foglal el: sem el nem ítéli, sem látványosan nem támogatja Oroszországot. Peking lépéseit mindenki árgus szemekkel figyeli, mert sokan aggódnak, hogy a kommunista ország a zavaros helyzetet akár Tajvan elfoglalására is kihasználhatja. Vlagyimir Putyin Oroszországa közben látványosan elszigetelődött a nemzetközi térben: az ukrajnai háborúban jobbára csak az általa megmentett fehérorosz diktátor, Aljakszandr Lukasenka támogatja.

Heves harcok Ukrajnában, eredménytelen a béketárgyalás – Itt vannak a legfontosabb hírek hétfőn

Az orosz erők minden oldalról támadják Ukrajnát, de az ukrán védők ellenállása is folytatódik. Az Európai Unió tagállamai, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada a hétvége folyamán megállapodtak arról, hogy több orosz bankot is elzárnak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszertől. Vasárnap délután Vlagyimir Putyin súlyos döntést hozott: elrendelte a katonai parancsnokságnak, hogy helyezzék készenlétbe a nukleáris elrettentő erőket. Ukrajna kijelentette, kész előfeltételek nélkül tárgyalni Oroszországgal.

Legfrissebb hírek a háborúról..

Az EU időközben bejelentette, hogy egységesen fegyvereket, többek közt vadászgépeket fog vásárolni Ukrajnának. Josep Borrell az Európai Unió külügyi főképviselője arról is beszélt, hogy félő: Oroszország nem áll meg Ukrajna elfoglalásánál, hanem Grúzia és Moldova is sorra kerülhet. Folynak a tárgyalások az orosz és az ukrán fél között: az ukránok azonnali tűzszünetet és az orosz csapatok kivonulását követelik. Oroszország 36 ország repülőjáratait tiltja ki a légteréből, többek közt Magyarországét is – írja több orosz híroldal. Míg Horvátország bejelentette, hogy fegyvereket küld, Magyarország nem engedi át a területén az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a Reuters szerint. Az orosz tüzérség tüzet nyitott Harkov lakónegyedeire, rengeteg a civil áldozat.

Megindul a vizsgálat: háborús bűnöket követtek el az Ukrajnában?

Karim AA Kham QC, a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze jelentette be hétfőn, hogy úgy döntött: vizsgálatot indít az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

70 harci repülőgépet kap Ukrajna az EU-tól

70 katonai repülőgépet kap az Európai Uniótól Ukrajna – jelentette be az ukrán parlament ma este.

Legfrissebb hírek a háborúról..

Törökország meglépte: lezárta a Fekete-tengert minden hadihajó előtt

Törökország minden ország hadihajója számára megtiltja az áthaladást a Fekete-tengeren a két tengerszoroson, a Boszporuszon és a Dardanellákon – jelentette be hétfő este Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

portfolio, mti, reuters, twitter, tiktok

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...