11.1 C
Budapest
2024. március. 1. péntek

Több mint egymillió euróval tartozik az Amerikai Védelmi Minisztérium a Szlovákiában állomásozó amerikai katonák ellátásáért, de nemcsak ott, máshol is jelentős összegeket eddig nem fizettek ki, vagy késve fizettek ki!

Dátum:

Megosztás:

Gondot jelent a fizetési kötelezettségek betartása a Szlovákiában szolgálatot tevő NATO-szövetségeseknek, a külföldi katonák ugyanis nem egyenlítik ki időben a szlovák fegyveres erők által kiállított számlákat.

2022 márciusától nemcsak hazai katonák, hanem a NATO-szövetségesek egységei is védelmezik Szlovákiát. A katonai szövetség az ukrajnai orosz invázióra reagálva hozta létre a nemzetközi hadtestet, amellyel megerősítették a NATO keleti szárnyának védelmét és ezáltal Szlovákia védelmi képességeit is. Az egység központja a szlovák katonai bázis, Lešť. Itt állomásoznak a cseh, szlovén, német, holland és amerikai egységek.

A több mint ezer külföldi katona hónapokig Szlovákiában állomásozik, mielőtt egy újabb csoport váltaná fel őket a rendszeres csere keretében.

A katonák ellátásáról – lakhatásáról, étkeztetéséről és a hadgyakorlatokról – a szlovák védelmi minisztérium gondoskodik.

A szolgáltatások árát rendszeresen kiszámlázzák a szövetségeseknek, amelyek saját államkasszájukból fedezik katonáik lakhatásának költségeit. Azonban kiderült, hogy nem minden egység egyenlíti ki időben a számlákat. Az állami költségkövetelések központi nyilvántartása szerint az amerikai védelmi minisztérium például rendszeresen késik a kifizetésekkel, és nagy összegekkel tartozik Szlovákiának. A nyilvántartásban azok az adósok szerepelnek, amelyek több mint 30 napi késedelmet halmoztak fel valamely állami intézménnyel szemben.

A kiképzőközpont által kiállított, kifizetésre váró számlák döntő része az amerikai egységeknek volt kiállítva. Az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága 130 ezer, míg az Egyesült Államok V Corps nevű egysége 1,1 millió euróval tartozik. A legfrissebb kárigény tavaly év végi, a legrégebbi 2017-es. A nyilvántartás szerint

az amerikai hadsereg több mint 1,2 millió euróval tartozik Szlovákiának, ez azonban nem tartalmazza sem a büntetéseket, sem a kamatokat.

A német hadsereg is hasonló helyzetben van, amely 172 ezer eurós adósságot halmozott fel.

Egyelőre nem aggódnak a szlovákok

A szlovák védelmi minisztérium tud a kintlévőségekről, de nem tart attól, hogy az ország elesne a pénztől. A tárca sajtóosztálya közölte, hogy az Egyesült Államok dolgozik az adósság törlesztésén. Ezt bizonyítja, hogy tavaly novemberben 22, összesen közel 951 ezer euró értékű számlát megtérített.

A számlák ennek ellenére szerepelnek a nyilvántartásban, ez azért lehet, mert a késedelmi kamatokat még nem fizették be. A tárca szerint több oka lehet a késedelemnek, például a külföldi pénzügyi intézkedések, valamint a személyzeti cserék és az ezzel összefüggő tevékenységek átadása.

A Szlovákiában állomásozó katonák maximális létszámát a pozsonyi parlament határozza meg, ez alapján legfeljebb háromezer külföldi katona tartózkodhat az országban. Jelenleg ezerszáz külföldi katona teljesít szolgálatot Szlovákiában.

KAPCSOLÓDÓ HANG

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Csak harmincezer távfűtéses lakás lehet most túlfűtött a fővárosban, de ott is van megoldás – hanganyag

A fővárosi távfűtés rugalmas, a megfelelő beállításokkal a külső hőmérséklethez igazítva biztosítja a megfelelő hőmérsékletet – mondta a...

Kikerült Alekszej Navalnij arcképe a Szabadság téri szovjet emlékműre – videók

A posztert kirakó aktivisták között sok a párhuzam az orosz és a magyar politikai helyzet között. Videó Egy Alekszej Navalnijra...

Ma este Silvester Stallone nagysikerű sorozata: Tusla királya (1-5. részek) – videók

Teljes film magyarul: Tusla királya 1 Tusla királya 2 Tusla királya 3 Tusla királya 4 Tusla királya 5 Kellemes szórakozást a filmekhez! Holnap a 6-9....

Omara Portuondo, a kubai zenei legendák egyike, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét – videó

Omara Portuondo, a kubai zenei ikon, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét. Bár pontos okokat nem...