2.7 C
Budapest
2022. november. 28. hétfő

Több mint 8 ezer koponyát őriznek az egykori kivégzőhelyen: a Csoeng Ek a kambodzsai népirtás emlékmúzeuma (18+)

Dátum:

Megosztás:

A kambodzsai kommunisták egykori kivégzőhelye a Csoeng Ek, mely ma emlékmúzeumként működik.

csoeng-ek-kambodzsa-aldozatok

A kambodzsai főváros, Phnompen szomszédságában kegyetlen tragédia emlékét őrzi a föld. A kétmilliós város melletti Csoeng Ek a Vörös Khmer mozgalom áldozatainak kivégzőhelye és temetője volt az 1970-es évek végén.

Kambodzsa egykor francia gyarmat volt, hosszú harcok és tárgyalások után 1953-ban vált független állammá. A vietnámi háborúban eleinte a semlegességet választották, ám egy puccsot követő belső ellenállások kezelésére a Vietkongtól kapott segítség miatt az amerikai támadások kereszttüzébe került. A megszállás időszakát követően erősödhettek meg a polgárháborús hangok, a Pol Pot vezette kommunista Vörös Khmer mozgalom az egyensúlyát vesztett ország fővárosába nyomulhatott, önkényesen kikiáltva a Demokratikus Kambodzsát. Ezt a történelem egyik legvéresebb diktatúrája követte.

Csoeng Ek, a népirtás múzeuma

A Vörös Khmer mozgalom célja a tökéletes agrárkommunizmus megteremtése volt, melynek nevében minden értelmiségit és nem khmer nemzetiségűt, a nyugattal feltételezett kapcsolatban állót, azaz a rendszerre veszélyesnek ítélt egyéneket haláltáborokba hurcolták. Az embereket – a gyermekeket is beleértve – arra kényszerítették, öljék meg szüleiket, társaikat, bizonyítva a hatalomhoz való hűségüket. Az uralom valóságos népirtást végzett, egyes becslések szerint egymillió, mások szerint az ország harmada áldozattá válhatott. A rezsimet végül Vietnám űzte el a kisebbségeik kivégzése miatt, ám a hegyekbe visszavonulva még 1996-ig aktívan harcoltak a katonai megszállókkal, akik 1989-ben vonultak ki az országból.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A vérengző diktátor fél évvel a halála előtt adott interjújában elmondta, úgy érzi, lelkiismerete tiszta, mindent a népért tett, csak a szükséges döntéseket hozta meg, a gyilkosságok végrehajtásáért pedig alacsonyabb beosztásúakat tett felelőssé. Bűneiért sosem vonták felelősségre, 1998-ban halt meg.

A szőrnyű képek itt!

Femina

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Az ORFK-t is elérte a rezsiválság: 129 rendőrségi épületet zárnak be

A fűtési szezon megkezdését követően 129 rendőrségi épületet bezártak, avagy a Belügyminisztérium a használatukat ideiglenesen korlátozta. „A rendőrségi területi...

Januártól megszűnhet a benzinárstop

A benzin árstop további fenntartásának egyre több feltétele lenne. Az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett a százhalombattai finomító folyamatos...

Miért vonattal ment Zelenszkijhez Novák Katalin? – Kulisszatitkok a különleges biztonsági intézkedésekről…

Szűk hálókocsiban zötyögött a belga miniszterelnökkel egy vonaton az ukrán fővárosba Novák Katalin. A TEK fegyveresei egyetlen percre...