30.8 C
Budapest
2022. június. 26. vasárnap

Több fronton támadják Olaszországot a szigorúbb bevándorlási szabályok miatt

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Nekiment az ENSZ az olasz kormány két nappal ezelőtt elfogadott, bevándorlással kapcsolatos szigorításának.

Ők továbbra is úgy látják, hogy az NGO-hajók “éhezés és háború elől menekülő embereket” mentenek a tengeren, így nem lehet bűnözőként tekinteni rájuk. Egyelőre úgy tűnik, hogy mások is arra biztatják a bevándorló-barát csoportokat, hogy ne tartsák be az új olasz törvényt: titokzatos támogatók már összegyűjtöttek – átszámítva – 1 milliárd forintot, amiből a civil hajókra kiszabott büntetést fizetik majd – közölte az M1 Híradója.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

Emberekkel zsúfolt halászcsónak közelítette meg a szicíliai Agrigento fehér szikláit, a Punta Biancát. Az M1 Híradójában bemutatott felvételeket egy olasz környezetvédő csoport készítette kedden reggel. A bárka a part közelében megállt, majd 40-45 illegális migráns leugrott a sekély vízbe. A parton kisebb csoportokba verődve szétszóródtak és eltűntek.

Az olasz hatóságok nem vették észre a hajót, és az is csak a véletlen műve, hogy valaki mindezt lefilmezte. Ritkán, de így is érkeznek migránsok Olaszországba.

A legtöbb illegális bevándorlót azonban civil szervezetek hajói szállítják az olasz partokhoz. Ezért az elmúlt egy évben a római kormány

jelentősen szigorította az NGO-hajók kikötését.

A héten megszavazott új jogszabály célja pedig az, hogy teljesen lezárja ezt a fajta migrációs csatornát. Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom nevű kormánypárt vezetője úgy nyilatkozott, a törvénycsomag véget vet az olasz tengereken a migránsokat statisztaként felhasználó civil szervezetek show-műsorának.

Korábban Matteo Salvini is nagy politikai játszmáról beszélt, amit az NGO-k indítottak az olasz kormánnyal szemben, tehát az olasz kormány mindkét pártja úgy látja, nem mentési műveletekről van szó, hanem az embercsempészekkel való összejátszásról – mondta az M1 római tudósítója.

A hétfőn elfogadott jogszabály értelmében az Olaszországban, migránsokkal a fedélzetükön kikötő civil hajók kapitányát 150 ezertől egy millió euróig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják, a hajót az olasz hatóságok lefoglalhatják, és egy idő után állami tulajdonnak nyilváníthatják. A kapitány ráadásul háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetést kockáztat, ha nem engedelmeskedik az olasz hatóságoknak.

A legújabb szigorítás azonban nem érte felkészületlenül a civil szervezeteket.

Az Il Giornale olasz napilap arról számolt be, hogy a francia SOS Mediterranée nevű NGO rejtélyes támogatói segítségével 3,5 millió eurót – átszámítva durván 1 milliárd forintot – különített el a bírságok kifizetésére. Sőt, hétfőn bejelentették, hogy a svájci Orvosok Határok Nélkül segélyszervezettel együtt a norvég Ocean Viking nevű hajón Marseille-ből újraindítják műveleteiket a Földközi-tengeren.

Az olasz szigorítással nem ért egyet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága: szerintük az emberéleteket mentő humanitárius szervezetek tagjait nem lehet bűnözőkként kezelni. Az Európai Bizottságnak is fenntartásai vannak a törvénnyel kapcsolatban.

A Földközi-tengeren eközben érezhetően

felerősödött az embercsempészekkel együttműködő NGO-hajók tevékenysége.

Az Open Arms nevű spanyol civil szervezet hajóján jelenleg 121, Líbia partjainál a hajójukra vett migráns tartózkodik. Miután Olaszország és Málta elutasította a partra szállási kérelmüket, most a nyílt tengeren arra várnak, hogy Spanyolország vagy Franciaország adjon nekik zöld utat, és ott tehessék partra a bevándorlókat – közölte az M1 Híradója.

m1

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Órák kérdése, és hivatalosan fizetésképtelen lehet Oroszország

Órák választhatják el Oroszországot a fizetésképtelenségtől, amely már a háború kitörése óta fenyegeti Moszkvát – írja a Bloomberg. Vasárnap este...

Élőhírek Ukrajnából – youtube videó

Robbanások a Rivne régióban található Sarnyban: halottak és súlyosan megsérültek. Három ember meghalt, négyen - a kórházban, ketten...

Ingyen nyaraltat 3200 családot Mészáros Lőrinc: 200 millió forintot jótékonykodik el

A nehéz helyzetben élő családok megsegítésére, amelyben évek óta élen járnak a magyar tulajdonú Mészáros Csoport cégei. A korábbi...

Afganisztánban hatalmas földrengés volt, ezrek haltak meg, tízezrek váltak hajléktalanná, és senki nem segít nekik.. – Hol itt az igazság?

Németország egymilliárd euróval segíti az ukrán költségvetést, de ha úgy vesszük, az egész világ segít Ukrajnának, de az...