3.6 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

Több dolog miatt is szokatlan a mostani orosz-fehérorosz hadgyakorlat

Dátum:

Megosztás:

Az ütőképes egységeket az ukrán határ közelében tartják, ráadásul szokatlanul sokan vesznek részt a gyakorlaton. Átfestett járművek, előre be nem jelentett hadi egységek és még számos különleges körülmény miatt gyanús is lehet ez a gyakorlat – mondta Rácz András.

Tíznapos közös hadgyakorlatot tart Oroszország és Fehéroroszország: a hidegháború óta nem volt ilyen volumenű hadgyakorlat orosz részvétellel fehérorosz földön – mondta az InfoRádiónak Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének kutatója.

Meglepően rövid idővel a február 10-én kezdődő gyakorlat előtt hozták nyilvánosságra a felek, hogy közös hadgyakorlatot terveznek.

“A gyakorlat keretét az orosz-fehérorosz úgynevezett szövetségi állam adja: ez egy elég különleges nemzetközi szervezet a két ország között, aminek van egy katonai-védelmi dimenziója. Rendszeresen tartanak közös hadgyakorlatokat, ebben önmagában nem volna különösebben semmi meglepő – ami mégis különlegessé teszi ezt a gyakorlatot, az egyrészt a nagyságrendje.

A hadgyakorlat keretében 30 ezer orosz katonát vezényelnek Fehéroroszország területére, ez nagyobb orosz csapattelepítés az országban, mint a hidegháború óta bármikor.

Emellett vannak egyébként olyan elemei is ennek a gyakorlatnak, amik eltérnek egy hagyományos hadgyakorlat sémáitól” – mondta el Rácz András.

A gyakorlat bejelentésekor meghatározták, hogy melyik gyakorlótereken és melyik repülőtereken fog zajlani ez gyakorlat. Ezek a létesítmények döntően Fehéroroszország középső és nyugati részében helyezkednek el, az országba vezényelt orosz erők közül a legütőképesebb egységek azonban máshol vannak a szakértő tudomása szerint, méghozzá Fehéroroszország délkeleti területén, ami nagyon-nagyon közel van az ukrán határhoz és hivatalosan nem is része a hadgyakorlat területének.

“Számos olyan orosz egység is érkezett Fehéroroszországba, amely az eredeti információk szerint nem a hadgyakorlat része, ezek most mégis ott vannak. Érdekes továbbá, hogy video felvételek bizonyítják,

egyes orosz egységek lemázolják a járműveiken lévő jelzéseket,

vagy hogy olyan helyekre vezényeltek például nagy hatótávolságú tüzérségi eszközöket, ahol nincsen tüzérségi gyakorlótér, viszont ez is közel van ukrán határhoz. Rengeteg kérdőjel van a gyakorlat körül; a legfontosabb a mérete, illetőleg az, hogy a legütőképesebb erők nagyon közel vannak az ukrán határhoz” – mondta el Rácz András. További érdekes momentum, hogy a Fehéroroszországba vezényelt 30 ezer katona messziről, Oroszország távol-keleti katonai körzetéből lett átmozgatva.

Breszt régió, 2022. február 10. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videofelvételről készült képen az orosz légierő két Tu-22M3 hadászati bombázó repülőgépe járőrözik Fehéroroszország légterében 2022. február 10-én. Az orosz és a fehérorosz fegyveres erők Szövetségesi Eltökéltség-2022 kódnéven kezdtek közös hadgyakorlatot. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a hadgyakorlat célja a külső agresszió elrettentésének és visszaverésének gyakorlása védelmi művelet keretében, valamint a terrorizmus elleni küzdelem és a Szövetségi Állam érdekeinek védelmében. MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videofelvételről készült képen az orosz légierő két Tu-22M3 hadászati bombázó repülőgépe járőrözik Fehéroroszország légterében, a Breszt régióban 2022. február 10-én. Az orosz és a fehérorosz fegyveres erők Szövetségesi Eltökéltség-2022 kódnéven kezdtek közös hadgyakorlatot, ami február 20-ig tart. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a hadgyakorlat célja a külső agresszió elrettentésének és visszaverésének gyakorlása védelmi művelet keretében, valamint a terrorizmus elleni küzdelem és a Szövetségi Állam érdekeinek védelmében. MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

 

Rámutatott: a gyakorlat jelentős mértékben élezi tovább az ukrán-orosz konfliktust, mivel ennek köszönhetően már északi irányból is potenciális fenyegetéssel néznek szembe az ukránok.

A szakértő szerint nem tudható, vajon Oroszországnak szándéka-e a diplomáciai megállapodás létrejötte.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott kép az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerrendszerről a fehéroroszországi Breszt régióban fekvő egyik gyakorlótéren 2022. február 10-én. Az orosz és a fehérorosz fegyveres erők Szövetségesi Eltökéltség-2022 kódnéven kezdtek közös hadgyakorlatot. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a hadgyakorlat célja a külső agresszió elrettentésének és visszaverésének gyakorlása védelmi művelet keretében, valamint a terrorizmus elleni küzdelem és a Szövetségi Állam érdekeinek védelmében.

kép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

“Nagyon-nagyon intenzív diplomácia együttműködés zajlik Oroszország és nyugati országok között, de közben azt látjuk, hogy Oroszország zavartalanul folytatja katonai erőinek összevonását Ukrajna nyugati, déli és immár Fehéroroszország bevonásával Ukrajna északi határai mentén is. Én nem vagyok különösebben optimista, de természetesen remélem, hogy nincs igazam, és születik majd diplomáciai megoldás” – zárta szavait Rácz András.

Kapcsolódó hang
Orosz-fehérorosz hadgyakorlat – Rácz András

A hang itt érhető el!

Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Fotó:Russian Defense Ministry Press Service

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Oroszország kibertámadásokkal koordinálja az ukrajnai rakétázást: NATO-tagokat is veszélyeztethet ezzel – figyelmeztet a Microsoft

Katonai elemzők szerint az oroszok számára egy halvány esélyt jelent még az ukrán polgári infrastruktúra bombázásán kívül, hogy...

Figyelem! Győri rendőreink a lakosság segítségét kérik a képen látható gyermek megtalálása ügyében! – Oszd meg!

Győri nyomozóink a lakosság segítségét kérik az ismeretlen helyen tartózkodó gyermek megtalálásához. A Győri Rendőrkapitányság 08010-157/505/2022. körözési számon eljárást...

Magyarországra nem vonatkozik az EU-s kőolajársapka

Magyarország mentességet kapott a kőolaj árkorlátjára. Az Európai Tanács pénteki döntése szerint plafont határoznak meg az orosz kőolaj...

Ma este két romatikus film, Richard Gere és Kevin Kostner főszerepléseivel: Micsoda nő!; Üzenet a palackban; – videók

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...