16.1 C
Budapest
2023. március. 25. szombat

Több bányász eltűnt egy lengyelországi szénbányában

Dátum:

Megosztás:

Négy bányászt kimentettek, de hét társuk eltűnt, miután szombaton kisebb földrengés volt egy dél-lengyelországi bánya térségében – közölte Katarzyna Jablonska-Bajer, a Jastrzebie bányavállalat szóvivője.

Bánya Lengyelországban. Képünk illusztráció. (MTI/EPA/Maciej Kulczynski)

Jablonska-Bajer szóvivő szerint négy vájárt sikerült eddig a felszínre hozni, de hét társukkal, akik 900 méteres mélységben dolgoztak, elvesztették a kapcsolatot. Mint mondta, a mentést végzők nem tudnak lejutni hozzájuk a bányában mért magas metángáz-értékek miatt.

Hat bányászt kimentettek, de öt társuk eltűnt, miután szombaton kisebb földrengés volt egy dél-lengyelországi bánya térségében – közölte Katarzyna Jablonska-Bajer, a Jastrzebie bányavállalat szóvivője.  Korábban négy kimentett és hét eltűnt bányászról lehetett tudni.

Időközben azonban két sérült, de eszméleténél lévő vájárt ki fel tudtak hozni a földfelszínre. Kórházba szállították őket. A mentőegységek most a társaik felkutatásán vannak – mondta Jablonska-Bajer.

Sajtóértesülések szerint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök útban van a baleset helyszínére. A szóvivő korábban közölte, hogy a mentési munkálatok délelőtt fél tizenkettőkor indultak meg a Zofiowka szénbányában. Jablonska-Bajer szerint akkor négy vájárt sikerült a felszínre hozni, de hét társukkal, akik 900 méteres mélységben dolgoztak, elvesztették a kapcsolatot.

„Nem volt még ilyen erős földmozgás a bányában” – tette hozzá a szóvivő. Mint mondta, a mentést végzők nem tudnak lejutni hozzájuk a bányában mért magas metángáz-értékek miatt. A TVN24 televízió szerint a földmozgást a földfelszínen is érezni lehetett, néhány közeli épület is megremegett.

A szóvivő korábban még azt állította: van remény arra, hogy az eltűnt bányászok esetleg egy másik kijáraton keresztül távoztak. Később viszont módosította kijelentését, azt mondta, csak egy kiút van. A bánya Jastrzebie-Zdroj települése mellett fekszik a cseh határ közelében.

A szénbányászat Lengyelország egyik legfontosabb iparágának számít, a szén pedig az ország legfőbb energiaforrásának. A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint mintegy 65,8 millió tonna szenet termeltek ki a földből tavaly, 4,8 millió tonnával kevesebbet, mint 2016-ban.

Forrás: MTI

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Esti torna – videó

Egész héten tornásztunk, ma még lesz 16 perc, de a vasárnap szabad, .. holnap pihenünk! Átmozgató torna időseknek! -...

Esti mese – videó

Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról - videó   Hirmagazin.eu

Mai filmünk: Mark Wahlberg főszereplésével – Orvlövész – videó

Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) mesterlövész korábban a tengerészetnél szolgált, majd örökre hátat fordított a munkájának, miután árulás...

Azonnal frissítsd a Google Chrome-ot! Veszélyes hibákat találtak az alkalmazásban! A jelszavak is veszélyben lehetnek!

A Google figyelmeztetést adott ki a Chrome-felhasználónak, mert veszélyes biztonsági hibákat találtak a rendszerben. A szakértők összesen hét olyan...