12.2 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

Tízszer többet hoz a hamis gyógyszer, mint a drog

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 16 063047
2015. 06. 15. – 19:03
forrás: M1/Kosár

Az illegálisan forgalmazott pirulák nyomába indult az M1 fogyasztóvédelmi magazinja. Az ismeretlen eredetű fogyasztó és potencianövelő szerek, antidepresszánsok, hangulatjavítók gyártásában, terjesztésében Európában élen járunk.
Egy nemrég készült felmérés szerint a magyarok rengeteg gyógyszert szednek, többet költenek tablettákra, mint egészségügyi kezelésekre. De sajnos sokan nemcsak patikából vásárolnak. Több mint 300 000 ember rendel az internetről, vagy vesz különböző árusoktól ismeretlen eredetű gyógyszert. A leggyakoribb tabletták a fogyasztó, potencianövelő szerek, antidepresszánsok és hangulatjavítók, melyek gyártásában, terjesztésében Európában szintén élen járunk.

Egy bőröndnyi kis tasak…

A bátrabb terjesztők bőröndökben próbálják kicsempészni ezeket a szereket az országból. A repülőtéri vám- és pénzügyőrség videója az idei év egyik legnagyobb gyógyszer-lefoglalásáról készült: 30 ezer Rivotril, illetve 10 ezer Xanax tabletta került elő. Egy magyar állampolgárságú utas Stockholmba szeretett volna feladni egy bőröndnyi gyógyszert, de a röntgenes ellenőrzés során a pénzügyőrök észrevették, hogy valami gyanús a csomagban: nagyon sok volt az egyforma kis tasak. A lefoglalt gyógyszerek gyógyszergyárban előállított tabletták voltak, amelyek valahogyan kijutottak a gyárból vagy patikából. Arra már a nyomozás ad majd választ, hogyan kerülhetett egy ekkora mennyiség egy magánszemélyhez.

Gyógyszer az internetről

Néhány kattintással az internetről is rengeteg fajta gyógyszer beszerezhető. A többség e-mail címen keresztül tartja a kapcsolatot, és szinte azonnal válaszolnak is az érdeklődő levélre, és igyekeznek megnyugtatni, hogy valódi tablettákról van szó. Az illegálisan gyártott és terjesztett szerek iránti bizalom, sajnos, évről évre nő, miközben 99 százalék olyan gyógyszer, amit csak orvos írhatna föl, azaz csak megfelelő betegség esetén lehetne ezeket szedni – hívja fel a figyelmet Dr. Ilku Lívia, a Gyógyszerhamisítás Elleni Munkacsoport vezetője.

Figyelnek a patikusok is

Az ilyen hirdetéseket a gyógyszerészek is folyamatosan figyelik, és próbálják is letiltani. A csalásoknak úgy lehet elejét venni, hogy az ellátási lánc végpontjait ellenőrzik – mondja a szakember, aki azt gondolja, a patikák nagy része a jogszabályoknak megfelelően működik, ám, ha ilyen nagy mennyiségű gyógyszer juthat ki, talán mégis lehetnek köztük olyanok, amelyek visszaélhetnek a helyzetükkel.

Pirulák a pincéből

A rendőrség a nagyobb terjesztőket keresi. Ilyen például az a családi vállalkozás, melyre tavaly ősszel csaptak le Budapesten, és 170 ezer darab tablettát foglaltak le. A műsorban bemutatott felvételeken jól látszik, hogy pincében, ellenőrizetlen körülmények között folyt a gyártás. Az elmúlt tíz évben jelentősen megemelkedett az ilyen anyagokkal való visszaélés, illetve ezeknek a szereknek a forgalmazása, a tavalyi évben vizsgált 50 honlap eltűnt ugyan, de lett helyette 150 másik – mondja műsorban megszólaló rendőr alezredes.

Tízszer többet hoz, mint a kábítószer

A kábítószer-bűnözéshez, illetve az illegális kábítószer-kereskedelemhez képest tízszeres hasznot hoz ez a fajta gyógyszerhamisítás, ezért egyre többen a gyógyszergyártásra és -terjesztésre álltak át. A skandináv államokban például sláger a Magyarországról beszerzett nyugtató, leginkább azért, mert harmadáron megvásárolható, mint az ottani patikákban – mondja Dr. Csákó Ibolya.

Az utolsó szalmaszál

Vannak, viszont, akik még többet szeretnének keresni, így csillagászati áron próbálnak daganatos betegekre rásózni gyógyulást ígérő szereket. A végstádiumban lévő rákos beteg bízik abban, hogy megfelelő készítményt kap, ehhez képest hamis és/vagy nem megfelelően tárolt készítményhez jut – emeli ki Dr. Csákó Ibolya.

3-8 év

A lefoglalt gyógyszerek egy része az Országos Gyógyszerészeti Intézetbe kerül. Ez az a szakértői intézet, ahol bevizsgálják, mit is tartalmaz az adott készítmény. Az illegális gyógyszer-gyártók és -terjesztők 3-8 évig tartó börtönbüntetésre számíthatnak, de leginkább azzal lehet megállítani a terjeszkedésüket, ha a beteg nem ilyen helyről rendel. Magyarországon ugyanis csak a patikák árulhatnak online gyógyszert. A legális oldalak az az ÁNTSZ honlapján találhatók meg, persze, itt is csak olyan gyógyszereket találunk, melyek nem receptkötelesek.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este Sandra Bullock egyik utolsó filmjét vetítjük, a 2021-ben bemutatott megható drámát – Megbocsáthatatlan – videó

Teljes film magyarul: Megbocsáthatatlan Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you for...

Messi hatalmas botrányt okozott azzal, hogy nem lépett pályára sérülten – videó

Ez a legjobban a kínai focirajongóknak fájt! Videó Hirmagazin.eu

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert megoperálták, az operáció sikerült – videó

A rehabilitáció időszakában a parlamentben és a kormányüléseken Panyi Miklós államtitkár és miniszterhelyettes látja el a feladatait. Rövid közleményt...