13.9 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

Tízmilliókba került Kis Grófo apjának síremléke – Hónapokig épült a monumentális gránitkripta

Dátum:

Megosztás:

Másfél évvel ezelőtt hunyt el Kis Grófo szeretett édesapja, Nagy Grófo, azaz idősebb Kozák László.

Óriási csapás volt a család számára, hogy a koronavírus elvette tőlük a família fejét, így érthető, hogy szerettek volna méltó búcsút venni tőle és impozáns síremléket emeltek emlékére, amely információink szerint több tízmillió forintba kerülhetett.

A zenészt nemcsak a családja, a barátai és ismerősei gyászolták, a teljes roma társadalom nagy veszteségként élte meg a halálát. Bár a búcsúztató idején még tombolt a járvány, Grófo családja óriási temetést szervezett, szerették volna, ha mindenki le tudja róni a tiszteletét, a családfő földi maradványait a roma hagyományok szerint helyezték végső nyugalomra a szolnoki temetőben. Az ország minden pontjáról érkeztek a megemlékezésre.

A folklór zenész Nagy Grófot országszerte tisztelet övezte /Fotó: Varga ImreA folklór zenész Nagy Grófot országszerte tisztelet övezte /Fotó: Varga Imre

A folklór királyaként tisztelt zenészt fehér selyembe burkolt üvegkoporsóban, négylovas hintóval, vörös szőnyegen szállították az impozáns kriptához, fájdalmas út közel három órán át tartott.

Grófo mellé különleges hangszerét is eltemették a hatalmas, 4×4 méteres kriptába, kedvenc ruháival, szerettei fotóival. A kripta lezárásakor annyi fehér galambot engedtek a magasba, ahány évet élt a zenész. Kettőt maga Kis Grófo is röptetett. De nem csak a temetés sikerült királyira, hanem Nagy Grófo emlékhelye is: a monumentális gránit építményt már egy héttel a tragédia után elkezdte építtetni a család, és nem kis munka illetve pénz van benne.

Grófo üvegkoporsóját hintú szállította a kriptáig /Fotó: Varga ImreGrófo üvegkoporsóját hintú szállította a kriptáig /Fotó: Varga Imre

– Gyönyörű bézs-arany gránittal borították, aranyozott bútorelemekkel, kedvenc székével, virágtartókkal rendezték be – árulta el ekkor lapunknak Gáspár Győző, aki nem is sejthette, hogy a gyászoló család ennél is tovább emeli majd a szentély pompáját.

A kripta befejezéséhez ugyanis idő kellett, a végeredményhez pedig mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, de látva Kis Grofó és családja valamennyi tagja, végtelen tiszteletét, szeretetét és alázatát az egykori családfő felé kicsit sem meglepő, hogy több tízmilliós emlékhelyet építettek. A szolnoki temetőben azóta is csodájára járnak az emlékhelynek, amelyen Szűz Mária és Jézus szobra őrzi a zenész örök álmát.

– Nem szeretnék dicsekedni, így nem nyilatkoznék arról, hogy mennyibe került a kripta – mondta szűkszavúan lapunknak Kis Grófo.

Úgy tudjuk, több hónapon keresztül készült az impozáns emlékmű és meglehetősen költséges volt. Több temetkezési vállalatot, kripta építésére specializálódott szakembert is megkerestünk, de szinte senki nem akart nyilatkozni, ám mindannyian megjegyezték, gyönyörű lett a végeredmény. Egyetlen sírkőmester volt hajlandó elárulni néhány részletet a kriptával kapcsolatban, azonban ő is a neve elhallgatását kérte.

– Látszik, hogy hatamas munka van benne. Vagy sivakasi gold vagy brazil gold gránit az alap. A gránitot köbméterben mérik, ennek az anyagára minimum 20-30 millió forint volt, és akkor még ott van a munkadíj is. Általában a romák szoktak ilyen sírhelyeket emeltetni, a gránit pedig nagyon népszerű, hiszen akár száz évig is megőrzi a csillogását, időjárásálló, már az ókori Egyiptomban is előszeretettel használták. Az oszlopok tetején lévő feltehetően bronz szobrokkal együtt több tízmillió forintba kerülhetett az emlékhely emelése, gyönyörű munka, büszkék lehetnek rá – árulta el a szakértő lapunknak.

Kis Grófóék mélyen a szsebükbe nyúltak, amikor a kriptát emelték /Fotó: TV2Kis Grófóék mélyen a szsebükbe nyúltak, amikor a kriptát emelték /Fotó: TV2

Kis Grófo elmondta, édesapja pótolhatatlan űrt hagyott maga után. A fiatal zenész családjával együtt hetente egyszer kijár édesapja sírjához, rendszeresen takarítják, ellátják friss virággal. Az újdonsült családfő édesanyja ennél is sűrűbben látogatja elhunyt férjét a gyönyörű emlékhelyen.

– Nem lehet megszokni a hiányát, óriási veszteség a mai napig. Igyekszem azokat az értékeket, azt a kultúrát továbbadni, amit ő adott nekem. Nagy felelősség a nyomdokaiba lépni, ő volt a kulcspont a családban, és mindenki felnézett rá. Most bennem látja a családom az édesapámat – árulta el a zenész mély tisztelettel a hangjában.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Őrült sebességgel száguld egy forró gázbuborék a Föld közelében – videó

A Tejútrendszer középpontjában található fekete lyuk, a Sagittarius A* körül keringő „forró folt" nyomaira bukkantak a csillagászok az...

Forrnak az indulatok: Észak-Korea rakétát lőtt Japán fölé

A japán kormány figyelmeztetést adott ki, hogy a Hokkaidó szigetén élők vonuljanak fedezékbe a rakéta repülése alatt, illetve...

Megszólalt az “év igazoltatásán” átesett férfi – RTL-videó

Felrobbant az Internet egy videótól, amiről mi is hírt adtunk néhány napja. “Nem személy vagyok, hanem Ember”, hangzott el a férfitől Balatonszemesen,...

Luxus lesz a jogsi! Egy átlagos vagy nem jó tanulónak, akár 350-400 ezer Ft-ba is kerülhet! – Egyre kevesebb a tanuló

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vezetői engedélyt szeretne A jogosítvány megszerzése eddig sem volt olcsó mulatság, hiszen...