20.4 C
Budapest
2022. augusztus. 17. szerda

Tízmilliók vették célba a gazdag országokat

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Elsősorban helyi szinten kell kezelni a klímaváltozás negatív hatásait, a lokális közösségeket bevonva, mert csak így lehet konkrét eredményeket elérni

– minderről Calum T. M. Nicholson, a Cambridge Egyetem oktatója beszélt.

A Migrációkutató Intézet klímaváltozásról, alkalmazkodásról és migrációról szóló, Strategies of Resilience című konferenciáján felszólaló nemzetközi szakértő szerint nagyon nehéz konkrét válaszfalakat felállítani a klíma, valamint a gazdasági és a politikai migránsok között.

A klímaváltozás valóban központi szerepet játszik a migráció kiváltó okaiban?

Úgy gondolom, a kérdésben meglévő kontextus az elmúlt 10-15 évben lett fontos. Egyre többen foglalkoznak azzal, hogy milyen összefüggés lehet a migráció és a klíma megváltozása között. Sokan létrehoztak egy új fogalmat is a “klímamenekültek” képében. A fogalmak keverése azonban komoly veszélyeket is rejt magában. Érdemes megnézni Szíriát, ahol a korábbi szárazság miatt sokan elindultak, de nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt 10 év háborúja is nagyon komoly szerepet játszott a szíriai belső és kivándorlásban. Tehát nem lehet egyértelműen elhatárolni egymástól a politikai és az éghajlati migrációt. Természetesen mindezek mellett nem szabad kihagyni azt sem, hogy a gazdasági hatásoknak is komoly szerepe van a migrációban. Nem lehet így leegyszerűsíteni a dolgokat.

Hány klímamenekült lehet most a világban?

A legnagyobb kategóriát a gazdasági migránsok jelentik, ehhez képest kisebb a politikai menekültek száma. A számok meghatározásánál a legnagyobb probléma, hogy maga a fogalom pontosan nincs meghatározva, tehát a becslés is jóval nehezebb. Mindezek mellett a média sem segíti a tisztánlátást, és folyamatosak az álhírek is. Értelemszerűen több tízmillióra lehet becsülni ezt a számot.

Melyik kontinensek a leginkább érintettek a klímamigránsok ügyében?

Nagyrészt a globális dél országai és régiói érintettek a klímamigránsok ügyében. Mindez nem jelenti azt, hogy az északi országok nem találkoztak a problémával, az éghajlatváltozás az egész világra hatással van.

A polgárháború és a klímaváltozás elől sokan próbálnak Európába menekülni (képünk illusztráció). Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Milyen lépésekkel lehetne gátat szabni a klímamigránsok növekvő számának?

Egyelőre csak arról lehet beszélni, hogyan enyhítsük a károkat. Ennek egyik legfontosabb része, hogy a szén-dioxid-kibocsátást csökkentsük, valamint egyre kevesebb energiát használjunk. Törekedjünk a környezetvédelmi technológiák használatára. Fontos szem előtt tartani, hogy a széles közvélemény csak akkor értheti meg a klímaváltozás fontosságát, ha helyben kezeljük a problémát, és helyi megoldásokat nyújtunk. Értelemszerűen az emberek óriási tömegét nem érdekli, hogy távoli országokban mi történik, de a saját környezete iránt már nem érdektelen. Meg kell találni az egyes kultúrák és egyes nemzetállamok esetében a legjobb megoldásokat. Ha így járunk el, akkor a klímamigránsok száma is csökkenni fog. A nemzetközi szervezetek persze nagy szerepet játszanak, de nem szabad elfelejteni a helyi tényezőket és a helyi gyakorlatokat sem.

Hogyan alakítja az „igazság utáni társadalom” jelensége a klímaváltozással kapcsolatos politikai és társadalmi beszédet?

Az elmúlt 3-4 évben került a közbeszéd középpontjába az úgynevezett igazság utáni társadalom jelensége. Ennek egyik központi eleme az álhírek és a teljes szkepticizmus. Persze ezek a jelenségek korábban is léteztek, de számuk az elmúlt években jelentősen megemelkedett. Mára szinte senkinek nem hiszünk el semmit. Mindez teljesen lerombolja a bizalmat a társadalmon belül.

origo

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Zelenszkij: a hadköteles korú férfiak maradjanak otthon és harcoljanak Ukrajnáért

Az ukrán elnök elutasította, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak külföldre a hadiállapot ideje alatt. Volodimir Zelenszkij...

Elszabadult a pokol az Európa hajón: ököllel verték biztonsági őrök a Sziget fesztiválozóit – videókon a brutalitás

Kegyetlenül elfajult a vita a Sziget fesztivál bulizói és a szervezők által kibérel Európa hajó biztonsági őrei között. Látszik...

Orbán Viktor Miniszterelnökünk támogatottsága az egekben! .. A magyar nyugdíjasok pedig kifejezettem imádják Őt!

Egy független közvéleménykutató cég megvizsgálta a magyar miniszterelnök támogatottságát hazai- és nemzetközi viszonylatban is. Ebből a vizsgálatból közlünk...

Négyszer drágább lesz a vérhígító? Szakértők válaszolnak a kérdésre..

Októbertől akár 450 százalékkal is drágulhatnak a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítmények. Jelenleg a vérhígítót szedő betegek 678 és...
facebook