20.5 C
Budapest
2022. augusztus. 15. hétfő

Tizenöt tény Antal Imréről: némelyiket sokan nem tudták eddig, így a halála előtti megaláztatásokat sem

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A zongoraművészi karrierjét betegség törte ketté, így kaptunk egy zseniális tévést. Minden interjúalanyánál műveltebb volt és színészként is első rangú. Azonban árnyoldalai is akadtak az életének. Következzék 15 tény a legendás Antal Imre életéből, aki 1935-ben ezen a napon született.

1. 1935. július 31-én született Hódmezővásárhelyen, pedagógusként dolgozó házaspár kisfiaként. A szülei orvosnak szánták egyetlen gyermeküket, ám a zongoratanárnője tanácsára a szegedi konzervatóriumot végezte el sikeresen a fiatal Antal Imre.

2. Kiskorában rengeteget volt beteg, négyévesen a bélhurut miatt annyira legyengült a szervezete, hogy külföldre vitték gyógykezelésre.

3. A Zeneakadémián is tanult. Mivel a diplomájához szükséges volt az oktatási gyakorlat, egy akkor 8 éves fiú zongoratanára lett. A gyereket Presser Gábornak hívták, aki később az LGT legendás billentyűse és énekese lett.

Antal Imre 1968-ban / Fotó: Fortepan - Szalay Zoltán Antal Imre 1968-ban / Fotó: Fortepan – Szalay Zoltán

4. Feldolgozhatatlan törés volt az életében, hogy ígéretes zongoraművészi karrierjének egy ízületi gyulladás véget vetett. Pedig nemzetközi hírű zongorista lehetett volna belőle, az Országos Filharmónia szólistájaként a világ számtalan pontján fellépett. 1966-ban a budapesti nemzetközi Liszt Ferenc-versenyen például második lett. Aztán jött az a fránya betegség.

5. Így lett belőle televíziós. Ki mit tud? Röpülj páva, szilveszteri műsorok, Szeszélyes évszakok. Csak néhány legendás műsor amelynek emblematikus alakja volt.

6. Antal Imre hét nyelven beszélt, s kivételes tudását olykor műsorvezetőként is megcsillantotta, ha külföldi híresség jött Budapestre, a legtöbbször ő készített interjút. Ha kellett angolul vagy éppen oroszul.

Antal Imre a nyaralójában, 1980-ban / Fotó: Forepan - Urbán Tamás Antal Imre a nyaralójában, 1980-ban / Fotó: Forepan – Urbán Tamás

7. A Bors című sorozatban Dániel Edét alakította, zseniálisan. Egyenrangú játszótársa volt a már jól ismert színészeknek.

8. Édesanyja 1988-ban bekövetkezett halálát – akihez olyannyira ragaszkodott, hogy a hamvait Damjanich utcai lakásában tartotta – sosem heverte ki igazán, szinte szimbiózisban éltek. Az életrajzi könyvében bevallotta, már-már betegesen imádta az anyukáját.

9. A televíziózás volt a kapaszkodó, így letaglózta a hír, mikor az újságokból tudta meg, hogy nyugdíjazták.

 

Antal Imre emlékét tábla őrzi egykori lakóhelyén / Fotó: Grnák László Antal Imre emlékét tábla őrzi egykori lakóhelyén / Fotó: Grnák László

10. Számtalan olyan emberrel hozta össze a sors poharazás közben, akik kihasználták, pénzt kértek és kaptak tőle. A lakásától nem messze található vendéglő volt a törzshelye, oda még nagybetegen is betért.

11. Idősebb korára több betegség is gyötörte. Krónikus ízületi fájdalmakkal küszködött, trombózist kapott, továbbá nagyon bántotta, hogy egy betegség miatt az orra is eldeformálódott. Az orrát végül megműtötték.

12. Utolsó éveiben barátja, Jenei József szentendrei házában élt (hosszú évtizedeken átívelő barátság volt az övék), az utolsó hónapjait pedig menthetetlen betegsége miatt egy hospice-házban töltötte.

13. A halála után az ingóságait az eltartója örökölte – nem Jenei József. Az utolsó időkben több csaló is megpróbálta kijátszani a védtelen Antal Imrét, egy társaság például bekéredzkedett a lakásába, ahonnan aztán aranyat, ékszereket és porcelánokat lovasítottak meg.

14. Két éve egy árverésen tűnt fel több személyes emléke, például az a mappa is, amelyben az 1990-ben megjelent önéletrajzi könyvének, a Pami című kötetnek a gépirata szerepelt. Tudni kell, Antal Imrének ez volt a családi beceneve, de idővel csak édesanyjának engedte, hogy így nevezze.

15. A tehetséges zongorista, műsorvezető, színész és humorista 2008-ban halt meg 72 évesen. Ma már együtt pihen imádott édesanyjával a Farkasréti temetőben, a végakarata ugyanis az volt, hogy anyukája hamvait, amelyet a lakásában őrzött, mellé temessék.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Fortepan – Urbán Tamás

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megszólalt a magyar erdők felelőse: így dől el a fák sorsa

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is...

Mára elég! Ugyanazt szajkózza mindenki – balesetek, megcsalás, kitálalt, elhunyt, rezsicsökkentés, okos tippek.., nem tippek kellenének, hanem okos intézkedések..

A Jó Isten is úgy teremtette a Földet, hogy az emberek vasárnap pihenjenek! Menjetek, kiránduljatok, vagy legyetek családi körben,...

Újabb brutális kutyatámadás történt: fékezhetetlen rotweilerek rontottak az ismert magyar harcművészre és lovára

Balogh Zsolt harcművész Facebook-oldalán számolt be arról, hogy amikor szokás szerint kilovagolt Dunakeszi külterületén lévő mezőkre, rotweilerek támadtak...

Fogfájásra házi gyógymódok – fokhagyma, vöröshagyma, szegfűszegolaj

A fogfájás nagyon kellemetlen, egy-egy napunkat könnyedén eltörölheti, hiszen ha fáj a fogunk, nem is tudunk nagyon másra...
facebook