7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeHírekHáborúTizenhatra nőtt az orosz–ukrán háború magyar áldozatainak száma

Tizenhatra nőtt az orosz–ukrán háború magyar áldozatainak száma

Már tizenhat magyar áldozata van az orosz–ukrán háborúnak, legutóbb egy 1966-os születésű, a kárpátaljai Barkaszóról származó férfi vesztette életét a harcokban. Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbízásából posztumusz kitüntetéseket adott át elhunyt kárpátaljai katonák családtagjainak Kárpátalja kormányzója.

Az 56 éves Csalló Kázmér március 24-én vesztette életét az orosz–ukrán háborúban – közölte a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai magyar lap a Beregszászi Járási Tanács Facebook-oldalán közzétett bejegyzésére hivatkozva. A tájékoztatás szerint az 1966-ban született férfi a Bátyúi kistérséghez tartozó Barkaszóról származott. Temetését volt felesége és fia kérésére Munkácson tartották április elsején, szombaton.

Ez idáig tizenhat kárpátaljai magyar katona halálhíréről számolt be a sajtó.

A napokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbízásából posztumusz kitüntetéseket adott át elhunyt katonák családtagjainak Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó. A kitüntetettek között van a 45 évesen elhunyt Literáti Sándor, akinek Ukrajna védelmi minisztériuma a „15 év hűséges szolgálatért” kitüntetést ítélte oda, a posztumusz átadott elismerést özvegye vette át. A csapi főtörzsőrmester harckocsiparancsnok volt a 128-as kárpátaljai különálló hegyi rohamdandár A1778-as alakulatánál – idézte a Kárpáti Igaz Szó a megyevezető közösségi oldalán közzétett bejegyzését.

A legfrissebb hírek itt!

Ez a legnagyobb megtiszteltetés, egyben a legnehezebb küldetés a számomra. Nincsenek szavak, amelyek enyhíthetnék a rokonok fájdalmát. Kárpátaljaiak százai haltak meg a függetlenségünkért vívott háborúban. Emlékükre és hősiességükre méltónak kell lennünk

– fogalmazott az eseményen Viktor Mikita.

Az 51 esztendős Strempel József Luhanszk megyében esett el.

Literáti Sándor a tizenegyedik magyar nemzetiségű áldozata az ukrajnai háborúnak. A 45 éves férfi 2014 után a csapi határőregység kötelékében kétszer is frontszolgálatot teljesített a kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletek övezetében. A háború február 24-ei kirobbanását követően egységét ismét Kelet-Ukrajnába vezényelték. A Kárpáti Igaz Szó értesülései szerint Literáti Sándor tavaly októberben esett el harci feladatok teljesítése közben. Katonai tiszteletadás mellett október 24-én szülővárosában, Csapon helyezték végső nyugalomra.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work