5.9 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeFőhírekKülföldTizenegy újságírót gyilkoltak meg Afganisztánban 2018 első felében

Tizenegy újságírót gyilkoltak meg Afganisztánban 2018 első felében

Tizenegy újságírót gyilkoltak meg Afganisztánban 2018 első felében. Közülük kilencen az Iszlám Állam egyik támadásában haltak meg – közölte szerdán az afgán újságírók biztonságának előmozdításával foglalkozó bizottság (AJSC).

Iszlám Állam. Kép: lokal.hu

Az AJSC 2018 első hat hónapját alegvéresebb időszaknakminősítette a háború sújtotta Afganisztánban dolgozó újságírók számára.

A bizottság szerint kilenc újságíró halt meg és hat sebesült meg az Iszlám Állam által a fővárosban, Kabulban április végén végrehajtott terrortámadásban. A merényletben összesen 29 ember halt meg, és 50 sebesült meg.

További egy-egy újságírót gyilkoltak meg Hoszt keleti és Kandahár déli tartományok területén.

Az AJSC jelentése szerint 89 esetet jegyeztek fel újságírókkal szembeni erőszakról és megfélemlítésről, ebből 14-et fizikai bántalmazásról, 11-et testi sértésről, 28-at megfélemlítésről és 19-et rossz bánásmódról, ami 22 százalékos növekedést jelent a 2017-es év első felében feljegyzett számokhoz képest.

Az AJSC szerintaz újságírókkal szembeni erőszak szintje öncenzúrához vezetetta sajtó munkatársai között. Ez különösen jellemző az olyan tartományokban, amelyekben a kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálib iszlamisták vagy az Iszlám Állam dzsihadistái nagy befolyással bírnak. Ilyen tartományok például Hilmend és Kandahár déli, Gazni délkeleti és Nangarhar keleti tartományok.

Forrás: origo.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem