-1.7 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Tizenegy kisgyermek halt meg, mert kilopták az akkumulátort a fénysorompóból – 30 éve történt a pörbölyi katasztrófa

Dátum:

Megosztás:

Borzasztó tragédia rázta meg a Tolna megyei kistelepülést 1993. február 12-én: egy vonat kettészelte a kisiskolásokat szállító buszt, a balesetben tizenegy gyermek és a buszvezető is életét vesztette.

„…Egy hatalmas durranásra emlékszem. Majd, amikor magamhoz tértem, a földön félig ülő helyzetben találtam magam.

Körülöttem öt-hat kisgyerek, véreztek, sírdogáltak, én is véres voltam”

– így emlékezett vissza a borzasztó tragédia pillanatára Ginder Anikó, az alsónyéki orvosi rendelő asszisztense pár hónappal a pörbölyi borzasztó tragédiát követően. Ő volt az egyetlen felnőtt utas azon az iskolabuszon, amit napra pontosan harminc éve valósággal kettészelt egy mozdony. A tömegszerencsétlenség következtében kilenc kisiskolás a helyszínen életét vesztette, kettő pedig a kórházban hunyta le a szemét örökre. A busz sofőrje a bajai kórházban halt meg.

A felfoghatatlan tragédia nemcsak az akkor közel hétszáz lakosú Tolna megyei kistelepülést, Pörbölyt, hanem – nem túlzás azt állítani –, hogy az egész országot is megrázta. Harminc évvel a tragédia után szerettünk volna riportot készíteni a szerencsétlenség helyszínén. Megkerestük hát a polgármestert, aki azt mondta, ő megemlékezést szervezett volna az alkalomra, de szembekerült a falu közvéleményével: az érintettek egytől egyig nemet mondtak a méltó múltidézésre. Ezt ő nemcsak tudomásul vette, de meg is értette, s minket is arra kért, ha lehet, ne zargassuk a lakókat. Megemlékező cikkünket így interjúk és benyomások helyett a korabeli sajtóból állítottuk össze.

A legfrissebb hírek itt!

Mivel Pörbölyön akkoriban nem volt iskola, a gyerekeket minden áldott reggel vitte a Gemenc Volán járata Bátaszékre, az ottani oktatási intézménybe. Így volt ez 1993. február 12-e ködös reggelén is. A busz fél 8 előtt néhány perccel az 55-ös főútvonalról bekanyarodott a nyékipusztai bekötőútra. Azonban az elágazástól alig egy buszhossznyira lévő vasúti átjáróban a fénysorompó nem működött, mert kilopták belőle az akkumulátort. A buszvezető megállás nélkül hajtott a sínekre, ahol a járművön a következő pillanatban keresztülgázolt a Kiskunhalasról Bátaszékre tartó személyvonat.

„A helyszínen kilenc gyermek felismerhetetlenségig összeroncsolódott testét szabadították ki a három darabra szétszakított buszból.

A buszsofőrt válságos állapotban kórházba szállították. A borzalmas baleset helyszínén kora délelőtt már csak a vasúti pályán veszteglő vonatot, autóbusz szétszórt darabjait, vértől átitatott, halomba rakott iskolatáskákat, s néhány, sírástól görcsösen vonagló szülőt láttunk” – írja a tragédiáról a Dunántúli Napló 1993. február 13-i számában. Szerencse a hajmeresztő szerencsétlenségben, hogy nagyjából feleannyian – összesen huszonnyolcan – ültek a buszon, mint az megszokott volt, ugyanis azokban a napokban tört ki az influenzajárvány a faluban, sok kisdiákot otthon tartott a magas láz meg a nátha.

A lapok beszámolója szerint már mindjárt a helyszínen meg lehetett állapítani, hogy a balesetért elsősorban a busz vezetője a felelős, mivel a vasúti átjáró előtt meg kellett volna állnia. Emellett a MÁV szakértői már ott azt is megállapították — és ez képezte később a mozdonyvezető gyanúsításának alapját —, hogy a mozdony a vasúti átjáróban a kötelező 15 km/óra sebesség helyett több mint ötször gyorsabban, 78 km/órás sebességgel közlekedett. „A nyomozás három szálon futott: az első a buszvezető felelőssége és a busz műszaki állapota, a második a vonat személyzetének közrehatása, a harmadik szál pedig az akkumulátor ellopásával, illetve a fénysorompóval kapcsolatos körülmények tisztázása” – foglalja össze a Magyar Vasutas 1993. májusi számában. Az akkumulátor eltulajdonítóját azóta sem találta meg a rendőrség. Akkoriban óriási problémát okoztak a színesfémtolvajok, a Kurír 1993. áprilisi cikke szerint két hónap alatt összesen 420 esetben törték össze vagy lopták el a fénysorompós berendezés valamelyik részét, ami következtében tizenegy személygépkocsi, két teherautó és egy motorkerékpár került vonat elé, kilencen pedig meghaltak.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a busz életkorának megfelelő állapotban volt, semmiféle rendellenesség, fékhiba vagy motorhiba nem indokolta, hogy a sofőr ne tudott volna megállni a vasúti kereszteződés előtt. Az átjáróba a megengedett 15—20 kilométeres sebességgel kanyarodott, és közben a bal visszapillantó tükörben látnia kellett a kivilágított mozdonyt. A lapok arról írtak, hogy buszvezető több mint harmincéves gyakorlattal rendelkezett, húsz éve volt sofőr, a vonalon pedig négy éve dolgozott, napi rendszerességgel, ez idő alatt egyetlen balesete sem volt. „Példás családi életet élt, kiegyensúlyozott embernek ismerték. Fél éve volt hátra a nyugdíjig. Tudta, hogy nem működik a fénysorompó, hiszen naponta erre járt.

Egyszerűen csak elbambulhatott”

– számoltak be. Elmehetett volna nyugdíjba, de ő még maradni akart. „Remek munkaerő volt, problémamentes ember, csendes, kissé tán magába zárkózó. Táppénzen alig volt, utóbb is csak azért, mert megharapta egy kutya” – így emlékeztek meg róla a kollégái.

A legfrissebb hírek itt!

A történet másik szereplője, a mozdonyvezető viszont tudott arról, hogy a fénysorompó nem működött, vagyis tisztában volt vele, hogy ott maximum 15 km/óra sebességgel szabad közlekedni. Kihallgatása során elmondta, hogy 81 km/h-val hajtott, a fénysorompóhoz közelítve fékezett 77 km/órára. Amikor látta, hogy a busz a kanyarodás után nem áll meg, reflexszerűen meghúzta a gyorsféket, aminek következtében a vonatkerekek leblokkoltak, és a vonat csúszni kezdett. Majd dudált. De hiába, a százöt méter hosszú és 182 tonna össztömegű szerelvény esetében négy-öt másodpercre lett volna szükség, hogy a fékek hatása érvényesüljön. Addigra viszont az ütközés már bekövetkezett. Az érintettek a buszsofőrön és a mozdonyvezetőn kívül a MÁV-ot is hibáztatták, ugyanis az akkumulátor tizenhárom nappal a baleset előtt tűnt el, és bár – a korabeli beszámolók szerint – már az első napon jelentették a hiányt, a MÁV nem pótolta a hiányzó alkatrészt.

„Az elviselhetetlenül nyomasztó pörbölyi temetésen egyszer csak csend lett. Amikor Herendi János, bátaszéki plébános Jób könyvét idézve oda jutott, hogy

az „Úr adta, az Úr elvette”,

akkor a gyászolók zokogása sírássá szelídült” – tudósított a Népszabadság a temetésről. „Ne haragudj, kicsi fiam, de nem maradhatok most veled, mert be kell mennem a kórházba, a testvéredhez szabadkozott önkívületi állapotban a virágokkal borított sírnál az egyik anya. A leginkább szenvedőknek életben maradt gyermekük, testvérük jelenti a reményt. Nekünk, akiknek az ő szenvedéseik által jutott a fájdalomból, talán megadatik, hogy tanulunk a katasztrófából. Ha valamivel többször gondolunk arra, hogy egyetlen rossz mozdulat, egyetlen figyelmetlenség nyomán családok mehetnek tönkre, emberek rokkanhatnak, halhatnak meg. Ismeretlen útitársaim, itt a földön és az utakon, ha ez kevés az okuláshoz, olvassuk végig még egyszer ezt a névsort: Aida, Anna, Attila, Dávid, Erzsébet, Gábor, Márk, Nikolett, Péter, Szabolcs, Zoltán. A legfiatalabb alig múlt nyolcesztendős, a legidősebb nem töltötte még be a tizennegyedik évét”.

Nyitókép: Népszabadság, 1993.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....