5.9 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeFőhírekBelföldi hírekTitokban érkeztek meg a román kincsek Szegedre

Titokban érkeztek meg a román kincsek Szegedre

A nyilvánosság kizárásával szállították Bukarestből a szegedi Móra-múzeumba az értékes kollekciót, a ládák kipakolása pedig szigorú gépfegyveres rendőri felügyelet mellett zajlott vasárnap délután.

Nagyszentmiklosi aranykincs

A román arany- és ezüstkincsekből nyíló kiállítás a tervek szerint július 18-tól várja az érdeklődőket.

Új tárlat építését kezdik meg a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén, a Fekete házban. A mintegy ezer, Romániából érkezett arany- és ezüsttárgyból álló kollekció értéke szinte felbecsülhetetlen, feltételezések szerint milliárdokat érhet. A múzeum munkatársai elmondták, hogy a rakomány értéke miatt nem lehetett előzetesen nyilvánosságra hozni sem az útvonalat, sem pedig az érkezés pontos időpontját: így a hamarosan kiállításra kerülő darabok teljes titokban érkeztek meg Szegedre.

A tárgyakat a bukaresti Román Nemzeti Múzeumból vasárnap reggel szállították el, és délután érkezett meg a szállítmány a román–magyar határra, ahonnan a magyar rendőrség biztosított felvezetést a több furgonból álló konvojnak a Móra Ferenc Múzeumig.

Az Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából című kiállításon azokat a legértékesebb és legszebb arany- és ezüsttárgyakat mutatják be, amelyek a 19-20. században kerültek elő a mai Románia területén. A nem mindennapi kiállítás tárgyai sok ezer évet ölelnek át: őskori és középkori darabok egyaránt találhatók közöttük. A nemesfémből készült fegyverek, pajzsok, sisakok, valamint különböző gyönyörű ékszerek mellett használati tárgyakat is megcsodálhatnak majd az érdeklődők.

A Móra-múzeum tájékoztatása szerint hamarosan megkezdődik a kollekció kicsomagolása és a tárlat előkészítése. A munkát a román és magyar szakemberek különleges biztonsági intézkedések mellett végzik el. A kiállítás várhatóan július 18-án, szerdán nyílik meg Szegeden.

Forrás: MTI, M1

Képek: szoljon.hu, magyartudat.ro, travelo.hu, szatmar.ro, index.hu, mult-kor.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work