25.1 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Titok a múltból: egyházi iratokat csempészett Gobbi Hilda – Koncz Gábor szerint tisztelték a vámosok..

Dátum:

Megosztás:

Budapest – Megdöbbentő titok a múltból: ki gondolta volna, hogy a hithű kommunista színésznő, Gobbi Hilda egyházi iratokat csempészett haza Lengyelországból?

Pedig az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Facebook-oldalára feltöltött iratok szerint a Kossuth-díjas művésznő a II. világháború alatt sokszor az életét kockáztatta, hogy részt vegyen a kommunista földalatti mozgalomban, előfordult, hogy hamis iratokat szerzett munkaszolgálatosoknak, sőt, a nyilasok ellen is tanúskodott. Gobbi semmitől sem riadt vissza, még a csempészéstől sem, ez egy 1962-es jelentésből derül ki.

A Pálos Pál fedőnevű ügynök arról ír, hogy a színésznő nemcsak a kommunistákat, de az általuk gyakran sanyargatott, magyar alapítású férfi remete szerzetesrendet, a pálosokat is segítette.

Gobbi Hilda a jelentések szerint nem csak a kommunistákat, hanem az általuk sanyargatott szerzetesrendet is támogatta /Fotó: Fortepan, Szalay ZoltánGobbi Hilda a jelentések szerint nem csak a kommunistákat, hanem az általuk sanyargatott szerzetesrendet is támogatta /Fotó: Fortepan, Szalay Zoltán

„A jelentésben feltűnik egy közismert személy, Gobbi Hilda színésznő, akit sokan mint Péter Gábor ÁVH-tábornok közeli jó ismerőseként, harcos kommunistaként azonosítanak. E jelentésben egy másik oldaláról ismerhetjük meg: az ügynök szerint a pálosok részére Lengyelországból szállít illegálisan egyházi iratokat, valamint a lakását is rendelkezésükre bocsájtotta egy titkos összejövetel céljára” – írja a levéltár a jelentésre hivatkozva.

Az ügynök által leírt évben Gobbi már három éve a József Attila Színház társulatának tagja volt, 1959- ben régi barátja, Major Tamás igazgató rúgta ki őt a Nemzeti Színházból, 25 évnyi társulati tagság után. Bár Gobbi és Majos testvérként szerették egymást, ám a színésznő lázadó magatartását nem tolerálhatta. Bár sosem derült ki, hogy Major miért távolította el egyik kedvencét, nem kizárt, hogy tudomást szerzett az egyházi iratok csempészéséséről. Egyes felvetések szerint az sem vetett jó fényt Gobbira, hogy sosem titkolta, a saját neméhez vonzódik.

Major Tamás ugyan testvéreként szertte Gobbit, mégis elküldte a Nemzeti Színháztól /Fotó: Fortepan, Kádas TiborMajor Tamás ugyan testvéreként szertte Gobbit, mégis elküldte a Nemzeti Színháztól /Fotó: Fortepan, Kádas Tibor

„Sajnálattal állapítom meg, hogy az utóbbi években tanúsított magatartása éppen a művészi egység kárára szolgál. Erre mutat az az ismételten hangoztatott kijelentése, hogy nem kíván a Nemzeti Színház kötelékében maradni.

A Nemzeti Színház tekintélye, a kijelentések módja és nem utolsósorban az ön személyének súlya az ilyen magatartás elbírálásában fokozottabban esik latba. De erre mutat az is, hogy ön más kérdésekben is tudatosan szembehelyezkedett a színház művészeti vezetésével, és a jogos kritika mértékét meghaladóan, nyilvánvalóan nem építési szándékkal, egyéni akciókat kezdett, a színház nyugodt működését veszélyeztette.

Mindezek mellett le kívánom szögezni azt is, hogy az ön szerepkörében a színház a szükségesnél több színésszel rendelkezik, más szerepkörökben pedig hiány van. Az említett utasítás ezt szintén felmondási oknak tekinti” – állt a kemény kritika Gobbi felmondólevelében.

A színésznő megalázva került a József Attila Színházhoz, ahol 12 évadon át ünnepelte a közönség, és ahol a társulat tagjai is befogadták.

Koncz Gábor szerint Gobbinál félrenéztek a vámosok /Fotó: Fuszek GáborKoncz Gábor szerint Gobbinál félrenéztek a vámosok /Fotó: Fuszek Gábor

– Emlékszem, a nagymamámat játszotta a színházban az Egérút című darabban. Nagyon szerettem őt, közel álltunk egymáshoz. Ő mindig vitt engem az akkori Jugoszláviába fellépni, én vezettem. Sok valutát kerestünk, de Hildát sosem nézték át a határőrök, mert tisztelték, szerették, szerintem a papírokat is így tudta áthozni. A lebukástól és a büntetéstől sem félt – árulta el a Kossuth- és Jászai-díjas Koncz Gábor, aki meg sem lepődött a csempészés hírén. – Egyszer a vámosnál maradt a tárcája, tele valutával, rohant vissza érte, de az őr akkor is rendes volt, csak mosolygott és visszaadta.

A színész elárulta, Gobbi Hilda tartott attól, hogy megfigyelik.– Amikor elment otthonról, mindig égve hagyta a villanyt. Ha hazaért és nem világított, tudta, hogy valaki volt bent, mert leoltotta kifele menet – mesélte. – Egyszer pont ez történt, sötét volt a házban. Ahogy járt körbe a szobákban, fogott egy üveg whiskyt, valaki meg ott rejtőzött a függöny mögött. Ő rácsapott, a betörő meg összeesett. Pár évvel később egy börtönben forgattuk a Bors című sorozatot. Egyszer csak jött az őr, aki mondta, hogy az egyik cellában van a betörő és szeretne vele beszélni. Hilda kihozatta a börtönből, ami után ő volt évekig a gondnoka Visegrádon.

blikk

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...