Hirmagazin.eu
Főoldal » Titkos temetésen búcsúztatták el Balázs Fecót – fotók
Életmód hírek

Titkos temetésen búcsúztatták el Balázs Fecót – fotók

Budapest – Óriási titok övezte Balázs Ferenc temetésének időpontját és helyszínét.

Balázs Fecót csendben utolsó útjára kísérték / Fotó: Fuszek GáborBalázs Fecót csendben utolsó útjára kísérték / Fotó: Fuszek Gábor

A koronavírus fertőzésben elhunyt lírai rock legendától rajongói tisztelői korábban elbúcsúzhattak a Margit szigeten felállított emlékhelyen.

Különösen a járványügyi szabályok miatt, a tömeg elkerülése érdekében vált szükségessé a temetéssel kapcsolatos óvintézkedés, hiszen ha nyilvánosságra kerül a szertartás időpontja elkerültethetetlenné válik, hogy rajongók százai kísérjék utolsó útjára a Neoton, Taurus és Korál november 26.-án elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas ikonját.

Az óbudai temetőbe kettő óra előtt érkezett meg a gyászoló család, az elhunyt özvegye, Imola és fiuk ifj. Balázs Ferenc. Csak a legközelebbi kollégák és pályatársak kaptak meghívót a csendes szertartásra, ahová többek között egy-egy szál virággal érkezett Keresztes Ildikó, DJ Dominique, Várkonyi Attila és Pásztor László, a Neoton alapítója, aki 55 évvel ezelőtt egy egyetemi versenyre szervezett beatzenekart, ide invitálta billentyűsnek Balázs Fecót, akinek az élete volt a rock zene. Erről így beszélt:

„Örülök, hogy a rockzenén keresztül találtam meg önmagamat, és ahogy az én krónikásom és barátom, Horváth Attila írta: Csak az évek múltak el, a többi nem….”

Semjén Zsolt: Balázs Fecó nyomot hagyott a nemzet emlékezetében

“Balázs Fecó a szó nagybetűs értelmében Művész volt”, aki emléket és nyomot hagyott a nemzet emlékezetében – vett búcsút a zenésztől Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki felidézte a zenész által alapított Korál zenekar koncertjeihez fűződő személyes emlékeit is. Mint kiemelte, Balázs Fecó zenéje és Horváth Attila dalszövegei egymást erősítő, valóban maradandó értéket jelentenek.

Balázs Fecó nemcsak alkatilag volt sokkal líraibb, mint az őt körülvevő rockervilág, de zenei műveltségét, beállítottságát tekintve is – emlékezett a művészre Semjén Zsolt, hozzátéve: Balázs Fecó lelkisége közel állt Assisi Szent Ferencéhez.

Elmondása szerint Balázs Fecó küldetést kapott arra, hogy a Vas megyei Sitke romos kápolnáját újjáépítse, ezzel pedig mindazok szívét is újjáépítette, akik imádkozni járnak oda.

Pásztor László: “Vannak emberek, akik arra születtek, hogy szeressék őket és Fecó ilyen volt”

Pásztor László a Neoton együttes nevében vett búcsút Balázs Fecótól, felidézve első találkozásukat, amikor a Neoton próbájára a Közgáz Klubba beállított egy vékony srác, aki olyan jól játszott az orgonáján, hogy azonnal felvették a zenekarba. Az együtt töltött öt évben volt egy emlékezetes Ki mit tud? szereplés, egy nagylemez és számtalan turné is – jegyezte meg.

“Vannak emberek, akik arra születtek, hogy szeressék őket és Fecó ilyen volt” – emlékezett Pásztor László, aki szerint Balázs Fecó “saját örömén, bánatán keresztül énekelte mindannyiunk örömét és bánatát”.

Ifjabb Albert Flórián emlékei Balázs Fecóról

Ifjabb Albert Flórián volt labdarúgó, edző felidézte, hogy családjával egykor ugyanabban a házban lakott, mint Balázs Fecó: a zenész az idősebb Albert Flóriánt is foglalkoztató FTC nagy szurkolója volt, míg ifjabb Albert Flórián Balázs Fecó zenéjéért rajongott. “Megtiszteltetés, hogy édesapám után én is a barátod lehettem” – búcsúzott ifjabb Albert Flórián.

Sitke közössége nevében Kovács Ferenc emlékezett Balázs Fecóra.

Felidézte, hogy a Korál együttes 35 éve Sárváron koncertezett, amikor meglátták a település romos kápolnáját. Balázs Fecó akkor indította kezdeményezését a romos épület megmentéséért, erőfeszítéseinek köszönhetően pedig 2000-ben újra felszentelték és műemlékké nyilvánították a kápolnát.

Balázs Fecó elhunyta hallatán rengetegen helyezték el mécseseiket, koszorúikat a sitkei kápolna köré, a pénteki temetéssel egy időben pedig Székely János szombathelyi megyés püspök tartott emlékmisét Sitkén Balázs Fecóért – mondta el Kovács Ferenc.

Dorozsmai Péter zenész, hangmérnök producer a Korál együttes nevében búcsúzott a zenekar alapítójától, hangsúlyozva:

számukra nem halt meg Balázs Fecó. Mint felidézte, felsorolhatatlanul sok helyen játszottak, léptek fel együtt, ezért máig nem tudtak megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy nem készülhetnek következő közös koncertjükre.

“Ahogy ő játszott a Hammond orgonán, azt más nem tudja” – méltatta zenésztársát Dorozsmai Péter, hozzáfűzve: Balázs Fecó az örökkévalóságnak írt dalokat.

A temetésen Mága Zoltán és zenekara játszotta Bach és Balázs Fecó zenéit, a gyászszertartást Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök vezette.

Galéria


blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Vigyázzon! Ezek veszélyes házi praktikák

Edit

Az édesapa ijesztő figyelmeztetése mindenkinek – Emiatt hunyt el a 3 hetes kislányuk

Mazsi

Öl, butít és nyomorba dönt…

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....