10.6 C
Budapest
2023. március. 31. péntek

Tiramisu recept – a legfinomabb olasz desszert – egy tepsivel megennék belőle..

Dátum:

Megosztás:

Itt az eredeti tiramisu recept, csináld meg, lepd meg a szeretteidet!

Magyar neve:

Tiramisu

Eredeti neve:

Tiramisù

Származás:

Olaszország

Hány adag?

8 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

2 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Tiramisu hozzávalók:

 • 500 g mascarpone
 • 6 tojás
 • 120 g cukor + 2 evőkanál a kávéba
 • Kb. 6 adag erős kávé
 • Keserű kakaópor
 • 300 g babapiskóta

Az egyik legismertebb, és talán legfinomabb olasz desszert a Tiramisu. Neve magyarul kb. azt jelenti, hogy „dobj fel„, és ez igaz is, hiszen ha az ember megkóstolja, biztos jó kedve lesz tőle. Mivel még az eredete sem egészen ismert, ezért olyan, hogy eredeti tiramisu recept nemigen létezik – lásd erről részletesebb írásomat a tiramisu recept alatt.

Ha azonban nyitott szemmel járunk a világban, elsősorban persze Olaszországban, akkor sok gyenge próbálkozás között leggyakrabban az itt bemutatott verzióval fog találkozni. Forrásként egyébként kedvenc olasz főzőblogom, a Sárga Sáfrány (Giallo Zafferano) receptjét használtam, aminek videó változata is létezik, ezt angolul megnézheted a bejegyzés alján. Az egyetlen változtatás, hogy én kevesebb babapiskótával készítem, mert szeretem, ha több benne a krém.

Maga a Tiramisu egyébként számomra a tökéletes jelképe annak, amit egy ételből ki lehet hozni. A keserű és erős ízű kávé, az édes és gyengéd mascarponés krém, no meg a keserű és erős ízű kakaó olyan kontrasztot alkotnak, ami szinte bárkit levesz a lábáról. Ahhoz azonban, hogy jól sikerüljön, fontos, hogy csak a legjobb minőségű hozzávalókat használd. Ez különösen a kávéra és a kakaóra igaz, az előbbinek erős eszpresszónak, míg az utóbbinak a legjobb minőségű keserű kakaónak kell lennie, hogy az ízhatás a maga teljességében ki tudjon bontakozni.

Tiramisu recept

  1. Főzd meg a kávét. Erős, eszpresszó jellegű kávé kell hozzá. Ha kész, öntsd ki egy tányérba, keverd bele a két evőkanál cukrot, és hagyd kihűlni.
Kávé

Hagyd kihűlni a kávét

  1. Válaszd szét a tojásokat. Mivel nyers tojásból készül, ügyelj arra, hogy csak nagyon friss tojásokat használj, és jól mosd meg őket.
Tojássárgája

Válaszd szét a tojásokat

  1. A tojássárgáját a cukor felével verd habosra. Legalább 5 percig verd, amíg szinte fehér, levegős habot nem kapsz.
Tojássárgájás krém

Vastag, testes krémet verj a sárgájából és a cukorból

  1. A Mascarponét add a sárgájás krémhez. Célszerű kisebb adagokban csinálni, vagy előtte a sajtot kicsit felhabosítva, hogy az eredmény csomómentes legyen. Ezt is keverd lehetőség szerint géppel néhány percig, hogy jó habos legyen.
Mascarpone

Add hozzá a mascarponét

  1. Verd fel a tojásfehérjét nagyon keményre. Amikor kész, add hozzá a cukor másik felét, és verd még azzal is legalább egy percig, hogy csillogó és tartós habot kapj.
Tojásfehérje hab

Kemény habot verj a tojásfehérjéből

  1. Keverd a felvert fehérjét óvatosan a sárgájás-mascarponés krémhez. Először egy kis adagot keverj bele erős mozdulatokkal, majd a maradékot már óvatosan, egy lapáttal forgasd bele. Az a cél, hogy minél habosabb legyen, minél több levegő maradjon benne.

 

Fehérje a krémben

Óvatosan keverd bele a fehérje habját

 

Krém

Ilyen könnyű habot kell, hogy kapj

  1. A babapiskótákat mártsd bele egyenként a kávéba, és helyezd őket sorban a tálaló tál aljára. Ha jól méretezted a tálat, akkor kb. a felét fogod felhasználni hozzá. Én 1-1 másodpercig áztatom a piskóta mindkét oldalát. Ez ahhoz elég, hogy kellemes kávé íze legyen, de mégsem lesz túl cuppogós tőle. (Itt jegyzem meg, hogy a magyar receptek általában valamilyen alkoholt, leginkább rumot és Amaretto likőrt írnak még a kávéhoz. Úgy is finom, de egyrészt az olasz receptekben ezzel nemigen találkozni, másrészt ha gyerekek is esznek belőle, akkor is célszerű elhagyni.)
Babapiskóta

Rétegezd a kávéba mártott babapiskótát

  1. Kend a krém felét a piskótákra, és oszlasd el egyenletesen.
Krém a babapiskótán

Kend rá a krémet

  1. Szórd meg a krémet vastagon keserű kakaóporral. Használj apró lyukú szűrőt, hogy szép és csomómentes legyen.
Kakaópor

Szórd meg bőven keserű kakaóporral

  1. Ha két rétegben teszed le a Tiramisut, akkor ismételd meg a kávés piskóta, a krém és a kakaószórás műveletét. A lényeg, hogy a tetején vastag kakakópor réteg legyen.
Második réteg

Folytasd a rétegzést

  1. Takard le úgy, hogy lehetőleg a tető ne érjen a kakaóhoz, és tedd hűtúbe. Legalább két órát hagyd állni, de a tiramisu szerintem a legfinomabb akkor, ha előző nap készíted.

 

Kész tiramisu

Kész tiramisu

Milyen az eredeti tiramisu?

A tiramisu mára már nem csak az olaszok, de talán az egész világ egyik edvelt desszertje, nincs ez másképp Magyarországon sem. Meglepően ehhez a desszerthez egész jó receptet találhatunk bármelyik bolti Mascarpone (pl. Szarvasi) dobozán, ehhez képest Magyarországon én 10 étteremből 9-ben általában valami ehetetlen, és az eredetihez kevéssé hasonlító torzszüleményt kapok.

Persze ahogy a recept írásakor utánajártam, annyira nem is egyértelmű, hogy mi is az eredeti tiramisu recept.

Ami leginkább megdöbbentett, hogy egy egészen újfajta ételről van szó, valamikor az 1960-as évek tájáról. Olaszországból származik, mégpedig Veneto tartományból, vagyis Velence közeléből, ezt illetően nemigen van vita.

Arra nézve viszont már sehol nem találtam információt, hogy pontosan ki alkotta meg (ez elég érdekes, lévén hogy nincs fél évszázados ez a desszert). Amit a Wikipédia olasz verziójában olvashatunk, hogy egy „Beccherie” nevű, Trevisoban található étteremben találta ki egy közép-európai származású (talán magyar?) szakács. Olasz nyomtatott szövegben 1971-ben (!) jelent meg először írásban ez a szó, hogy Tiramisu, ami egyébként szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy „dobj fel”.

Ehhez képest érdekes, hogy milyen hamar elterjedt az egész világban. Angol nyelvű szövegben állítólag 1982-ben jelent meg, de én pl. 1989-ben találkoztam vele először Bécsben, és már akkor sem egy elegáns étteremben, hanem egy helyi háziasszony vacsorájának részeként.

Tiramisu változatok

A tiramisu sokféleképpen elkészíthető, abban minden hivatkozás egyetért. Ráadásul sokféle változata is van (pl. csokis, epres), amelyek már teljesen külön ételnek is vehetők.

Amiben azonban szinte minden, „jó” tiramisu recept azonos: Mascarpone, valamilyen sütemény, valamilyen erőteljes ízű ital (kávé, likőr, csokoládé), tojás és cukor.

Számomra meglepő volt a recept utáni nyomozáskor, hogy az eredetinek mondott verziójában nincs alkohol. Én ugyanis mindig tettem a babapiskóták áztatásához használt kávéba rumot és néha egy kis Amarettot is. De állítólag ezt a receptet úgy alkották meg, hogy gyerekek is ehessék, ahhoz pedig ezt ki kell hagyni belőle.

Szoktak a krémbe citromhéjat reszelni, én az egyszerű recept miatt nem tettem bele. De finom lesz tőle, nyugodtan próbáld ki!

Erős ízű alkoholt a kávéba szoktak tenni, akár 1:1 arányban rumot és kávét. Ettől is nagyon finom lesz. Amarettót szoktak még erre használni, én korábban általában fele kávé, fele rum és egy kis Amaretto, amit használtam. Csak az eredetiség miatt maradt ki most belőle, illetve így a gyerekek is ehetik (fele-fele arány esetén 1-1,5 deci rum belemegy egy ilyen adagba, tehát ha valaki megeszik mondjuk két főre valót – ami ha ízlik nem sok – akkor az egy jó 3 centes rumadagnak megfelel, gondolja végig, hogy utána mikor ül autóba!).

Lehet kevesebb tojással csinálni a krémet. Én 6 tojást használok, ugyanehhez a mascarpone mennyiséghez 5 és 4 tojásos recepteket lehet az olasz weboldalakon találni.

Lehet még tejszínhabot tenni a krémbe. Szerintem nem lesz tőle jobb, mert attól már túlsúlyban lesz a semleges íz, de nyugodtan ki lehet próbálni, el nem rontja. Ekkora mennyiséghez még 1 deci tejszín felvert habja, esetleg a tojásfehérje egy része helyett.

Aki kevésbé édesen szereti, az tegyen bele kevesebb cukrot. Nem lesz rosszabb tőle, ez is ízlés kérdése. Én 6 tojáshoz 12 evőkanál cukor alá nem mennék.

Hogyan lehet elrontani a tiramisut?

Ahogy írtam, a tiramisunak rengeteg receptje van, és mindegyik lehet nagyon finom. Van azonban néhány dolog, amit ha az emberek elkövetnek ez ellen a desszert ellen, akkor valami szörnyű eredményt kapunk:

 • Mascarpone helyett bármi más használata. Ebben a legdurvább, amivel találkoztam a boci sajt volt. A lényeg: a Mascarpone egy 75% körüli zsírtartalmú, egyedi tejszínkészítmény, nem helyettesíthető mással.
 • Eszpresszó helyett valami gyengébb italba áztatják a babapiskótát. Ha ez nem is kávé, akkor ehetetlen lesz a desszert, de gyengébb kávé esetén sem lesz az igazi. Egyszerűen a Tiramisu attól finom, hogy a keserű és erős ízű kávé, az édes és gyengéd ízű mascarponés krém, és a keserű és erős ízű kakaó olyan kontrasztot alkot, amitől csodás lesz. Ha ebből bármelyiket kihagyjuk vagy gyengítjük, akkor az étel élvezeti értékéből jelentősen veszít.
 • Száraz marad a piskóta. Illetve száraz sohasem marad, mert a krémmel megszívja magát, de ha kevés kávét tesznek bele, akkor ismét a kontrasztok vesznek el. Nem lesz finom.
 • Átázik a piskóta. Ez legyen a legnagyobb baj. Ettől inkább csúnya, mint nem finom lesz, már amennyiben nem valami híg létől, hanem igazi feketekávétól ázik át.

Tiramisu tojás nélkül

Sokan szeretnék a tiramisut tojás nélkül elkészíteni. Habár az eredeti verzió – ahogy itt írtam – tojással készül, de a Kőegyszerű blogon egy szuper tojásmentes tiramisu receptet találsz a linken!

Készítsd el te is ezt a nagyon finom és nagyon sokak által kedvelt tiramisu receptet, és nem fogsz csalódni!

Jó étvágyat!

Krémes olasz tiramisu
Tiramisu

És ahogy ígértem, itt az olasz tiramisu recept angol nyelvű változata. Olaszul és spanyolul is elérhető a Youtube-on.

Forrás

Jó étvágyat, jó sütizést kivánunk!

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Orosz katonai szakértő: súlyos lesz a helyzet, ha megindulnak az ukránok

Az egyik orosz tévécsatorna műsorában sorolta fel a szakértő, mi várható az ukrán ellentámadás alkalmával. A stúdióban lévők döbbent...

Orbán Viktor: ahogy csökken az infláció, kivezetik az ársapkákat

Az élelmiszerek esetében ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják majd kivezetni a most még létező ársapkákat – mondta...

Hogyan váltsunk munkahelyet és kerüljük el a stresszt?

Állásváltás és stressz? Úgy tűnhet, hogy az új munkahely kiválasztása pozitív módon motiválna minket! Azonban... Az agyunk természetesen védekezik...

Putyin-Hszi csúcs: a békeküldetés elmaradt, az erőegyensúly Kína javára billent el – videók

Hszi Csin-ping moszkvai látogatását béketeremtő missziónak nevezte, de ennek semmilyen eredménye nem volt. Az meg a jelek szerint...