2 C
Budapest
2023. december. 8. péntek

Tiltakozás és megemlékezés a pszichiátrián meghalt fiú halálának évfordulóján (Osszátok meg, kapja meg ez a fiú legalább tőlünk a legnagyobb nyilvánosságot! Hirmagazin.eu)

Dátum:

Megosztás:

A 21 éves dunaújvárosi fiú állapota másfél napnyi (!) pszichiátriai kezelés során oly mértékben leromlott, hogy a kórházban halt meg.

 

Bár a nyomozás során bebizonyosodott, hogy a kezelő pszichiáter hanyagsága hozzájárult a fiú halálához, az ügyészség most úgy döntött, elhalasztja a vádemelést a pszichiáter ellen – aki így megúszhatja a felelősségre vonást. A család és a barátok, akik értetlenül állnak a döntés előtt, a fiú halálának 3. évfordulóján megemlékezést és békés tiltakozást tartanak a kórház előtt.

Április 30-án lesz három éve, hogy a 21 éves D. Árpád megalázó körülmények között életét vesztette a pszichiátrián. Azóta a család mindent megtett, hogy a felelős kilétére fény derüljön és igazságszolgáltatás elé állíttassák, és nemrégiben úgy tűnt, ez sikerül is: a rendőrségi nyomozás megállapította a kezelő pszichiáter felelősségét. Ám az ügyészség mégis úgy döntött, hogy a vádemelést egy évvel elhalasztják, és ha eközben a pszichiáter nem követ el bűncselekményt, ejtik az ügyet. Az édesanya most joggal teszi fel a kérdést: senki nem lesz felelősségre vonva fia haláláért?

Április 30-án, hétfőn, a fiú halálának évfordulóján, 11-től 12 óráig a család és a barátok megemlékezést tartanak a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház bejárata előtt, egyszersmind tiltakozásukat is kifejezik az ügyészségi döntés ellen.

Azonban nézzük, hogy mi is történt azon a szomorú napon:

A fiú édesanyja Dóráné Bíró Sára képtelen felfogni, hogyan veszíthette el napok alatt a fiát. A nő 21 éves gyermeke két nap alatt épült le annyira, hogy már nem tudták őt megmenteni az orvosok. A kórházi papírok szerint a fiú az elfogyasztott kábítószer miatt került ilyen állapotba, édesanyja azonban ezt kizártnak tartja.

Árpi és barátai néhány napja elmentek bulizni, ahol persze ittak is. A bajok két nappal később kezdődtek. A fiatal reggel orrvérzésre ébredt, majd remegni kezdett. Egy nap után pedig már annyira legyengült, hogy menni sem bírt.

– Korábban már volt epilepsziás rohama Árpinak, így rögtön mentőt hívtam, de végül nem vitték be a kórházba. A háziorvos és az asszisztense jött ki végül délután a fiúhoz – ami egyébként azért különös, mert később a papírok alapján az látszott, hogy az EKG-vizsgálat aznap délelőtt készült a kórházban – értetlenkedett az anya, aki egyébként végül önmaga vitte be a fiát a kórházba kocsival.

Árpi az intézményben anyja kérése ellenére és tudta nélkül a pszichiátriára, zárt osztályra került. A nő utólag nem is értette, hogy miért erre az osztályra vitték Árpit, akinek szemmel látható testi tünetei voltak.

Az édesanya állandóan válaszokat keres, miért került a fia sírba / Fotó: Isza Ferenc

A kórházi papírok szerint viszont kemény drogos volt, noha a 190 vegyületet vizsgáló toxikológiai eljárás eredménye negatív lett, azaz a fiú szervezetében nem volt nyoma kábítószernek, ez egy rendszeres szerhasználónál kizárt.

– Két nap múlva elképesztő állapotban – bepelenkázva, magánkívül – találtuk Árpit. Próbáltunk beszélni vele, de nem ismert fel minket – tört ki zokogásban az anya. – Árpi nem volt mintagyerek, de drogos sem, mégis úgy kezelték a zárt osztályon. Néha elszívott néhány füves cigarettát, de ebbe nem lehet két nap alatt belehalni – mondta az asszony, aki szerint a kórházban hagyták, hogy a fiú meghaljon.

Az intézmény másnap reggel telefonon közölte a rossz­ hírt: Árpi meghalt. A zárójelentés szerint a halál oka szívelégtelenség, ami az általánosan fejletlen érrendszer miatt alakulhatott ki, esetleg az elvonási tünetekkel járó túlzott terhelés miatt.

Az érintett kórház, aki a fiú haláláért közvetlenül is felelős, a mai napig (!!) nem adott megnyugtató magyarázatot az akkori döntéseire, dolgozóinak viselkedésére!

Sára szinte oltárt csinált imádott fia emlékére a lakásban. Tudni akarja, hibázott-e valaki a kórházban / Fotó: Isza Ferenc

Sok az ismeretlen szer

– Előfordul, hogy a szívelégtelenség arra is utal, hogy egy nem egészséges szervezet nem tolerál valamilyen kilengést, extra megterhelést – vélte dr. Kóczán István belgyógyász szakorvos. – Az orvos szerint önmagában az, hogy nem bukkannak drog nyomára egy-egy toxikológiai vizsgálaton, csak azt jelenti: sok olyan kábítószer van, amiről keveset tudunk, és egy-egy drog annyira is kiürülhet, hogy nem talál a teszt semmit, és az általános vizsgálat sem tudja kimutatni.

A fiú édesanyja nem nyugszik bele (jogosan) a fia halálába, és országos, sőt, nemzetközi nyilvánosságot szeretne azért, hogy más szülőnek ne kelljen átélnie azt, amit Ő máig átél. Április 30-án megemlékezést tartanak a kórháznál, ahova mindenkit várnak, akit érdekel egy ilyen igazságtalan és galád ügy!

A megemlékezésen a sajtó képviselőit is szívesen látják. Kérjük a sajtó képviselőit, hogy részvételi szándékukat jelezzék az alábbi e-mail címen vagy telefonszámon.

Időpont: 2018. április 30. hétfő, 11-től 12 óráig
Helyszín: Dunaújváros, a Szent Pantaleon Kórház Korányi Sándor utcai bejárata előtt

További információ:
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért
Közép-Európa Alapítvány

Tel.: 06 (1) 342 6355
Mobil: 06 (70) 330 5384
E-mail: [email protected]

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Scott Adkins: Vitathatatlan 4 – videó

Teljes film magyarul: Vitathatatlan 4 Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you...

Figyelmen kívül hagyta a piros lámpát, telibe kapta a villamos az Opelt – videók

A Budapesti Autósok YouTube-csatornájára került fel az a videó, ami Nagy Lajos király útján, az Egressy út első...

Elképesztő videó: kocsi után kötötték az elakadt dorogi buszt, csúnya vége lett

Érdekes módját választottak a hóban rekedt busz kimentésének Dorogon, nem is jött össze a mutatvány. Az éjszaka folyamán lehullott...

Brutális kegyetlenséggel végezte ki, majd az ágyneműtartóba rejtette felesége holttestét a jászsági gyilkos.. – nevetséges ítéletet kapott, jogos fellebbviteli főügyészség súlyosítási indítványa..

A fellebbviteli főügyészség súlyosítást indítványoz a feleségét 130 késszúrással meggyilkoló férfivel szemben. A Szolnoki Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a...