7.1 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Terrorista csoportok telepedtek rá a népvándorlásra – mondta Lázár János

Dátum:

Megosztás:

forrás: MTI

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt erről.

A tárcavezető közölte: a kormány több döntést is hozott a terrorveszéllyel kapcsolatban, így például – mint ahogy már bejelentették – határozott egy terrorellenes koordinációs központ felállításáról.

A titkosszolgálati jelentések megerősítették a kormányt abban, hogy Magyarországon fokozni kell a biztonsági szintet – mondta Lázár János, hangsúlyozva egyúttal, hogy Magyarország az EU tagországai közül, bevándorlási politikájának köszönhetően, az egyik legbiztonságosabb ország. Ám mivel az EU nem képes garantálni az emberek biztonságát, a tagállamoknak, így Magyarországnak is, maguknak kell helyt állniuk – tette hozzá.

Budapest, 2015. november 19. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. november 19-én. MTI Fotó: Soós LajosLázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. november 19-én (MTI-fotó: Soós Lajos)

Azt is megerősítette: Németországnak joga van behívni a bevándorlókat, de ez csak ellenőrzött keretek között folyhat, és Magyarországra nézve nem jelenthet kötelezettséget.

A miniszter egyúttal az Európai Bizottságot arra szólította fel, vizsgálja felül a kötelező kvótákról szóló döntést, az ugyanis szerinte szétteríti a terrorveszélyt.

Magyarországnak joga van unión kívüli országgal megállapodni 

Magyarország visszautasítja azt a politikát, amelyben Brüsszel megtiltaná, hogy kereskedelmi megállapodást kössünk unión kívüli országgal, akár Oroszországgal, akár Kínával, akár arab országokkal – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a paksi bővítéshez kapcsolódóan.

Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján nyomatékosította: Magyarország kész akár bíróság elé is vinni az ügyet, és arra is, hogy a következő két hónapban egyeztetéseket folytasson a 12 milliárd eurós beruházással kapcsolatban.

Kijelentette továbbá: Magyarország garantálja, hogy a projekt 60 százalékának erejéig magyar és más uniós vállalkozások is bekapcsolódhassanak, verseny keretében. Felemlítette, hogy jelenleg nincs olyan atomenergetikai fejlesztés Európában, amit tendereztettek.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János (MTI-fotó: Soós Lajos)
Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János (MTI-fotó: Soós Lajos)

 Továbbra is cél a földbérleti szerződések felülvizsgálata 

Továbbra is cél, hogy az új földtulajdonosoknak lehetővé tegyék a korábbi földbérleti szerződések felülvizsgálatát, például a bérleti díjat illetően – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján.

A parlament kedden elfogadta a földforgalmi törvény módosításának egyszerű többséget igénylő részét – amely alapján felülvizsgálhatják a haszonbérbe adott földek bérleti díját -, elutasította azonban a sarkalatos passzusokat, amelyek azt tették volna lehetővé, hogy korábbi haszonbérleti szerződések is felülvizsgálhatók legyenek.

Lázár János azt mondta: a kormány nem tesz le erről a célkitűzésről, és meg akarja nyitni a korábbi földbérleti szerződések felülvizsgálatának lehetőségét, erre hamarosan új javaslata is lesz.

Az állami földek jelenleg is zajló értékesítéséről szólva a miniszter elmondta: rendezett formában zajlanak az árverések, a gazdák már mintegy 60 milliárd forintnyi hitelígérvényt kértek a Magyar Fejlesztési Banktól.

Budapest és Pest megye 2020-tól szétválhat 

A kormány jóváhagyta Budapest és Pest megye szétválását 2020-tól. A fejlesztésekhez kapcsolódó változtatást a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette csütörtök sajtótájékoztatóján.

Lázár János hangsúlyozta: a kabinet a szétválás módjáról nem döntött, abban döntő szavuk lesz a Pest megyei településeknek.
Közölte azt is: a kormány jóváhagyott 24 milliárd forintot a BKV finanszírozására, emellett a nemzetgazdasági miniszter tovább tárgyal a fővárosi közösségi közlekedéssel kapcsolatban.

Egy új nemzeti könyvtár létrehozásához hamarosan ötletpályázatot hirdetnek – ismertette a miniszter, hozzátéve, ennek tömbje Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum mögött, a Palotanegyedben épülhet meg.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. november 19-én. MTI Fotó: Soós Lajos(MTI-fotó: Soós Lajos)

 Quaestor-ügy – Lázár: a kormány egyeztetni akar a bankszövetséggel 

A kormány egyeztetni akar a Magyar Bankszövetséggel a Quaestor-ügyben, amely ezt követően kerülhet vissza a törvényhozásba – közölte a Miniszterelnökséget vezető Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezésről szóló törvény egyes részeit. Lázár János a Kormányinfón azt mondta: a kabinet értelmezése szerint a bankok teherviselésbe bevonását jóváhagyta az Ab.
A minisztert kérdezték a tájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi programjáról, amelyről elmondta, hogy a kormányfő Kínába és Iránba látogat a következő napokban.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Szégyen, ahogy kinéz Berki Krisztián sírja: megszólalt az édesanyja

Közel tizenegy hónapja, hogy Berki Krisztián tragikus hirtelenséggel elhunyt ferencvárosi otthonában, ám végső nyughelyére még mindig nem került...

EU: „2035-től minden eladott új autónak nulla szén-dioxid-kibocsátásúnak kell lennie”..

Az Európai Unió egy új törvény betartatására készül, amely előírja, hogy 2035-től minden eladott új autónak nulla szén-dioxid-kibocsátásúnak...

Háború a budapesti társasházban: „Ezek szárnyas patkányok”

Valóságos harci állapot van abban a XXII. kerületi társasházban, ahol egy bácsi mindennap eteti ablakából a galambokat, ezzel...

„EZ MAGA A POKOL! egy perc alatt tűnt el!” – Százak keresik a viharban eltűnt 6 éves Gergőt!

Százak keresik már közel egy napja azt a 6 éves autista kisfiút, aki otthonról tűnt el a szélviharban....